Hoog Veluwse streken – Hert met moeflonlam!

NATUURMOMENT

NATUURMOMENT

Een bijzondere ontdekking en ervaring…

Een tijdje geleden, ondanks de kou die overdag zo’n min 5° graden zou zijn, na een afspraak in het oosten van het land toch besloten op de terugweg via het Nationale Park De Hoge Veluwe te rijden. Aan de ene kant benieuwd wat er aan wild te zien zou zijn, zeker nu er in de periode op verschillende plekken gevoerd wordt.

Niet ver van de ingang Schaarsbergen stond een hert tussen de bomen – Foto: ©Manolito Jaarsma

Schaarsbergen

Via de ingang Schaarsbergen het park ingereden, waarbij er alleen op de wildbaan een rotte wilde zwijnen aan het wroeten was. Hierop doorgereden naar het Zwarte Veld, maar ook daar op dat moment alleen maar zwijnen op het veld. Na een kort rondje net op tijd weer terug op dezelfde plek, om een zestal herten weer de dekking in te zien verdwijnen. Eentje was zijn gewei al volledig verloren een ander droeg alleen nog zijn rechterstang.

Ineens verscheen er een klein moeflonlam in de buurt van het hert – Foto: ©Manolito Jaarsma

Fotograferen

Via dezelfde route terug gereden naar Schaarsbergen waar er een leuke verrassing zou wachten. Onderweg op de bekende observatieplekken was geen wild te bekennen. Waarschijnlijk bleven de herten in de bossen wat meer beschut tegen de snijdende oostenwind wat dan wel weer een verstandige keuze was.

Na eerst op de Kemperbergweg bij de Tonnenberg nog twee zwijnen gezien te hebben zag ik aan de linkerkant van de weg achter een paar dennen een hert staan. Met behulp van een paar bomen kon ik mij in de auto enigszins verdekt opstellen en vanuit de auto een foto maken.

Een vreemde gewaarwording om die twee bij elkaar te zien staan – Foto: ©Manolito Jaarsma

Verbazing

Opvallend was, dat hij – inmiddels ook geweiloos – niet weg liep maar zelfs uit de dekking te voorschijn kwam. Inmiddels was ik maar uitgestapt om wat gemakkelijker foto’s te kunnen maken, toen ik nog iets zag bewegen. De verbazing was groot toen er een moeflonlam uit de dekking te voorschijn kwam en bij het edelhert ging staan.

Het moeflonlam maakt zich uit de voeten – Foto: ©Manolito Jaarsma

Mooie ervaring

Na een paar platen gemaakt te hebben vond het hert het wel genoeg en keerde terug naar de dekking direct gevolgd door zijn moeflon vriendje. Voldaan na deze hele mooi ervaring kon de reis naar huis beginnen. Ben benieuwd of beide nog vaker gezien gaan worden of dat het rammetje de weg naar zijn soortgenoten terug weet te vinden.

Ook het hert verdween weer in de dekking – Foto: ©Manolito Jaarsma

NB: Hert leek mij in eerste instantie Lambertus te zijn maar is het niet. Weliswaar, gezien zijn gedrag en enige gelijkenis, zou het wel familie kunnen zijn. Wellicht dat de mensen met een betere kennis van edelherten hier meer over kunnen zeggen.

Tekst en foto’s: ©Manolito Jaarsma uit Utrecht

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/09/hoog-veluwse-streken/