Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 62

Hoe oud is Hubertus?

Natuurlijk hebben wij het al vaker over de leeftijd van Hubertus gehad en er ook over geschreven, de uitkomst is en blijft altijd dezelfde en dat is 5 jaar! Ik wil het nog maar eens benadrukken, want er worden nogal eens ‘fouten’ of zogenaamde  ‘zekerheden’ geroepen over het befaamde hert Hubertus!

1-foto-112-augustus-2012-dsc_6515-1280x857

Een jonge Hubertus op 12 augustus 2012, met beginnend bastgewei – Foto: ©Florus van den Berg

Discussie

Wat schetst mijn verbazing, toen ik onlangs op de website van ‘Het edelhert’ een verslag las over een cursus die de heer Bas Worm recentelijk doceerde voor cursisten van het Veluws-Hert.

In het verslag stond een opmerking, waar ik mij eigenlijk toch wel aan stoorde en wel het volgende, in zijn verslag stond namelijk dat Hubertus met zijn 5e kop, dús 6 jaar oud zou zijn. Wat een onzin, zo onderhand weet iedereen, inclusief de beheerders, jachtopzichters en boswachters op NP De Hoge Veluwe, dat dit befaamde hert in de lente van 2011 is geboren.

Hieronder de ‘gewraakte’ opmerking in het verslag van Bas Worm:

Donderdag 2 december j.l. was het alweer de 3e bijeenkomst van de cursus wildzichtbaarheid. De 3e en laatste avond over theorie en praktijk rondom wildzichtbaarheid. Deze avond vertelde oud-faunabeheerder Johan Wensink over zijn ervaringen met het zichtbaar maken van wild, ondanks aantalsbeheer d.m.v. jacht op De Hoge Veluwe.

Dat is ook de geboorteplaats van het inmiddels al legendarische edelhert Hubertus, dat met zijn 5e kop (dus 6 jaar) een geweldig gewei heeft opgezet en al actief meedoet met de bronst. Immers, doordat hij niet of nauwelijks schuw is, en dus weinig energie verliest met vluchten, kan hij maximaal energie in vetreserves en in zijn gewei stoppen.
____________________________________________________________________________________________________

2-foto-2-28-augustus-2012-dsc_7565-1280x858

Ruim 2 weken later op 28 augustus 2012, het gewei is flink gegroeid – Foto: ©Florus van den Berg

Zorgvuldig

Het hert Hubertus is eind mei of begin juni 2011 als kalf geboren en kreeg zo’n 8 maanden later, in het voorjaar van 2012 twee bulten op zijn kop, het begin dus van een gewei. In datzelfde jaar werd hij in augustus met zijn bastgewei als spitser, gefotografeerd door Florus van den Berg in het centrumgebied van De Hoge Veluwe. (Zie foto’s boven).

Het mag voor een ieder, die onze verhalen over Hubertus e.d. goed gelezen heeft, inmiddels wel duidelijk zijn, dat wij niet zomaar iets roepen, zonder dergelijke zaken te toetsen aan de waarheid. Dus hebben wij dat dan ook in dit speciale geval met Hubertus, zo zorgvuldig mogelijk gedaan, in overleg met de wildbeheerders, boswachters en jachtopzichters!.

3-3-dsc_4025

Hubertus met zijn eerste gewei een gaffelspitser in februari 2013 – Foto: ©Louis Fraanje

Gaffelspitser

Na het vegen van dit eerste gewei,(1e kop) wat inmiddels was uitgegroeid tot een gaffelspitser, fotografeerde ik hem op 10 februari 2013 op het Zwarte Veld, het had gesneeuwd en opeens kwam daar Hubertus tevoorschijn. Natuurlijk wisten wij op dat moment nog niet, dat dit jonge hert, deze spitser met bovenin een gaffel, de gemoederen later zo intensief zou bezighouden.

5-5-dsc_4028-kopie

Hubertus als ‘gaffelspitser’ in de winter op het Zwarte veld – Foto: ©Louis Fraanje

6-dsc_4508

Hubertus ontmoet hier de ‘grote jongens’ op het Zwarte Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Niet schuw

Toen wij op 16 februari weer ter plekke waren op het Zwarte Veld, zagen we daar jachtopzichter Hans Koning bezig met het voeren van het roodwild. Opvallend detail tijdens het voeren was, dat deze spitser geen enkele schuwheid vertoonde en gewoon dicht in de buurt van jachtopzichter Koning bleef lopen.

8-dc_5983

Jachtopzichter Hans Koning ‘oog in oog’ met Hubertus – Foto: ©Louis Fraanje

Een 14-ender

Zo’n 4 maanden later in datzelfde jaar, op vrijdag 21 juni 2013, zagen Fransien en ik een hert in bastgewei op het bekende wildweitje bij De Heidebloem lopen. Het schitterende hert, had een gewei opgezet van totaal 14 enden en terwijl wij het imposante dier van alle kanten, zo mooi mogelijk probeerden vast te leggen met de camera, ging het hert ongestoord verder met grazen. Dit was ons nog nooit overkomen met een hert, ieder ander hert zou er allang vandoor zijn gegaan. Ik kon hem zelfs tot op zo’n meter of vijf benaderen. Dat was op zich al heel bijzonder en Fransien maakte daar een foto van. Daar sta je dan, oog in oog met een wild dier, zoiets geeft je wel een heel apart gevoel.

Hoewel ik in die 5 jaar een hele goede band heb opgebouwd met onze Hubertus en hij ook zeker niet bang voor mij is, probeer ik toch voldoende afstand te bewaren, want het is en blijft tenslotte een ‘wild’ dier!

10-dsc_9637-bw-klein

Louis ‘oog in oog’ met Hubertus als 14-ender (2e kop) in 2013 – Foto: ©Fransien Fraanje

Onvoorstelbaar

Tijdens het fotograferen kwam jachtopzichter Hans Koning aanrijden en met een brede grijns op z’n gezicht kwam hij erbij staan. “Zo, en wie denken jullie dat daar op de wildweide staat?” was zijn vraag aan ons. “Ja, luister eens Hans, we zijn geen kenners, hoe moeten wij dat nou weten?”, was ons antwoord. “Om kort te gaan, ik zal jullie uit de droom helpen, die 14-ender daar op het weitje, is de gaffelspitser van 16 februari j.l.”, kwam het antwoord van een lachende jachtopzichter.  “Deze spitser van vorig jaar is in principe dus pas 2 jaar oud en nu met zijn 2e kop heeft hij al 14-enden geschoven, het is onvoorstelbaar, maar waar!”  We konden onze ogen en oren niet geloven. De rest is historie!

11-lf_0015-hubertus-foto-louis-fraanje

Hubertus op maandagavond 12 december 2016 – Foto: ©Louis Fraanje

Gewei-ontwikkeling

Dus in mei/juni 2011 wordt Hubertus als hertenkalf geboren!  – 2012(1e kop en gaffelspitser) – 2013 (2e kop en 14-ender) – 2014 (3e kop en een oneven 18-ender) – 2015 (4e kop en volle 18-ender) – 2016 (5e kop en oneven 22-ender) en in 2017 zal Hubertus – bij gezondheid – zijn 6e-koptooi opzetten en is dan dus 6 jaar oud!

Afgelopen maandag-avond zo rond de klok van vijf uur konden wij nog even een ‘glimp’ van onze Huub opvangen toen hij in het oude beukenbos, nog even heel trots voor ons poseerde. Hopelijk dat wij en alle andere natuurliefhebbers, nog een aantal jaren getuige moge zijn van de ontwikkelingen rond dit befaamde hert!

Waarschuwing!

knuffelhert-je

Knuffelbeest

Daarnaast hopen wij dan ook van harte, dat de bezoekers van het Nationale Park De Hoge Veluwe, het befaamde hert Hubertus, met respect zullen behandelen. Men moet nooit vergeten, dat het een ‘wild’ dier is, dus houdt u aan de regels en bewaar de nodige afstand! Kom zeker niet te dichtbij, want het is absoluut geen ‘knuffelbeest’!  

Dan kunnen we – bij gezondheid – met zijn allen, nog heel lang genieten van dit bijzondere edelhert op Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
U bent dus gewaarschuwd!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 63

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/15/legendarische-hert-hubertus-deel-62/