Edelherten verliezen tijdelijk hun status

Het afwerpen van de geweien bij de edelherten is begonnen

Enkele dagen geleden kwamen wij ‘s middags langs het Zwarte Veld op de Hoge Veluwe en tussen de bomen en struiken stonden twee herten. Een ouder hert met allebei zijn geweistangen eraf en een jong hert nog met het gewei, het leek erop of hij zich schaamde met zijn kale kop, omdat hij toch wat verscholen achter een boompje bleef staan. Het jongere hert daarentegen stond nu heel stoer om zich heen te kijken!

Het is ieder jaar weer eenzelfde ritueel en tegelijkertijd ook een heel wonderlijk gebeuren in de natuur. De oudere herten werpen het eerst af en later de jongere herten.
We hebben daar ooit al eens eerder uitgebreid over geschreven: De koning van de Veluwe onttroond !

Links tussen de bomen een ouder hert met kale kop en rechts een jongere soortgenoot met gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Links is heel duidelijk te zien dat inmiddels het nieuwe gewei alweer begint te groeien - Foto: ©Louis Fraanje

Links is heel duidelijk te zien dat inmiddels het nieuwe gewei alweer begint te groeien – Foto: ©Louis Fraanje

Hubertus

Ook het hert Hubertus heeft volgens onze natuurvriend Henny van Soest afgelopen donderdag 20 februari zijn gewei afgeworpen en dat is zeker twee dagen eerder dan vorig jaar. Toen fotografeerden onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg hem op zaterdag 23 februari met een kale kop. Blijkbaar had hij het de vorige dag de 22e februari dus al afgeworpen, zo bleek later bij navraag.

Toeval of niet, het is wel heel bijzonder, dat natuurliefhebber en fotograaf Dinant van Weij uit Dieren, die ook veel over de Hoge Veluwe rondzwerft, het hert Hubertus een jaar eerder in 2018 ook precies op 23 februari fotografeerde met een kale kop.

Hubertus heeft nu voor de 8e keer zijn gewei afgeworpen en de groei van het nieuwe gewei duurt ongeveer 120 tot 130 dagen! –   Meer over Hubertus en zijn leeftijd: Hoe oud is “Hubertus”?

 ______________________________________________________________________________________________________________________

In het filmpje hieronder kun je zien hoe een hert zijn gewei afwerpt:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/24/edelherten-verliezen-tijdelijk-hun-status/