Ontmoeting met Willem Koestapel

Terugblik

Zo af en toe kijken wij samen met u terug naar de beginjaren van de Jac. Gazenbeekstichting.  De bedoeling van de redactie is, om artikelen uit die beginperiode te publiceren op ons weblog, al dan niet voorzien van oude en/of nieuwe foto’s.  Het betreffende verhaal verscheen in “De Veluwenaar” – 14e jaargang – No. 4 – oktober 2006

****************************************************************************

Veluwse herinneringen van een Zeeuw

In het verleden hebben wij in een aantal artikelen aandacht besteed aan de zwervende schaapherder Willem
Koestapel (1874-1961)uit Loenen bij Eerbeek. In één van deze verhalen kon u een verslag lezen van zijn optreden in het TV-programma “Flits” (1960) bij Willem Duys, de voorloper van het latere “Voor de vuist weg” van de AVRO. Op onze oproep of iemand zich nog iets kon herinneren van deze TV-uitzending en/of nog beeldmateriaal mocht hebben, kregen wij destijds een tweetal foto’s en het onderstaande verhaal toegestuurd van de heer Hugense uit Domburg in Zeeland.

Lou en Kees Hugense tijdens hun ontmoeting met schaapherder Willem Koestapel bij Loenen – Foto’s : ©Jos Hugense

Oude foto’s

Van mijn vriend Jan Venema oud-jachtopzichter van de Hoge Veluwe, ontving ik het mooie blad “De
Veluwenaar” no: 3 van juli 2006 ter inzage met een artikel over Willem Koestapel. Toen ik het las dacht
ik, deze schaapherder hebben wij in 1958 ontmoet bij Loenen op de Veluwe! Ik heb ik mijn archiefje
eens nagekeken en een paar foto’s gevonden.

We kwamen Willem Koestapel onderweg tegen, op de achtergrond onze auto – Foto: ©Jos Hugense

Jan Venema

Dat ik een Veluwe-fan ben wil ik u graag nog even tonen! Vanaf 1950 kom ik vanuit Zeeland regelmatig enkele weken per jaar naar de Veluwe, om van de prachtige natuur en het zo fantastische mooie wild te genieten. In de vijftiger jaren leerde ik, tijdens een bezoek aan het Park de Hoge Veluwe, jachtopzichter
Jan Venema kennen.

Jachtopzichter Jan Venema(†) – Foto: ©Louis Fraanje

Stuntelig

Zo was ik toendertijd op de Veluwe in het terrein wat stuntelig met een kunstbeen. In 1942 kreeg ik door een ongeluk bij het slachten van varkens een schotwond, waar infectie bij kwam. Zo is het rechterbeen boven de knie geamputeerd. Op dezelfde dag van het ongeluk werd ik juist 22 jaar.

Dankbaar

Jan Venema(†) heeft mij al die jaren bijzonder goed bijgestaan en mij op hele mooie plekjes gewezen waar ik in alle rust kon fotograferen. Ik ben hem er nog steeds buitengewoon dankbaar voor!

Door: Jos Hugense

Lees ook: Zwervende schaapherder Willem Koestapel – 6 delen

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Ter aanvulling:

Jos Hugense overleed op 10 november 2015 hij werd 95 jaar oud. Hij bezocht De Hoge Veluwe zestig jaar lang met zijn kinderen en later met zijn kleinkinderen. Het gebied en vooral de dieren die er leven hadden een speciale plaats in zijn hart. Overigens is ook broer Kees, die op deze foto’s staat overleden  op 26 februari 2013  hij werd 62 jaar.

______________________________________________________________________________________________________________________

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/13/ontmoeting-willem-koestapel/