De voerman van weleer – Deel 3

Beelden van de Duitse landweg 186

Geschreven door August Topf.   In 1864 verschenen in Die Gartenlaube.

Vertaling en voetnoten: Willem van Putten

*******************************************************************************************************************************

In weer en wind

Vroeger waren de wegen en paden, vooral in afgelegen gebieden, van slechte kwaliteit en moeilijk begaanbaar. De voermannen namen ‘s ochtends een brood en een fles schnaps mee om zichzelf en de paarden te versterken. Een karrenvoerder had meestal meerdere paarden die de kar trokken. In de zomer konden het er zelfs vier zijn. Per paard werden drie, soms zelfs vier scheepsponden goederen geladen, wat neerkwam op een belasting van 9-12 scheepsponden of 27-36 centenaars[1] op een met drie paarden bespannen kar. Om de lading te beschermen, werd er een grof, grijs-wit linnen doek overheen gelegd. Er werd niet gerekend op voorbereidende ondersteuning door zogenaamde vooruitrijders[2], zoals later bij grote vrachtwagens het geval was.

“Voorspanning”[3] – dit was de term in de tijd van de karrenvoerders – was alleen gewild op hoge steile bergen, en zelfs daar werden nooit meer dan twee paarden gevraagd. De karrenvoerders hielpen elkaar, daarom reden ze vaak in groepen. In gebieden waar de wegen bijzonder slecht waren, zag men vaak een rij van 10-20 karren achter elkaar aankomen. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte holle weg tussen Witzelrode en het Hessische Barchfeld in het Werradal; hier was in de herfst en het voorjaar de modder van de roodkleurige bodem zo hoog dat er vaak een extra baan naast de lange reeks karren moest worden aangelegd, die verbonden was met de eigenlijke karpaarden door middel van extra leidsels[4] en en liep aan de smalle, verhoogde kant van de holle weg. Vaak waren er dertig paarden nodig om een met 40  centenaars[5] beladen kar door te trekken.

Hoe zou een enkele man hier vooruit kunnen komen! – Op sommige dagen werd ondanks alle voorzichtigheid twee tot drie keer gekanteld[6], daarom moest de karrenvoerder altijd een houweel, bijl en lier bij zich hebben. Daarbij kwamen ook nog de ontberingen door de Geleitsreiter[7], die het recht hadden om, als ze vermoedden dat de gegevens op de vrachtbrief niet overeenkwamen met de lading van de wagen, te eisen dat er op de openbare weg werd gelost. Bij elke poort werd brug- en bestratingsbelasting geheven en in die tijd werden er vaak tolheffingen geïnd in de vele kleine rijksonderdelen[8], soms zelfs dagelijks.

De gevraagde levertijd moest worden nagekomen, anders zou de vracht verloren gaan. De beurs stond voor de deur of het schip dat de goederen verder zou vervoeren vertrok op de vastgestelde dag. Het maakte niet uit hoe verschrikkelijk het weer en de wind waren – de karrenvoerder moest proberen verder te gaan. Met zoveel verschillende obstakels – moeten we ons verbazen dat veel karrenvoerders grove scheldwoorden hebben geleerd?[9]

Wat het weer betreft, moest het al behoorlijk slecht worden voordat de karrenvoerder klaagde. De praktijk had hem gehard; bovendien kwamen de meeste karrenvoerders uit bergachtige gebieden, waar een van nature sterk type mensen woonde die van jongs af aan vertrouwd was met het ruwe klimaat en de wisselvalligheden van het weer. We zullen hieronder zien dat de meest beroemde karrenvoerders en wagenvoerlui meestal te vinden zijn in zijvalleien van de bergen, van de Harz, in het Thüringer Woud, in het Fichtelgebergte, aan de hellingen van de Palts en Westfaalse bergen, enzovoort.

Al deze gebieden boden de karrenvoerder, als hij thuisbleef, net zo weinig werk als onderhoud; want de berggrond leverde slechts karige oogsten op, en de boerderijen in bergachtige gebieden zijn altijd van geringe omvang. In vroeger tijden werd het inkomen van de karrenvoerder zeker niet laag ingeschat; vandaar ook het feit dat het karrenvoerdersbedrijf gedurende vele generaties in dezelfde familie werd voortgezet. Honderd jaar geleden werd er voor een scheepspond (drie centenaars) 36 Thaler vracht betaald van Lüneburg naar Neurenberg, terwijl aan het begin van deze eeuw de norm was dat er van Lüneburg naar Neurenberg 19 Thaler betaald werd en van Lüneburg naar Coburg 14-15 Thaler per scheepspond.

Noten:

[1] 1.350 – 1.800 kg

[2] Letterlijk nemen: iemand die vooruit reed

[3] Voor de eigen paarden gespannen extra paarden

[4] Origineel: “Heftzügel”. Ik vermoed dat de voerlui op enige afstand naast de paarden liepen en deze bestuurden met verlengde teugels.

[5] 2.000 kg

[6] Een kar op zijn kant

[7] Officiële functionarissen te paard

[8] Duitsland was in die tijd een lappendelen van koningrijken en -rijkjes

[9] De overlevering zegt dat een voerman een kwartier kon schelden zonder zichzelf eenmaal te herhalen…

De karrenbestuurder had een boekje bij zich dat al sinds oude tijden zonder jaartal werd gedrukt in Waldenburg en de titel droeg: „Der getreue Gefährte und Helfer“

De karrenbestuurder had een boekje bij zich dat al sinds oude tijden zonder jaartal werd gedrukt in Waldenburg en de titel droeg: „Der getreue Gefährte und Helfer“

De getrouwe metgezel

Als trouwe metgezel tijdens zijn reizen door Duitsland en op zijn verdere tochten naar Denemarken, Oost- en West Pruisen, Polen, Hongarije en de Donau vorstendommen, evenals naar Tirol, had elke karrenbestuurder een boekje bij zich dat al sinds oude tijden zonder jaartal werd gedrukt in Waldenburg en de titel droeg: „Der getreue Gefährte und Helfer“[1]  Het was verdeeld in twee delen, namelijk het geestelijke en het wereldlijke deel. Het geestelijke deel bevatte een verzameling gebeden die nodig waren voor de verschillende situaties in het leven van een voerman, evenals een reeks liederen uit het liedboek, waarbij het hoofdstuk “Reisliederen” natuurlijk goed vertegenwoordigd was. Het is mij vaak bevestigd door oude voormalige voerlui die in hun jeugd nog als karrenvoerders werkten, dat er ‘s ochtends vroeg in elke voermansherberg, voordat het ontbijt en later de koffie werd genuttigd, een lied werd gezongen uit deze “getrouwe metgezel” en dat daarna de oudste aanwezige karrenbestuurder of voerman een ochtendgebed uit hetzelfde boekje hardop bad. De ouderen zorgden er streng voor dat hun zonen en knechten deelnamen aan dit ochtendgebed. Ook heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de karrenvoerder in vroeger tijden, zodra hij een grote reis ondernam die misschien door het ongunstige seizoen of door toevallig grotere openbare onveiligheid met bijzondere gevaren gepaard ging, de pastoor van zijn parochie vroeg om openbare voorbeden te doen op de eerstvolgende zondag voor zijn onderneming. Een dergelijke behoefte kan voor de karrenbestuurder des te belangrijker zijn geweest, omdat er jaar na jaar veel ongelukken “op de weg” gebeurden. Als hij dan veilig terugkeerde van zijn reis, sloop zijn vrouw op een van de volgende avonden stralend van vreugde naar de pastorie om te melden dat “hij” veilig thuis was gekomen, waarbij ze haar mededeling probeerde te ondersteunen met tastbaar bewijs, dat vaak bestond uit een vat Kielse sprot[2], verse oesters, een blikje kaviaar, een zakje sago of rijst en dergelijke dingen.

Het wereldlijke deel van de “getrouwe metgezel” bevatte “allerlei nuttige informatie en bruikbare kopergravures”, zoals rentetabellen, inkomsten- en uitgavetabellen, munt-, maat- en gewichtsvergelijkingen, “allerlei nuttige herinneringen voor reizigers”, met name een lijst van de meest noodzakelijke woorden en uitdrukkingen in het Spaans, Frans, Italiaans, Zweeds, Pools, Hongaars en Turks voor de koetsier. Voor de koetsier lijkt de zogenaamde “wegwijzer” in het boekje bijzonder praktisch geweest te zijn, waarin alle denkbare reisroutes in Duitsland en de aangrenzende landen worden vermeld, waarbij niet alleen de afzonderlijke plaatsen waar koetsiersherbergen zich bevonden in volgorde worden vermeld, maar ook de onderlinge afstand in mijlen voor elke route nauwkeurig wordt aangegeven. Er is ook een verslag over het postwezen toegevoegd, waaruit we terloops vermelden dat men aan het einde van de vorige eeuw[3] betaalde: van Hamburg naar Leipzig 8 Thlr. 12 gGr[4]., van Hamburg naar Neurenberg inclusief gratis kost en inwoning 20 Thlr., van Hamburg naar Erfurt zonder kost 9 Thlr., met kost 12 Thlr., van Hamburg naar Berlijn in de zomer en winter 6 Thlr. 9 gGr. – Naast de kalender bevatte de “getrouwe metgezel” ook een verhandeling over de vraag: “Wat is een wissel?”. Verder vinden we in dit nu[5] uiterst zeldzame boekje een lijst van bruggen over de belangrijkste rivieren van Duitsland, waaruit we bijvoorbeeld kunnen afleiden dat er destijds 25 bruggen over de Donau waren, 13 over de Main, 12 over de Elbe, 8 over de Rijn, de Neckar en de Isar, 7 over de Weser en 4 over de Moezel.

De almanak voor de reiziger, droeg tussen 1750 en 1802 – Archieffoto

De almanak voor de reiziger, droeg tussen 1750 en 1802 – Archieffoto

Almanak

Het moge blijken hoe rijk en gevarieerd de inhoud van deze kleine metgezel was, ook omdat het onder de titel “Geneesboekje” een reeks recepten biedt. Naast wellicht verstandige informatie, is er ook vreemde kost te vinden, en aangezien zelfs in de negentiende eeuw de grootste onzin op medisch gebied zijn aanhangers vond, willen we omwille van die sterk gelovige lijdende mensheid het volgende middel “tegen tering” hier noteren: “Kook een ei in de urine van de patiënt en leg het gepelde ei in een mierenhoop, inclusief de schaal. Als de mieren het ei hebben opgegeten, zal de patiënt weer gezond worden.” – Dat men in vroeger tijden ook wist hoe men het nuttige met het aangename, het dienen van praktische doeleinden met het leerzame en vermakelijke, kon combineren, blijkt ook uit de “getrouwe metgezel” – zij het dat de vorm tegenwoordig iets anders is. Om niet beschuldigd te worden van plagiaat ten opzichte van de erfgenamen van wijlen Christian Gotthilf Hofmann in Waldenburg, wil ik, hoezeer het me ook spijt, me beperken tot het delen van een kleine zin die bij het vermakelijke deel hoort, met als titel: “Bijzondere torens”. “De toren van de Ulmer Münster is 234 voet hoog, het fundament is 464 voet diep en 69 voet breed. In Meißen is er een uitgehouwen tot aan de knop. In München is er een die aan de boven- en onderkant spits is. In Bingen aan de Rijn is er de Muizentoren. In Jena is er de beroemde Vosstoren. In Schartsfeld wil het spook er geen dak op hebben. In Grein is er de Duivels-toren.”

Het boekje dat bijna iedere Duitse voerman, dus ook ‘onze Hes’ bij zich moet hebben gedragen – Beeld: ©Eddy ter Braak

Het boekje dat bijna iedere Duitse voerman, dus ook ‘onze Hes’ bij zich moet hebben gedragen – Beeld: ©Eddy ter Braak

Geloof en bijgeloof

Het was opmerkelijk genoeg dat bij de weinige exemplaren die ik van de “getrouwe metgezel” kon vinden, telkens als afsluiting een apart boekje van een paar pagina’s was bijgebonden, zoals je ze vandaag de dag nog steeds op jaarmarkten kunt kopen – een zogenaamd puntenboekje. Zo hadden we dus christelijke opbouw en punterij[6] naast elkaar. Onwillekeurig denkt men aan de groteske figuren van de duivel op de kerken uit de middeleeuwen. Maar het diepzinnige idee van de Duitse bouwmeesters was bij onze Waldenburger veranderd in een speculatie van de moderne tijd. Hij liet elk exemplaar van zijn “metgezel” voorzien van een puntenboekje, zodat hij ze voor een stuiver meer kon verkopen. Het is waar, in havensteden of op marktpleinen waar veel koetsiers bijeenkwamen, hebben jonge koetsiers zich soms met punteren vermaakt. Maar het koetsiersvak zelf had niets te maken met punteren. De geest van de koetsier was veel te nuchter en verstandig om in de punterkunst te geloven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen bijgeloof in de koetsier en latere koetsiers zat.

Wanneer de koetsier op het punt stond om op reis te gaan en zoals elke “echte voerman” vandaag de dag nog doet, met de woorden “Met God!” vertrok na een enkele knal of zweepslag, dan zag men graag dat het eerste wat de weg kruiste een man was; want dat betekende geluk en zegen. Maar als er een zwarte kat over de weg liep of een vrouw, vooral een vrouw die terugkwam van de put met een emmer water, dan betrok het gezicht van de koetsier; want nu stond vast dat de reis niet voorspoedig kon verlopen. Zoals men bij het vertrek snel een steen greep om de passerende kat de weg af te snijden, gebeurde dit ook buiten, wanneer de onschuldige ‘muts’ de weg kruiste. Ja, er werd zelfs gefluisterd over een zekere zweepwet, waardoor de koetsier een vrouw die vlak voor het voertuig de weg wilde oversteken, fysiek mocht tegenhouden. Maar er waren ook mensen die “verstand” genoeg hadden om te wachten met het oversteken van de weg totdat de kar of de wagen voorbij was.

Noten:

[1] “De getrouwe metgezel en helper”

[2] Sprot is een haringachtige soort van rond de 10 centimeter, de smaak lijkt op sardientjes

[3] Dus de 18e eeuw

[4] 8 Thalers, 12 Groschen

[5] 1864

[6] Volgens de woordenboeken punten zetten. Of een soort kabbala misschien?

Lees ook: De voerman van weleer – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/04/17/de-voerman-van-weleer-deel-3/