Terug naar Filmpjes

Nederland is bijna klaar

VeluweTubeLogo

Fauna Film, Stock Shot en TVGreen werken samen in het project “Nederland is bijna klaar”, een serie korte films die is samengesteld uit oud archiefmateriaal.
“Nederland is bijna klaar”, een expeditie naar de bronnen van de Nederlandse filmarchieven.
Het spreekt voor zich dat wij ons beperkt hebben tot de filmpjes die over de Veluwe gaan. We wensen u veel kijkplezier.Veluwe herfst (1960)
Stockshot neemt u mee terug naar de herfst van 1960 Met beelden van de Veluwe : herten, wilde zwijnen en vallende bladeren.

bron: www.openbeelden.nl Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 licenseBosbouw – Hout schillen met de Volvo 350 (1972)

Videoclip uit de http://www.stockshot.nl/ © library, een unieke gelegenheid om te kijken naar professionele landbouwopnamen.Volvo BM bomen planten – Bosbouw (1975)

Videoclip uit de http://www.stockshot.nl/ © library, een unieke gelegenheid om te kijken naar professionele landbouwopnamen.Bosbranden Veluwe (1976)

In 1976 braken na aanhoudende droogte in Nederland bosbranden uit. We zien de brandweer aan het werk en ook militairen helpen mee. En hoe ziet een landschap eruit na zo’n vernietigende brand?
Fauna Film, Stock Shot en TVGreen werken samen in het project “Nederland is bijna klaar”, een serie screencasts samengesteld uit rechtenvrij oud archiefmateriaal. Zo zie je hoe de mens door de jaren heen de ruimte bestormt en in bezit neemt.
“Nederland is bijna klaar”, een expeditie naar de bronnen van de Nederlandse filmarchieven.

bron: www.openbeelden.nl Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 license


Schapen scheren op de Velwe (1977) Loenermarkt

Het water van die vennen op de Veluwe heeft kwaliteit wisten, de schaapherders. De zachtheid ervan maakte de wol van hun dieren lekker schoon en soepel. Om die wol makkelijker te kunnen knippen werden daarom de schapen eerst gewassen in de vennetjes.
Deze shots zijn uit 1977. Schaapherder Jan Mojel scheert samen met zijn vrouw Ank Mojel en met Bertus van Boven de schaapskudde van de Loenermark.
bron: www.openbeelden.nl Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 license


Zenderonderzoek diergedrag bij reewild (1978)

Zin of onzin?
Zenderonderzoek diergedrag bij reewild


MB TRAC bostrekker (1980)

In deze aflevering een korte impressie van De MB trac (Steyerversie) bostrekker in actie op de Veluwe.
produced by: http://www.faunafilm.nl © 1980
webcasted by: http://www.TVGreen.nl


Hoog water Rijn bij Wageningen (1982)

1982 hoog water in het stroomgebied van de Rijn. Veerstraat en Lexkesveer, Wageningen NederrijnHeide Maaien – Classic Volvo BM 1982

Heide maaien op de Veluwe, opnamen uit 1982Tractor Volvo BM 650 – Heide maaien + balen (1983)

TVGreen’s timemachine neemt u mee terug naar 1983. Het persen van ronde balen met de Volvo BM 650 op de heide


Aanleg Wildwissel Woeste Hoeve (1987)

Stockshot’s Time Machine neemt u mee terug naar 1987, toen het eerste Nederlandse ecoduct werd aangelegd. Een ecoduct is een viaduct om dieren een (snel)weg te laten kruisen. De A50 (Apeldoorn-Arnhem) had in 1988 met de wildwissels ‘Terlet’ en ‘Woeste Hoeve’ de landelijke primeur.
Dit cerviduct dient als verbindingszone tussen twee gebieden van Natuurmonumenten: Nationaal park Veluwezoom en het Deelerwoud. Dieren kunnen van het ene naar het andere terrein gaan zonder daarbij op het snelverkeer te stoten.

Tegenwoordig worden ecoducten gebouwd als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, waarbij natuurgebieden aan elkaar gekoppeld worden, zodat de dieren makkelijk van het ene naar het andere natuurgebied kunnen trekken (wisselen). Zo hoopt men de teruggang van de biodiversiteit af te remmen.
De term EHS (Ecologische Hoofd Structuur) werd in 1990 geïntroduceerd in het Natuurbeleidsplan (NBP) van het ministerie van Landbouw.
© www.stockshot.nl


Marathon vierspan (1988)

De marathon voor de mensport gaat over de weg en door een terrein met hindernissen. Snelheid en wendbaarheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner zijn hierbij heel belangrijk.
De helper van de menner, de groom, staat achterop het rijtuig en houdt het rijtuig in evenwicht door zijn gewicht te verplaatsen.
Quadriga of vierspan was bij de antieke paardensport een met vier paarden bespannen renwagen op twee wielen.
Music title olde timey + doh de oh by Kevin MacLeod (incompetech.com) licensed under Creative Commons “Attribution 3.0”


Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/filmpjes/nederland-is-bijna-klaar/