Terug naar Filmpjes

Radio Kootwijk

VeluweTubeLogo

Grote heidebrand Radio Kootwijk 

 

Bij Radio Kootwijk (gemeente Apeldoorn) woedde op 1 april 2012 een grote heidebrand. De brandweer zette onder meer zestien tankautospuiten in die rijdend kunnen blussen. De rook was van verre al te zien. Er brandde ongeveer 100 hectare heide af. Niels Damstra maakte onderstaande impressie.


© Niels Damstra productions

Plaats van Herinnering: Radio Kootwijk
Begin jaren ’20 is Radio Kootwijk het centrum van de wereld. Het radiostation wordt midden op de verlaten Veluwe gebouwd. Daar vandaan wordt de eerste telegraafverbinding gelegd met Nederlands-Indië. In 1929 opent Koningin Emma ook de radio telefoondienst. Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk om te bellen met famillie en vrienden in de verre Nederlandse kolonieën. Tijdens de Tweede Wereld oorlog komt Radio Kootwijk in handen van de Duitsers. Die gebruiken de lange golf om het contact met hun duikboten te onderhouden.

Gepubliceerd op 4 nov. 2013

Filmpje over de geschiedenis van Radio Kootwijk, een zendstation op de Veluwe om contact te onderhouden met Bandoeng in Nederlands Indië. Jammergenoeg nu niet jeer in gebruik maar het ‘de Kathedraal’ staat nog steeds op de Veluwe.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/filmpjes/diversen/