Oudejaarsdienst en hoorngeschal

Oudejaarsavond is voor ons altijd heel bijzonder, dan vindt u ons in de Grote Kerk van Epe. Op de laatste dag van het jaar wordt daar een ‘oudejaarsdienst’  voorgegaan door dominee Henk Vreekamp.   Het bijzondere aan deze dienst is de opening met het geluid van de Midwinterhoorn.   Daarna klinken de psalmen van Israël en wordt het oude jaar uitgeluid.    Op deze avond blazen Ben Jonker en zijn medeblazers de Midwinterhoorn in de kerk.
Een ‘oeroud’ gebruik  – bij deze oudejaarsdienst – dat mede door toedoen van Henk Vreekamp ‘letterlijk’ nieuw leven in is geblazen.

Oudejaarsavond in Epe

Oudejaarsavond in Epe

De Veluwse Midwienterhoornbloazers uit Epe, zijn inmiddels alweer bijna 15 jaar bezig.  Tussen de eerste advents-
zondag en Drie Koningen op 6 januari wordt er stevig geblazen.
De Epenaren zijn inmiddels zo bekend dat ze in deze periode heel wat optredens verzorgen.
Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten is de groep met 26 leden, onder wie zeven dames, erg populair.

Op 2 december begint het blaasseizoen voor de Midwienterhoornbloazers met de adventsaankondiging op de Renderklippen, de met heide begroeide stuwwallen tussen Epe en Heerde.    Daarna gaan de Eper blazers vrijwel elke dag op pad met hun hoorns.

Ben Jonker blaast in de kerk op zijn Midwinterhoorn

Ben Jonker blaast in de kerk op zijn Midwinterhoorn

Gisteren, 6 januari bliezen ze met hun hoorns de zonnewendeperiode uit, waarna aan het eind van de middag de laatste midwinterhoornklanken op de Renderklippen wegsterven.

Dat ze de zonnewende begeleiden, komt omdat de zon symbolische betekenis voor het midwinterhoorn blazen heeft.  Men blaast om beurten de boodschap dat het ‘duister’ moet gaan, omdat het ‘licht’ in aantocht is.

gerrit__afblazen

Midwinterhoorns op de Renderklippen

De midwinterhoorn is door de jaren heen op de Veluwe voor vele doeleinden gebruikt. Maar vooral “de komst van het licht” is een belangrijk symbool.
In de middeleeuwen is het gebruik gekerstend en sindsdien symboliseert het, in de advendstijd, de geboorte van Christus.  Daarvoor vonden mensen het maar eng dat het in het najaar steeds langer donker bleef.  Men blies op de midwinterhoorn zodat het licht terug zou komen… en in januari bleek dat het blazen had geholpen en lengden de dagen weer !

Meer informatie over het midwinterhoorn blazen vind u op www.midwinterhoornblazer.nl

Meer info over Henk Vreekamp

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/07/oudejaarsdienst-en-hoorngeschal/