“Speling van de Natuur”

Een edelhert fungeert als een verkapte “mantel-zorger” voor een moeflon-ram-lam…

De geheimen: die de natuur met zich draagt is op zich een briljant gegeven. Feitelijk is dat maar goed ook opdat daardoor de natuur ook zo boeiend blijft. Dat bleek maar weer eens in de na-middag van vrijdag 16-maart 2018 in het Nat. Park De Hoge Veluwe waar ik zag dat een edelhert fungeert als een verkapte “mantel-zorger”!

Hierover is recentelijk door Manolito Jaarsma een artikeltje op de weblog van De Veluwenaar verschenen. Volledigheidshalve voor diegene die het desbetreffende artikeltje niet hebben gelezen: “een moeflon-ram-lam volgt als aan een touwtje een edelhert met zijn nieuwe bastgewei in opbouw”. (Zie foto onder).

Het edelhert met bastgewei in opbouw en het moeflon-lam-ram – Foto: ©Ton Heekelaar

Waarom is een hert een vriend?

Voor die hamvraag gaan we wat dieper in op het lot van de natuurspeling? Wellicht is de desbetreffende (moeder)moeflon-ooi door sterfte uit de populatie verdwenen, dan wel de ooi haar lam heeft verstoten! Dat laatste gebeurd zelden.

Als voorbeeld: bij uitsluitend een extreem late worp en de ooi terstond weer wordt beslagen, dan is zij vanwege haar moederinstinct uitsluitend gefocust op haar nieuwe pas geboren lam… Dat kan eventueel de oorzaak zijn geweest dat het nog niet volgroeide extreem late lam is verstoten! Desondanks is kennelijk de overlevingsdrang van het lam -bij gebrek aan moedermelk- dermate groot dat deze zich aan het desbetreffende edelhert heeft vastgeklampt.
Als opsteller van dit artikeltje moet ik de lezers er op wijzen dat de hiervoor genoemde plausibele stelling louter en alleen gebaseerd is op een aanname opdat helaas de essentiële feiten ontbreken!

Start hoorntjes moeflon-ram-lam…- Foto: ©Ton Heekelaar

Start nieuw bastgewei edelhert – Foto: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s boven: Als symboliek de start van een nieuwe koptooi!

De speling van de natuur: met het moeflon-ram-lam niet op zichzelf staat blijkt uit het roodwild-smaldier (1½jaar oud) in juli-2011 te Hoenderloo. Dat dier zocht steun bij een aantal bonte runderen in een weiland van de Hoenderloo-Stichting. (Zie foto onder).

Het roodwild-smaldier (1½jaar oud) in juli-2011 te Hoenderloo – Foto: ©Ton Heekelaar

Toen de media losbarstte

Wellicht staat onze trouwe lezers, van het verhaal overBambi – zijnde het damhertje (1½jaar oud), tussen de rood bonte runderen in het najaar 2017 bij boer van Roekel op de Kop van Deelen – een ieder nog vers in het geheugen. Vooral toen zowel de regionale- en landelijke media hier melding van maakten. (Zie foto onder).

Het damhertje “Bambi” tussen de rood-bonte runderen op de Kop van Deelen – Foto: ©Ton Heekelaar

Samenvatting

Uit het hier vorenstaande blijkt dat “de speling van de natuur”, zo u wil: “bijzonderheden in de natuur” een grote aantrekkingskracht heeft op natuurliefhebbers in het algemeen. Derhalve zijn de “Die-Hards” van Het Nationale Park De Hoge Veluwe voornemens om niet alleen het wel en wee van het inmiddels “wereld beroemde” hert “Hubertus” en aanstormend talent “Lambertus” in 2018 te volgen, doch ook hoe het met het moeflon-lam nabij Schaarsbergen zal vergaan.

*********************************************************************************************************************

Een reactie van natuurschilder en roodwildkenner Hans Bulder:

Ja, dit zijn interessante gebeurtenissen. Ik heb het jaren geleden gezien met een hertenkalf die constant bij een reegeit liep. De reegeit liet het ook toe. Op de houtvesterijen zag ik een hertenkalf bij een hert lopen. Deze had ook geen moeder meer en zag er erg piekerig uit. Ze zoeken bescherming bij een ander dier. Helaas komen ze veel te kort en is het de vraag of ze overleven, hun leerschool zijn ze namelijk kwijt!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/19/speling-van-de-natuur/