Vroege vegers en een misser

Geweidragers in de bast

Ondanks de regen, zijn we gisteravond toch nog wel even het veld ingetrokken. De geweien van de edelherten zijn inmiddels zo goed als volgroeid. Bij veel herten zit het gewei nog in de ‘bast’, d.w.z. de zachte huid waar doorheen de bloedbanen lopen om het gewei te voeden, is nog aanwezig.
Het is al weer even geleden dat we ze hebben gezien, maar gisteravond was het geluk met ons. Een roedel van bij elkaar tien edelherten, ‘geweidragers’ noemen de kenners de mannelijke herten, trokken vanuit het bos naar de open grasvlakte. Echt een schitterend gezicht, al die grote wandelende ‘kapstokken’ op het veld.

1 - DC_7940-webfoto-nieuw

Een roedel geweidragers van tien stuks kwam de open grasvlakte op, het vierde hert van links heeft de kromme oogtak – Foto: ©Louis Fraanje

Er vroeg bij

Toen wij ze goed in de kijker hadden, zagen we tot onze verbazing dat het hert links van het roedel een zestien-ender zijn gewei al schoongeveegd had. Ook het hert uiterst rechts een achttien-ender was al helemaal klaar. “Die zijn er vroeg bij”, zei ik tegen Fransien, “vorig jaar zagen wij pas op 20 juli het eerste hert, dat bezig was met vegen. Dat verhaal met de titel: “De vellen hangen er bij” stond op diezelfde datum op het weblog. “Ja, alles is vroeg dit jaar, dus waarom de herten niet?” kreeg ik als antwoord.

Het gezegde: “Uitzonderingen bevestigen de regel”, is ook bij de herten van toepassing. Meestal is het zo dat de oudere herten het eerst hun gewei vegen en daarna de jongeren. We hebben het ook wel eens een keer net andersom gezien, dat maakt het kijken naar wild nou juist zo interessant.

Kromme oogtak

Toen we het roedel nog eens goed observeerden, zagen we nog iets wonderlijks, bij een van de herten was de linker-oogtak naar beneden gegroeid in plaats van naar boven. Het was een jonge veertienender en misschien heeft hij in de opbouwfase een verwonding opgelopen. Ja, daar sta je dan tussen allemaal mooie geweien, dat is wat minder. Maar het kan best zo zijn, dat het betreffende hert volgend jaar weer beide oogtakken mooi naar voren heeft staan, we zullen het wel zien.

DC_7914webfoto-nieuw

Daar sta je dan met kromme oogtak tussen al die mooie geweien – Foto: ©Louis Fraanje

Confrontatie

Toen hij even later tegenover een wat groter hert stond, gooide hij gelijk zijn kop achterover, maar een confrontatie bleef uit. Dat dreigende gedrag zie je wel vaker in een roedel, gewoon even laten merken dat je toch wat meer te zeggen hebt. Soms loopt dat uit op een gevecht, dan staan ze recht overeind tegenover elkaar en rammen er met hun voorpoten op los.

2 - DC_7908-webfoto-nieuw

Een confrontatie bleef uit – Foto: ©Louis Fraanje

Geen gevecht

Tenslotte zagen we een paar van die grote jongens bij elkaar staan, een mooi gezicht was dat, de ene nog in het bastgewei, die met een sluikse blik naar zijn buurman met het geveegde gewei kijkt.  Die twee zullen op dit moment  zeker geen gevecht met elkaar aangaan, dat zou echt een drama worden. Nee, dit hert maakt wel even pas op de plaats, totdat ook hij geveegd heeft.

3 - DC_7969-webfoto-nieuw

Het basthert kijkt met een sluikse blik naar zijn geveegde buurman – Foto: ©Louis Fraanje

De komende tijd zullen de anderen ook wel volgen, want als het vegen eenmaal is begonnen, dan gaat het vrij snel allemaal, een enkeling uitgezonderd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/07/09/vroege-vegers-en-een-misser/