Jonge vossen, kleine rakkers

Uitsnede-Top vosjes, 30-april-2015 nabij Arnhem - kopie

Apart stel – Foto: ©Ton Heekelaar

Dicht bladerdak

Ze zijn er weer die kleine rakkers. Ja, en dan wil je ze toch ook graag op de gevoelige plaat vastleggen. Via mevrouw Dorine Gijlstra-Kersten uit Velp werd ik getipt over de jonge vossen.

Jammer dat de burcht onder een gesloten bladerdak in de buurt van onze Gelderse hoofdstad Arnhem is weggestopt. Vooral omdat de jonge vossen veel in beweging zijn, is het erg moeilijk om ze goed op de plaat te krijgen. Toch maar proberen, want je weet maar nooit.

Prooiresten

Daar langs Rijn en IJssel is de grauwe gans talrijk aanwezig hetgeen dan ook niet verwonderlijk is dat ik hiervan de nodige prooiresten en eieren bij de burcht heb aangetroffen.

Jonge vosjes 5x d.d. 30-april-2015 nabij Arnhem

De kraamkamer bestond uit vijf jonge vosjes, hier bij de ingang van de burcht – Foto: ©Ton Heekelaar

Weinig licht

Door het feit dat ik wegens te weinig licht genoodzaakt ben om met mijn Nikon-300.S camera max. 800-iso kan instellen opdat anders een hele zandwoestijn(ruis) zichtbaar word, is het gevolg een (te)langzame sluitertijd voor vossen in beweging. Dus hierbij enkele statische plaatjes van onze “kleine rakkers”, die ik op 30 april jl. maakte.

HRT.001 (2)Nieuwsgierige blikken naar alles wat beweegt - Foto: Ton Heekelaar

Nieuwsgierige blikken naar alles wat beweegt – Foto: ©Ton Heekelaar

Andere camera 

Maar… ik heb nu de D7100 bij mijn zoon opgehaald met naar ik meen 25-miljoen pixels waardoor een veel hogere iso-waarde kan worden gewerkt met nagenoeg geen ruis!

Zondagmorgen 3 mei zat ik ‘s morgens om 06.00 uur op de vossenpost. Het duurde vrij lang alvorens omstreeks half elf enige beweging viel waar te nemen. Uit een bij-hol kwamen twee van de vijf jongen te voorschijn. Hiervan ging er één direct weer hetzelfde hol binnen en de ander ging voor de ingang van de hoofdburcht zitten.

Lekker kluiven aan konijn-ge-klein

Zo’n lekkere hap laat je niet liggen – Foto: ©Ton Heekelaar

Konijn als voedsel

Daar ontdekte het ene jong op geringe afstand een dood konijn, die de moervos kennelijk tijdens de nacht of in de vroege ochtend daar als voedsel voor haar jongen had achtergelaten. Het jong sloop behoedzaam en nieuwsgierig naar het aas.

Lekkere kluif, 3-mei-2015 nabij Arnhem-ge-klein

Zo’n konijn is best een hele kluif – Foto: ©Ton Heekelaar

Stijve plank

Toen kennelijk de kust veilig werd geacht begon het vossenjong langdurig aan het lekkere hapje te knauwen. Uiteindelijk verdween omstreeks half twaalf, moe en voldaan, het vossenjong in de hoofdburcht. Dat was het sein om mijn fotoapparatuur in te pakken om vervolgens als een stijve plank – vanwege de langdurige aanzit – huiswaarts te keren. Waarvan akte.

***

Wildcamera 

Mevrouw Dorine Gijlstra- Kersten uit Velp had ook een paar keer – overdag en ‘s nachts – een wildcamera in de buurt van het vossenhol gehangen. Uit de vele foto’s ziet u hieronder twee afbeeldingen en een kort filmpje:

3 -IMAG0051-bw - kopie

Op deze foto kun je de vijf vosjes met hun moeder zien – Foto: ©Dorine Gijlstra- Kersten

 

1- IMAG0032-bw - kopieZoogtijd voor de jonge vossen - Foto: Dorine Gijlstra- Kersten

Zoogtijd voor de jonge vossen – Foto: ©Dorine Gijlstra- Kersten

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/13/jonge-vossen-kleine-rakkers/