Terugblik over 2015 van Ton Heekelaar

DSC_8226-bwWoord van hulde

Samen met de trouwe lezers van “De Veluwenaar” staan we aan het begin van 2016. Dan is het een goed gebruik om even stil te staan bij het afgelopen jaar 2015.
In de eerste plaats heeft volgens mij de voorzitter van de Jac Gazenbeekstichting een “WERELD-PRESTATIE” geleverd.

Dat was uiteraard niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met allen die de weblog van “De Veluwenaar” lezenswaardig samen stellen.
Daarvoor is een woord van HULDE gepast.

___________________________________________________________________________________________

Vossen-inspectie 

Eind april 2015 werd ik door een vriendin in kennis gesteld van een nest jonge vossen in haar paardenwei nabij Arnhem. Zonder fotoapparatuur eerst op vossen-inspectie. Op haar aanwijzingen zag de vossenbouw er goed en vers bespeeld uit. Ook de prooiresten van o.a. grauwe ganzen bevestigden die zienswijze. Dat is immers een voorwaarde indien men met de hele fotohandel -gelijk een pakezel- gaat posten. Dan moet je gemotiveerd- en… goede verwachtingen hebben. Om op voorhand “wortel te schieten” wordt niemand echt vrolijk van. Na zorgvuldig de bouw op gepaste afstand te hebben geïnspecteerd heb ik de plaats bepaald waar zal worden gepost.

5x jonge vosjes bij Arnhem d.d. 30-april-2015

Vijf jonge vossen bij Arnhem – Foto: Ton Heekelaar

Vijf jonge vossen

Hierbij hield ik uiteraard rekening met overheersende westelijke windrichting, alsmede met de  lichtinval wegens het gesloten vrij donkere bladerdek.  Men dient uiteraard niet boven op de vossenbouw te gaan posten, doch op gepaste afstand om verstoring te minimaliseren. Achter een klein camouflagenetje heb ik diverse uren zowel ’s-morgens, ‘s-middags als ’s-avonds gepost. Tijdens die periode zag ik vijf jonge vosjes opgroeien waarbij duidelijk de onderlinge dominantie in rangorde werd bevochten. Dit heb ik bijna 14 dagen -zonder verstoring- t/m de eerste week van mei volgehouden. Lees meer: Jonge vossen, kleine rakkers

___________________________________________________________________________________________

Dassenburcht met wisselend succes 

Vervolgens werd ik begin mei door een vriend, zijnde gepensioneerd jachtopzichter, getipt dat hij jonge dassen op een jarenlang bekende dassenburcht op de Midden-Veluwe had waargenomen. Uit ervaring blijkt het posten bij een bewoonde dassenburcht een hoofdstuk op zich. Vooral wanneer de hoofdburcht door diverse dassen wordt bewoond en één of meerdere bij-burchten kort bij de zogenaamde hoofdburcht zijn gesitueerd. Dan wordt de natuurfotograaf geconfronteerd met het feit dat de dassen vandaag in de hoofdburcht wonen en morgen in een bij-burcht. Houdt de zaak wel spannend!

2x das op 3-juni-2015 Midden-Veluwe.

Twee dassen bij de ingang van hun hol – Foto: Ton Heekelaar

Tactiek om zorgvuldig te posten

Wegens het lange daglicht heb ik steeds vroegtijdig aan het begin van de avond gepost. Hierbij rekening gehouden met de windrichting. Dat ligt bij een dassenburcht nog gevoeliger als bij een vossenbouw. Indien men besluit vanwege de windrichting voor de dassenburcht langs te lopen is men in de regel gezien. Dat wil zeggen: dat men solliciteert op een avondje “wortel schieten”! Dus tactiek waar te gaan posten: dient vooraf heel zorgvuldig te worden bepaald. Dassen zijn overwegend nachtdieren en komen in de regel vrij laat uit de burcht. Maar er zijn ook uitzonderingen die de regel bevestigen! De dieren gaan eerst op route naar een vaste latrine om vervolgens op jacht te gaan. Tot omstreeks half mei bij de dassenburcht met wisselend succes gepost. Lees meer: Met de kiekkast op den Das – 2 delen

___________________________________________________________________________________________

 Reewild in de lens

In juli werd het tijd i.v.m. met de naderende reeënbronst (laatste week van juli tot eerste week augustus) om met mijn mobiele schuilhut (lees: auto) er op uit te trekken. Met de rijstzak op het portier om de telelens op te leggen heb ik ’s-morgens direct na zonsopgang een aantal rondjes Posbank te Rheden gereden. Na een recentelijke grote houtkap door Natuurmonumenten om de trek voor o.a. (hei)vlinders te bevorderen is de zichtbaarheid van reewild t.a.v. voorgaande jaren sterk afgenomen. Tevens is de Snippendaalseweg middels borden totaal voor alle gemotoriseerd verkeer gesloten verklaard.

Reebok + braamblaadjes

Jonge reebok smult lekker van de braamblaadjes – Foto: Ton Heekelaar

Mobiele schuilhut

Wellicht hebben deze maatregelen voor het overkoepelende natuurbeheer (lees: ecosysteem) een positieve invloed, maar…… om reewild in de lens te vangen -via de mobiele schuilhut- een beperking! Desondanks toch nog het één en ander weten te platen. Lees meer: Reebok is dol op braamblaadjes

___________________________________________________________________________________________

IJsvogel-expeditie

Dat een mens niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn heb ik ervaren met de ijsvogels nabij Westervoort. Zowel het eerste als het tweede broedsel gemist. Desondanks lukte het om het derde broedsel medio augustus/september toch nog te kunnen lokaliseren en een schuiltent te plaatsen. Van daaruit zag ik op zondag 30 augustus dat ’s-morgens vier jongen uitvlogen.

HRT.005 Jonge ijsvogel direct uit nestholte

Jonge ijsvogel direct uit nestholte – Foto: Ton Heekelaar

Blauwe-Schicht, alias Kingfisher

Tijdens de vele uren, dagen en jaren dat ik de “Blauwe-Schicht”, alias “Kingfisher” observeer en fotografeer, heb ik mezelf inmiddels tot specialist gepromoveerd! Het één en ander was niet mogelijk geweest zonder de medewerking/toestemming van de pachter/grondeigenaar, alsmede door mijn inmiddels overleden fotovriend.

HRT.009 IJsvogelprent met foute achtergrond en baars als buit.

IJsvogel met baars als buit – Foto: Ton Heekelaar

Fascinerend

De onuitputtelijke ijver, behendigheid en doorzettingsvermogen van ijsvogels is al die jaren nog steeds in één woord fascinerend. Dit is natuurlijk in principe van toepassing voor alle natuurelementen.

Lees meer: Wederwaardigheden rondom IJsvogelpaartje – 4 delen

___________________________________________________________________________________________

 Eigenzinnige hert “Hubertus”

Tot slot: komt vanaf juli t/m september het imposante edelhert “Hubertus” van het Nationaal Park De Hoge Veluwe in beeld. Dit eigenzinnige, solitaire en minder schuwe jonge vierjarige hert is inmiddels uitgegroeid tot niet alleen een Nationale, doch zelfs Internationale bekendheid. Niet honderden, maar duizenden bezoekers hebben “Hubertus” het afgelopen jaar gefotografeerd. Dus hieronder ook de opsteller van dit artikel. Ik had mij tot doel gesteld om “Hubertus” te fotograferen vanaf bastgewei, vegen bastgewei t/m een volledig geveegd gewei en klaar voor de bronst(aug-sept). Verder hoef ik over dit hert niet verder uit te wijden opdat er inmiddels voldoende over is gezegd en gerapporteerd.
Lees meer: Het legendarische hert “Hubertus” – 25 delen

Gewei op poetsen door Hubertus

Onder een oude spar wordt het gewei opgepoetst door “Hubertus” – Foto: Ton Heekelaar

Tot slot…

Allen die mij het afgelopen jaar op enigerlei wijze hebben bijgestaan, alsmede mogelijk hebben gemaakt mijn natuur-avonturen met de trouwe lezers van “De Veluwenaar” te delen, wil ik langs deze weg heel hartelijk bedanken. Bij gezondheid zal 2016 voor allen die de Veluwse dreven een warm hart toedragen -hopelijk- weer als een positieve belevingswaarde worden ervaren. Waarvan akte!

Met vriendelijk groet, Ton

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/16/terugblik-over-2015-van-ton-heekelaar/