Epe centrum Midwinterhoornblazers

EPE – De Veluwse Midwienterhoornblazers staan klaar voor de aftrap van een nieuw seizoen. Dat loopt traditioneel van de 1ste Advent tot en met Drie Koningen. Het begon 30 november op de Renderklippen in Heerde van 11.30-12.30 en van 14.30-15.30 uur met het doel aan te geven dat het donker verdwijnt en het Licht komt.

cropped-cropped-4-Thie-bij-de-Veluwse-Bron-28-12-081

Het geluid van de midwinterhoorns weerklinkt over de Veluwe – Foto: ©Eigen foto

Midwinterhoorn op erfgoedlijst

De groep heeft een vol programma van 38 optredens en daar komt zeker nog een aantal bij. De blazers hebben een tweede groep van vijf mensen achter de hand. Voorman Ben Jonker laat weten dat de ledenstop is opgeheven. ,,Ik wil daarnaast graag in contact komen met handwerkslui die een hoorn kunnen/willen maken en die het mogelijk niet zozeer om het blazen gaat”, voegt hij eraan toe.

edoris

Sfeerbeeld op de Renderklippen – Foto: ©Eigen foto

Jonker deed onderzoek naar de herkomst van het blazen in het algemeen en in Nederland in het bijzonder en dat leidde tot een succesvolle aanvraag voor plaatsing op de erfgoedlijst in Gelderland en Overijssel. Daar waar veel midwinterhoornblazers zich bij de vertelkunst op aannames baseren put hij uit feiten.

Aan traditie houden

,,Hoewel we iedere aanvraag willen honoreren blijkt dat niet mogelijk. Ik geef een aantal door aan één van de 24 andere groepen in Gelderland die zich aan de traditie houden. We weigeren (te) commerciële verzoeken zoals het acteren op een parkeerplaats bij een winkelcentrum. We rukken niet meer uit voor minder dan één uur en twee blazers, blazen niet op een podium, houden enige afstand tussen de blazers en passen voor gelijktijdige (mechanische) muziek of gezang.”

Scholenproject

Samen met de Federatie van Gelderse blazers eb de stichting Midwinterhoornblazen Twente worden leskisten ontwikkeld. Daarvoor is subsidie afgekomen van het Fonds Cultuurparticipatie, Onderdeel is een boek met een beschrijving van het maken van de hoorn, een boek met foto’s, tekst en (internet)film, QR-codes en AR-techniek. Met dat al wordt het maken van een hoorn op eenvoudige en voor de jeugd aantrekkelijke/begrijpelijke wijze voor het voetlicht gebracht. Vijftig mondstukken zijn naar scholen verdwenen. Er vonden enkele sessies plaats in museumboerderijen en dergelijke.

11

De Veluwse Midwinterhoornblazers in actie op de Renderklippen – Foto: ©Epernet/Bert Hanekamp

Volle agenda

Er komen ook aanvragen voor meerdaagse optredens, vooral via Organisatiebureaus. Vaste prik zijn onder andere 12 december Gouda bij Kaarslicht, openen op 19 december en sluiten op 23 december van de Play Inn in de Grote Kerk van Epe, wandeltocht Wissel, 23 december wandeltocht Hoge Veluwe en de traditionele Oudejaarsdienst in de Grote Kerk van Epe met dominee Henk Vreekamp op woensdag 31 december om 19.00 uur.

Tenslotte dan het afblazen op Drie Koningen vrijdag 6 januari 2015 tussen 16.00 en 17-00 uur bij de Schaapskooi op de Renderklippen aan de Elburgerweg bij Heerde.
De Midwienterhoornblazers zijn onder meer te bewonderen op Kerstmarkten in Vaassen, Beekbergen, Nijbroek, Oostendorp, Hattem en Olst.

Ook gepubliceerd in Veluweland 25-11- 2014unnamed (1)

Meer informatie:  ‘Veluwse Midwienterhoornbloazers’.

Ook op het Epernet kunt u alles lezen over: Midwinterhoornblazen op de Renderklippen 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/02/epe-centrum-midwinterhoornblazers/