Op de wildbaan – Deel 19

Edelherten met aparte geweien tussen de bomen

Even ter verduidelijking, in deze vervolgserie zullen we ook weer rechts-bovenaan het bekende logo in beeld brengen. Zie afbeelding >>
Op vrijdagmiddag 1 december jl. net na de klok van vieren reden Fransien en ik in de buurt van het Zwarte Veld op de Hoge Veluwe, om te kijken of er eventueel al herten te zien waren. Want… het was alweer even geleden, dat wij ze daar gezien hebben. Na de bronst is het vaak een hele tijd erg stil op deze plek, maar wie weet… hebben we vandaag geluk.

Herten tussen de bomen naast het Zwarte Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Geweidragers

Al van grote afstand zagen we een auto staan, dus… er moest klaarblijkelijk dan toch wat te zien zijn en jawel hoor, dichterbij gekomen ontdekten we natuurvriend Ton Heekelaar, die vergezeld werd door zijn vrouw Jozephien. Hij stond gewapend met zijn camera tussen de bomen door te speuren, daar liep een klein roedel geweidragers van verschillend formaat.

Een geweidrager in het kale winterbos van de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Afgebroken geweistang

Vanachter een dikke Amerikaanse eik, kwam een jong hert  tevoorschijn, zo op het eerste gezicht te zien een oneven 8-ender, maar aan de linkerkant is er iets bijzonders aan de hand. Als ik hem nog wat beter in beeld krijg, zie ik dat er daar een stuk van het gewei is afgebroken.  Domme pech, of tijdens een knokpartijtje met een soortgenoot, wat het ook mag zijn… dat vertelt de historie niet.

Als ik ‘oog in oog’ sta met het jonge hert, zie ik iets bijzonders – Foto: ©Louis Fraanje

Bij de linkerstang van het gewei is een stuk afgebroken – Foto: ©Louis Fraanje

Pottekijkers

Als deze nog maar nauwelijks zijn hielen heeft gelicht, verschijnt er een mooie 14-ender op het bospad, tijdens het oversteken blijft hij plotseling staan en kijkt in onze richting. Blijkbaar had hij op deze eerste decemberdag nog geen ‘pottekijkers’ verwacht. Als we wat verderop in de decembermaand komen, dan trekt deze plek meestal wel wat meer wildliefhebbers met hun camera.

Een mooie 14-ender op het bospad , kijkt in onze richting – Foto: ©Louis Fraanje

Apart exemplaar

Dan stoot Ton mij aan en zegt: “Louis, let op, daar komt een geweidrager met rechts een kromme oogtak, dat zie je ook niet iedere dag. Net iets voor jou, tenminste als ik aan de onlangs gepubliceerde serie over abnormale reebokken denk!” Hij heeft volkomen gelijk,  zulke aparte exemplaren ook onder de edelherten hebben mijn persoonlijke belangstelling.  Dit hert loopt hier al een aantal jaren volgens mij, ik meen hem hier al eerder te hebben gezien. In 2014 liep hier een hert met links een kromme oogtak precies aan de andere kant dus, daar heb ik toen ook iets over geschreven. Lees meer >>

Dan verschijnt er een geweidrager met rechts een kromme oogtak – Foto: ©Louis Fraanje

Het blijft een raar gezicht, zo’n kromme oogtak – Foto: ©Louis Fraanje

Bos en wild

Toch weer leuk om op deze vrijdag, de eerste van de maand december,  hier in het bos bij het Zwarte Veld de herten weer terug te zien. Langzaam, maar zeker zullen wij hier ook de zware jongens, misschien wat vaker gaan zien op deze plek, want de winter is in aantocht en dan krijgen ze hier zo af en toe wat extra’s.

Het begint nu ook wat kouder te worden en de herten trekken de dekking in, voor ons is dat ook het sein om de boel in te pakken en huiswaarts te keren. Zo nemen we afscheid van onze vriend en zijn echtgenote  en hopen elkaar gauw weer te zien, want… het bos en het wild  blijven trekken aan deze ‘woudlopers’ dat mag duidelijk zijn!

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 20

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/05/op-wildbaan-deel-19/