Op de Wildbaan – Deel 20

Edelherten in de sneeuw

Verwachtingsvol reden we maandagmiddag naar de Hoge Veluwe, om mooie sneeuwfoto’s te maken en… wie weet zagen we ook nog wel wild, dat zou nog mooier zijn. We reden door een prachtig ‘Winter Wonderland’ echt wonderschoon, we hadden er lang op gewacht, maar nu konden we er volop van genieten.

De wit besneeuwde beuken op de Reemsterweg – Foto: ©Louis Fraanje

Ereboog

Na een zwerftocht langs bekende plekje, zetten we koers naar het bekende ‘Bosje van Staf’.  Toen we bij de Compagnieberg rechtsaf de Reemsterweg op reden, vormden de witbesneeuwde beuken een schitterende witte  tunnel, als een soort van ‘ereboog’ om ons welkom te heten.

Ver weg op een heuvel liepen twee geweidragers  – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwsgierig keken ze onze kant uit – Foto: ©Louis Fraanje

Winters decor

Aangekomen bij het ‘Bosje van Staf’ zagen we in de verte op een heuvel, twee geweidragers, die probeerden om nog wat eetbaars te vinden onder de sneeuwlaag.  Blijkbaar hadden zij niet zoveel last van de kou als wij, er stond namelijk een ijskoude wind, die ons bijna de oren van het hoofd blies.  Maar… dat deerde ons niet, we genoten van het mooie winterse decor, met daarin nu ook nog de edelherten en hoewel het ver weg was, deed dat niet af aan dit machtige schouwspel.

Misschien eenzaam… maar niet alleen – Foto: ©Louis Fraanje

Een soortgenoot komt even buurten – Foto: ©Louis Fraanje

Beschutting

Nog wat meer naar rechts, in de beschutting van het dennenbos,  stonden nog twee geweidragers, waarvan de achterste een boom aan het schillen was.  Blijkbaar was er ook nog een flinke boomtak, door de zware last van de sneeuw, afgeknapt en naar beneden gevallen.  Toch was het daar in de beschutting van de bosrand behaaglijker dan in het open veld. Verschillende herten hadden de sneeuw gewoon nog op hun gewei zitten, een grappig gezicht was dat om te zien. Maar… je kon merken, dat het lopen over de besneeuwde grond best heel moeizaam ging. Gelukkig maar dat de sneeuw nog niet bevroren was, want dat is echt een ramp voor deze dierende, dan snijdt het langs hun poten.

Het viertal in de beschutting van de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi gezicht

Het blijft altijd een mooi gezicht om de edelherten daar in het witbesneeuwde landschap te zien staan, maar de koude wind bleef aanhouden, dus hebben we de spulletjes maar ingepakt en naar huis gereden.  Alles bij elkaar dan toch best weer de moeite waard om er uit te gaan met dit winterse weer, want wie weet hoe snel het weer voorbij zal zijn?

Wordt vervolgd….

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/12/op-wildbaan-deel-20-2/