Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 29

Koperwieken geven kleur aan de Lente…

Wat was het koud afgelopen zaterdag buiten in het veld, tenminste voor het gevoel zeer zeker en dat had ook te maken met de gure wind die hartstochtelijk over het kale landschap bulderde.  Af en toe vielen er vlokjes sneeuw, maar een echte winterse bui bleef die middag uit. De koperwieken gaven daar niet om, nee… dat zijn echte doordouwers, in grote getale waren ze aanwezig in het Rauwe Veld.

Koperwieken tussen de molshopen in het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine lijster

We hebben ze wel vaker gezien en telkens weer worden we getroffen door deze aparte lijster in het veld, die zich nu steeds meer laat zien en druk doende is om voedsel te zoeken in de weilanden. De koperwiek is een kleine lijster, met een opvallende wenkbrauwstreep en opvallende roestbruin/oranje flanken en oksels. De vogel is vaak te horen tijdens de trek in oktober/november, als ze ‘s nachts in grote groepen over de Lage Landen trekken.

Oog in oog met de koperwiek, een komisch natuurmoment – Foto: ©Louis Fraanje

Verspreiding en leefgebied

In Noord-Europa is de koperwiek een talrijke broedvogel van naald- en berkenbossen. In de winter trekken ze, meestal ‘s nachts, naar het zuidwesten. Veel koperwieken blijven in Nederland overwinteren. Wanneer de winter te koud wordt, verlaten ze het land weer en trekken verder naar het zuiden, of verplaatsen ze zich naar de stad, waar het warmer is. Koperwieken komen in Nederland en België alleen om te overwinteren, want broeden doen ze in het hoge noorden.

Af en toe vielen er kleine vlokjes sneeuw, maar een echte sneeuwbui bleef uit – Foto: ©Louis Fraanje

Gezelschap

Koperwieken zijn vaak te zien in gezelschap van andere lijsters, meestal kramsvogels al zij koperwieken wat kleiner dan kramsvogels en hebben ze een donkere oogstreep, met daarboven een scherp afgetekende witte wenkbrauwstreep. De ondervleugels zijn ‘kopergekleurd’. Kramsvogels zijn groter, hebben een grijze kop en grijze stuit, een erg vage wenkbrauwstreep, en witte ondervleugels en oksels. Het geluid van is ook heel verschillend bij deze twee soorten, koperwieken maken een hoog langgerekt ‘tjiehhh’ geluid.

Dan ineens verschijnt de zanglijster op het toneel – Foto: ©Louis Fraanje

Zanglijster

Jaren geleden zagen we ook een hele zwerm koperwieken tezamen met kramsvogels, maar nu ontdekten we ineens een zanglijster tussen de voedsel zoekende vogels.  In eerste instantie viel hij niet eens erg op, maar toen hij wat dichterbij kwam en zijn vleugels iets op en neer bewoog, was het meteen duidelijk, hij miste de koperkleurige ondervleugels. De  zanglijster lijkt veel op de grote lijster, maar is toch een stuk kleiner, zelfs kleiner nog dan de bekende merel.

De koperwiek en de zanglijster bij elkaar gezien toch duidelijk verschillend – Foto: ©Louis Fraanje

Lente dichterbij

Prachtige vogels met koper aan hun wieken(vleugels), in de vlucht is dat duidelijk herkenbaar, dan zie je de roestbruine ondervleugels, waaraan de vogel ook zijn naam te danken heeft. De druk doende vogels op deze  ‘koude’ middag in het Rauwe Veld, waren voor ons weer een echt ‘opwarmertje’, omdat het observeren van deze vogels de Lente toch weer een beetje dichterbij brengt.

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/20/naar-buiten-rauwe-veld-deel-29/