Reebok is dol op braamblaadjes

Tolerantie reewild

Deze gepensioneerde voormalige “beroeps-woudloper” (faunabeheerder Nationaal Park Veluwezoom) is zich na zijn arbeidzame leven bezig gaan houden als een fanatiek natuur-hobby-fotograaf. Uit eigen wetenschap was het mij bekend dat het reewild langs de wegen naar de Posbank een grote mate van tolerantie betreffende schuwheid-vermindering hebben opgebouwd. Anders gezegd: van het vele langs rijdende gemotoriseerd verkeer en…… fietsers heeft het reewild ervaring omdat daar geen gevaar van valt te duchten. Mits de dieren uiteraard niet op de rijbaan gaan lopen! Dat is dus ideaal voor de natuurfotograaf die met een rijstzak op het geopende raamportier van zijn/haar “mobile schuilhut” (auto) de telelens in stelling kan brengen om mooie plaatjes te schieten.

Reebok+Braamblaadjes.....heerlijk

Blijkbaar smaken de braamblaadjes hem goed – Foto: ©Ton Heekelaar

Mobile schuilhut

Direct na zonsopgang heb ik op dondermorgen 16 juli jl. in alle vroegte, mijn “mobile schuilhut” bij de rotonde van “Pannnenkoekhuis Strijland” te Rheden de Schietbergseweg richting “de bergen” van De Posbank op gedirigeerd. Aan het einde van de paardenwei zag ik aan de linkerzijde, dus tegen de grens van het landgoed “Heuven”, een reebok. Het dier stond van de overheerlijke braamblaadjes te snoepen.

Direct mijn mobile schuilhut tot stilstand- en in positie gebracht. Vervolgens de 300mm telelens binnen handbereik uit de fototas gepakt en op de rijstzak van het geopende raamportier in stelling gebracht. De mooie roodbruine reebok stond daar idyllisch tussen de groene braambladeren en het strijklicht van de opkomende zon. Dus was het zaak om de potentiële “foto buit” mooi in de zoeker te kaderen en te vertrouwen op de scherpte instelling via de autofocus.

Reebok + braamblaadjes

Even ‘oog in oog’ met de reebok – Foto: ©Ton Heekelaar

Ontspanknop en trekker

Tot slot: heel behoedzaam zocht mijn rechter wijsvinger de ontspanknop van mijn camera, gelijk als een jager de trekker van zijn geweer! Met dit verschil dat ik hopelijk de volgende keer mijn foto buit weer in levenden lijve zal mogen ontmoeten. Dat is in dit geval heel wel mogelijk omdat de eigenaresse van die gronden -vereniging Natuurmonumenten- vele decennia geen reewild binnen het Nationaal Park Veluwezoom bejaagd. Het dier reageerde op de herhaaldelijke klikgeluiden van mijn camera in het geheel niet. Toen ik een aantal plaatjes had geschoten heb ik de “mobile schuilhut” weer in beweging gebracht en mijn weg vervolgd richting “de bergen” van De Posbank.

Reebok nabij Posbank d.d. 16-juli-2015

Reebok in de struikhei nabij De Posbank – Foto: ©Ton Heekelaar

Gedeeltelijk geluk

Ondanks dat mijn ochtend al geslaagd was, zag ik in het zicht van de Posbank, aan mijn rechterzijde, nog een reebok in de struikheide. Nu zal de trouwe lezer van de weblog “De Veluwenaar” denken: “wat een geluk heeft die natuur -hobby- fotograaf”. In feite heb ik gedeeltelijk dat geluk een beetje afgedwongen omdat de reebokken op dit moment “hitsig” zijn of worden.

Reebok nabij rest; De Posbank, 16-juli-2015 DSC1805

Even later kijkt de reebok recht in de lens van de fotograaf – Foto: ©Ton Heekelaar

Bronsttijd

De bronsttijd van de reeën is begonnen van omstreeks half juli tot ongeveer de eerste week van augustus. Dus de reebokken zijn op zoek naar de reegeiten. Vandaar (deels) mijn geluk. Waarvan ik gaarne mijn bevindingen en foto’s met jullie wil delen. Hopelijk tot genoegen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/23/reebok-is-dol-op-braamblaadjes/