Is het wel echt winter?

Het lijkt wel voorjaar als je buiten in het veld rondkijkt…  

Tjonge, jonge, het is gewoon warm met een temperatuur die soms oploopt tot boven de 10 graden.   Zwermen meeuwen en spreeuwen buitelen boven de weilanden.
Als je je realiseert dat het pas begin januari is, dan geloof je je ogen niet.   In Amerika piepen ze wel anders, daar zakt de thermometer tot wel 40 of zelfs 50 graden onder nul.   “Iezig, wat un kold, mer bie uns kan ’t jak (jas) wel uut”, hoor ik de Veluwse boer al zeggen.

Meeuwen en spreeuwen buitelen boven de weilanden - Foto: ©Louis Fraanje

Meeuwen en spreeuwen buitelen boven de weilanden – Foto: ©Louis Fraanje

Even verderop is een koppel ganzen neergestreken. Het zijn er op dit moment niet zoveel, zeker als je het vergelijkt met andere plaatsen.  In de polder zie je ze soms met duizenden bij elkaar en daar ben je als boer zijnde niet altijd blij mee.   Zo’n invasie ganzen vreet heel wat op en laat ook heel wat ‘stront’ achter.   Daarover zijn al heel wat discussies gevoerd door ‘deskundigen’ aan de zijlijn. Maar ja, hoe langer we blijven praten, des te meer ganzen zullen er komen.

Even verderop is een koppel ganzen neergestreken - Foto: ©Louis Fraanje

Even verderop is een koppel ganzen neergestreken – Foto: ©Louis Fraanje

Genoeg daarover, want door mijn verrekijker zie ik in een weiland daarnaast een aantal reeën “op lavei”, zoals de jachtopzichter het zo mooi kan zeggen. Een schitterend gezicht: het  zijn er een stuk of negen die daar lopen te grazen. In de winter vormen  reeën wel vaker zo’n ‘sprong’ (groep).   In het voorjaar valt zo’n sprong weer uiteen en zie je soms twee of drie stuks tegelijk bij elkaar.

Reeën op lavei - Foto: ©Louis Fraanje

Reeën op lavei – Foto: ©Louis Fraanje

Als er een kraai om de hoek komt kijken, zie ik een jonge reebok heel aandachtig de vogel observeren. Je ziet hem denken: “Wat kom jij hier doen?”

Wat kom jij hier doen? - Foto: ©Louis Fraanje

Wat kom jij hier doen? – Foto: ©Louis Fraanje

Als ik met mijn kleine filmcamera het schouwspel probeer vast te leggen, zie ik links in beeld een buizerd. Die zit daar op zijn gemak een duif te plukken.  Even later hebben de reeën de buizerd ook in de gaten en gaan kijken.
Een ogenblik later vliegt hij weg, blijkbaar is hij niet gediend van zoveel aandacht.

Een ogenblik later vliegt hij weg - Foto: ©Louis Fraanje

Een ogenblik later vliegt hij weg – Foto: ©Louis Fraanje

Ook de reeën gaan er, als door een wesp gestoken, vandoor.   De idylle is voorbij.

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/08/is-het-wel-echt-winter/