Jac. Gazenbeek een veelzijdig kunstenaar

DSC_3729 - kopie - kopie

Schilderij met zonnebloemen, geschilderd door Jac. Gazenbeek in 1936

Tekenen, houtsnijden en schilderen 

Graag willen wij als stichting de andere kant van Jac. Gazenbeek eens belichten voor onze donateurs en lezers. Dat de schrijver een vaardige pen had, dat weten we inmiddels, maar dat hij ook schitterende houtsneden maakte, daarvan is nog maar weinig bekend.

Een jonge en veelzijdige kunstenaar

8 - Nederland - 1923 Herfstavond - 1

Een jonge schrijver in 1923

In de crisisjaren, de periode 1930-1940, heeft Jac. Gazenbeek van alles gedaan, creatief als hij was, hij tekende en schilderde, maakte hij ook hele mooie hout- en/of linoleumsneden.

Van zijn tekeningen hebben wij er enkele, daarnaast had de stichting ook een schilderij met zonnebloemen, dit bevindt zich nu in het Museum Oud Lunteren.
We weten dat hij meerdere schilderijen heeft gemaakt, maar daarvan is ons helaas weinig bekend. Graag zouden we er meer over willen weten, dus mocht iemand ons daar meer over kunnen vertellen, dan houden wij ons zeker aanbevolen!

Houtsnedenoud rotterdam-leuvehaven-zw

Van zijn houtsneden, enkele originele en ook kopieën, hebben wij er inmiddels zo’n 35 stuks. Niet alleen van de Veluwe, maar ook ver daarbuiten (zie afbeelding rechts). >>

Oud Rotterdam – Leuvehaven –  Houtsnede Jac. Gazenbeek  >>

Dankzij de heer Dirk Pater uit Barneveld – die vorig jaar op 3 december plotseling overleed –  en mede door zijn  talrijke zoektochten op beurzen en antiquariaten etc, zijn er veel mooie houtsneden e.d. achterhaald.

Ook mede door zijn onvermoeibare inzet, hebben wij een mooie collectie hout- en linoleumsneden op kunnen bouwen.

Zijn vrouw en dochter willen wij – in deze ontzettende moeilijke tijd – vanaf deze plaats namens de stichting nog heel veel sterkte toewensen!

Gedichten

Daarnaast heeft  Jac. Gazenbeek in zijn beginperiode vanaf 1923 ook veel gedichten geschreven. Van deze gedichten en ook andere artikelen, kregen wij via de heer Nico van Balen uit Rotterdam een aantal mooie exemplaren toegezonden, waarvoor onze dank.

Ook in deze houden wij ons sterk aanbevolen, want wie weet wat er nog meer van hem bekend is?

Denkt u ons te kunnen helpen, stuur dan een email naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/03/jac-gazenbeek-een-veelzijdig-kunstenaar/