Groene Pluim voor Gerrit en Tiny de Graaff uit Barneveld

BARNEVELD – De Barneveldse natuurkenner Gerrit de Graaff en zijn vrouw Tiny hebben vanmorgen uit handen van mevrouw A. Hardonk de Groene Pluim ontvangen.

Deze blijk van waardering van natuurvereniging IVN en Plaatselijk Belang Barneveld, is bestemd voor een particulier of ondernemer die een positieve bijdrage levert aan het milieu en/of de natuur. De jury bestaat uit onafhankelijk voorzitter mevrouw A. Hardonk,  Arend van de Fliert namens Plaatselijk Belang Barneveld en Hans Kaptein namens natuurvereniging IVN.

Tiny en Gerrit de Graaff met de Groene Pluim,  zojuist overhandigd gekregen van mevrouw Hardonk. - Foto: ©Louis Fraanje

Tiny en Gerrit de Graaff met de Groene Pluim,  zojuist overhandigd gekregen van mevrouw Hardonk. – Foto: ©Louis Fraanje

Kennis overdragen

,,Wat moet ik allemaal opnoemen bij de uitreiking van deze zeer verdiende pluim”, aldus mevrouw A. Hardonk vanmorgen in het biologisch centrum aan de Churchillstraat in Barneveld. ,,Alle inspanningen voor het IVN. Negen jaar voorzitter, op een moment dat er nodig nieuw leven in de vereniging moest komen. Dat was je meer dan toevertrouwd. De vereniging bloeide op onder jouw voorzitterschap. Je hebt ook veel excursies geleid, tot op de dag van vandaag, en daarbij je kennis aan velen overgedragen.”

Gerrit de Graaf hier samen met oud-boswachter en vriend Wim Huisman uit Kootwijk. - Foto: ©Louis Fraanje

Gerrit de Graaf hier samen met oud-boswachter en vriend Wim Huisman uit Kootwijk. – Foto: ©Louis Fraanje

Formidabel archief

,,Hoeveel lezingen je hebt gehouden overal in het land, wij weten het niet, maar meer dan honderd zullen het er wel zijn”, vervolgde de juryvoorzitter. ,,De natuur en het landschap staan daarin centraal. Je hebt boeken over bomen geschreven en een boek voor Staatsbosbeheer over het Kootwijkerzand. In je boeken heb je vaak mensen en bomen en/of natuur aan elkaar gekoppeld.”
,,En dan de vaste zaterdagrubriek in de Barneveldse Krant, inmiddels al zo’n kleine vierhonderd afleveringen. Geïllustreerd met foto’s uit je formidabele archief. Meestal over de natuur, soms over een mooi uitstapje of prachtige reisverslagen. Ze worden goed gelezen”, aldus mevrouw Hardonk.

Ze vroeg daarna speciale aandacht voor Tiny de Graaff. ,,Altijd gaat ze met je mee, op de excursies, maar ook bij de lezingen. Daarnaast heeft Tiny dertig jaar lang in het Biologisch Centrum, het toenmalige Koetshuis bij kasteel de Schaffelaar, als vrijwilligster gewerkt. Diverse exposities heeft ze helpen inrichten en ontelbare schoolkinderen wegwijs gemaakt in de natuur. De Groene Pluim is eigenlijk voor jullie allebei. Jij het groen, Tiny de pluim, dat lijkt mij terecht. We hopen nog veel artikelen van je te lezen, wij worden wijzer van je kennis. Ik denk dat de natuur door je inzet een beetje meer aandacht krijgt.”

Bron: Barneveldse Krant dinsdag 8 juli 2014

Noot van de redactie:

Vanaf deze plaats willen wij Gerrit en Tiny de Graaff van harte feliciteren met hun onderscheiding, en hopen – bij gezondheid – ook nog lang te kunnen genieten van hun mooie verhalen!
Gerrit de Graaff is één van onze auteurs, die regelmatig  zijn verhalen – die hij wekelijks voor de Barneveldse Krant schrijft onder de noemer:  De wereld van… op ons weblog publiceert. Wij waarderen deze samenwerking met  Gerrit de Graaff en ook – niet te vergeten – de redactie van de Barneveldse Krant zeer, dat moge duidelijk zijn!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/07/08/groene-pluim-voor-gerrit-en-tiny-de-graaff-uit-barneveld/