Met valk en geweer, jachtverhalen van een boswachter

De boekenplank

Jagen met respect voor het leven is onlogisch voor niet-jagers

Jan Willems(1949), voormalig boswachter in het Lauwersmeergebied, schrijft verhalen, over zijn passie voor de jacht, en de magie van de onze eigen en buitenlandse natuur. Willems heeft meerdere boeken op zijn naam staan, waarin hij zijn leven in de natuur met de lezer deelt.

Met valk en geweer

In zijn nieuwste boek “Met valk en geweer” neemt hij de lezer mee op zijn jachtavonturen. Buiten onze landsgrenzen kiest hij het liefst voor het ruige landschap van Schotland of zet hij koers naar het vroegere Oost-Duitsland. Daar buiten in bos en veld, raakt deze vrijbuiter steeds weer diep onder de indruk van die overweldigende natuur. Het jagen geeft hem daarbij een extra dimensie, al dan niet vergezeld van zijn slechtvalk Kate, want Willems is ook een gepassioneerde en toegewijde valkenier.

Schrijver, jager en valkenier Jan Willems met slechtvalk Kate – Foto: ©Archief Willems

Valkenier

“Behalve jachtverhalen vindt u in dit boek ook verhalen over, en vooral met, mijn slechtvalk Kate. Uit mijn avonturen met Kate kunt u opmaken hoe moeilijk valkenieren soms is. En wat voor vreugde het kan brengen!”, aldus de schrijver.

Gesprekken

Vooral de gesprekken die Jan voert met zijn (fictieve!) Waarde vriend, waarin hij eigenlijk zijn eigen mening, hoe hij over bepaalde zaken denkt, goed kan verwoorden. Mooie filosofietjes en recht uit het hart.

Enkele citaten uit het boek:

Jan Willems op de uitkijk – Foto: ©Archief Willems

Zelfs ik kan niet zonder jachtvrienden. Ik ben individualistisch (de tirannie van onverschilligheid) ingesteld, maar in de jacht kan ik niet zonder vrienden. Ik heb mijn vrienden vooral nodig om ervaringen uit te delen. In voor- en tegenspoed.

Dat we jagen met respect voor het leven is onlogisch voor niet-jagers. Maar begrippen als weidelijkheid zijn voor jagers belangrijk. Hiermee toon je aan dat het niet om zomaar doodschieten gaat.

Stilte
Ik hou van stilte. Zou ik daarom zo’n gepassioneerd jager zijn? Ik kan urenlang op een hoogzit mijmeren. Slechts de geluiden van de natuur begeleiden mijn gedachten. Dat wachten op het wild heeft wel iets weg van mediteren. Het is alsof je in een andere dimensie leeft.

Inspiratie
Hoe komt het, dacht ik, dat je plotseling wild enthousiast wordt voor iets? Dat kan van alles zijn: liefde, jagen, verre landen bezoeken, etc. Het lijkt wel of er zich een chemisch proces in je hersens ontwikkeld. Je zou het inspiratie kunnen noemen.

Jan Willems, de eerste boswachter in het Lauwersmeergebied – Foto: ©Archief Willems

Boswachter Jan Willems

Het grootste deel van zijn werkzame leven heeft hij doorgebracht in dienst van Staatsbosbeheer. Eerst als boswachter op de Zuid Veluwe bij Renkum, om later (in 1993) aangesteld te worden als de eerste boswachter in het Lauwersmeergebied. Samen met zijn medewerkers en andere natuurorganisaties heeft Jan Willems het natuurgebied gemaakt tot wat het vandaag de dag is: een groen paradijs, waarin het voor zowel mens als dier goed toeven is. Sedert 2003 is het Lauwersmeergebied een Nationaal Park.

***

Een boek voor jagers en natuurliefhebbers!

Jacht en valkerij zijn passies. Dat blijkt uit dit boek. Jagen is vooral respect hebben voor dieren. Pas dan mag je je zelf een jager noemen.

De verhalen gaan dus niet alleen maar over het bemachtigen van wild. Vaker nog gaat de jager naar huis zonder buit, maar met de wetenschap onderdeel van de natuur te hebben uitgemaakt. Kennis van en over de natuur is belangrijk.

Door zijn jarenlange ervaring als boswachter weet de schrijver waarover hij praat. Zijn belevenissen met Kate, de slechtvalk, zijn niet alleen grappig, maar geven ook de moeilijkheden en soms wanhoop van de valkerij weer.

Uitvoering: Paperback
Omvang: 12,5 x 20 cm
ISBN: 978-94-022-4132-7
Aantal pagina’s: 184
Prijs: € 18,99
inclusief kosteloze verzending in Nederland en België

Meer info:  hier!

______________________________________________________________________________________________________________________

Boswachter Jan Willems over het Lauwersmeergebied:

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Meer boeken van boswachter Jan Willems:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/06/valk-en-geweer-jachtverhalen-jan-willems/