Steenuilen kunnen de boom in

Steenuilenpaar – Foto: ©Jan Pitlo

Een nieuwe woning voor de steenuilen…

Een mooi natuurbericht kwam onlangs binnen op de redactie van De Veluwenaar.  Buitenman Jan Pitlo uit Lunteren schreef ons het volgende verhaaltje met bijgaande foto’s:

“Ik heb de uilenkast vijf jaar geleden gemaakt van een tekening uit Landleven en had al heel snel resultaat, het ene jaar meer jongen dan het andere jaar, laat ze ook registreren en ringen door stichting Stone.
De kast heb ik opgehangen in een boom op een “strategies”punt, zodat we vanuit onze woonkamer kunnen zien, wat er allemaal gebeurd in het leven van de steenuilen, we vinden het erg spannend en leuk”.

Lekker in het zonnetje, zowel buiten als binnen – Foto: ©Jan Pitlo

Vroeger algemeen

Steenuilen geven de  voorkeur aan wat ‘rommelige’ erven, met hoogstamboomgaardjes, groepen oude knotwilgen, houtstapels, oude open schuurtjes en ruigtes. Vroeger was de steenuil algemeen in onze regio maar tegenwoordig heeft de soort het moeilijk. Veel hoogstamboomgaarden, ‘overhoekjes’ en oude schuurtjes zijn verdwenen, er verschijnt nieuwe bebouwing zonder geschikte holten en gaten en het platteland is drukker geworden.

De steenuilen houden alles goed in de gaten – Foto: ©Jan Pitlo

Geschikt maken

Steenuilen kunnen een paar dagen zonder eten, maar winters met veel vorst en sneeuw zijn niet gunstig. We hopen dat – mede door wat zachte winters –  de stand zal toenemen, samen met met de hulp van de bewoners van het platteland. Ook nu al maken zij hun erven geschikter voor deze uilensoort, door het plaatsen van nestkasten, zoals Jan Pitlo heeft gedaan.

Een rustmoment in het jachtige leven van de steenuilen – Foto: ©Jan Pitlo

Tenslotte…

De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Dan kan een steenuil op een kleine oppervlakte alles vinden wat hij nodig heeft. Vanaf paaltjes of andere verhogingen zoekt de steenuil naar voedsel en vliegt daar in golvende vlucht op af.Belangrijk is het ook om takkenwallen (‘rillen’) aan te leggen en door hier en daar het erf wat minder op te ruimen en natuurlijk door het herplanten van hoogstamfruitbomen en knotwilgen, de favoriete nestbomen van de steenuilen.

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook dit filmpje eens:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/11/steenuilen-kunnen-boom/