Zomaar wat zwerven Deel 147

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Donderdag 22 juni 2023 –  Bijzondere zonsondergang tijdens de regen!

Vanavond om 22.00 uur zagen wij de donkere wolkenlucht ineens oranjerood tot diep paars kleuren en daaronder zakte de avondzon steeds lager en lager. Een heel apart en bijzonder gezicht om dit mee te maken, vooral ook omdat de regen bleef aanhouden, ongelofelijk zo mooi! Regen, die zeer hard nodig is, dus – letterlijk en figuurlijk – verfrissend genoemd mag worden, voor de natuur en al het gewas op de akkers! 🙏

Bijzondere zonsondergang tijdens de regen - Foto: Louis Fraanje

Bijzondere zonsondergang tijdens de regen – Foto: Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 23 juni 2023 –  “De hommel en kamperfoelie een samenspel”

Als je in de avond buiten in de natuur aan het rondzwerven bent en je ruikt opeens een sterk zoetige geur, negen van de tien keer is het de wilde kamperfoelie. Wij zijn in ieder geval altijd weer blij als we een kamperfoeliestruik tegenkomen en laten ons graag verrassen door haar heerlijke geur.

De hommel en kamperfoelie een samenspel - Foto: Louis Fraanje

De hommel en kamperfoelie een samenspel – Foto: Louis Fraanje

Hommel

Als er dan ook nog een grote hommel op bezoek komt, die graag de nectar op komt zuigen, is het natuurlijk dubbel genieten, vooral zoals nu als hij van onder tot boven onder het stuifmeel zit.
Zonder ophouden vliegt hij van bloem tot bloem en zweeft van links naar rechts, om maar niets te missen van al dat lekkers en ondertussen bestuift hij de ene na de andere bloem, hoe wonderlijk zit alles toch in elkaar.

Geuren

Wilde kamperfoelie is een overblijvende houtige plant/struik uit de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae) die 200 tot 300 cm hoog kan worden. Ze groeit bij voorkeur op wat voedselarmere en zuurdere bodem en houdt van een zonnige plek. De prachtige bloemen gaan ‘s avonds open en geuren sterk zoetig, ze bloeien van juni tot oktober.

De prachtige bloemen gaan 's avonds open en geuren sterk zoetig - Foto: Louis Fraanje

De prachtige bloemen gaan ‘s avonds open en geuren sterk zoetig – Foto: Louis Fraanje

Overdag en ‘s nachts

De sterk geurende bloemen trekken overdag onder andere bijen en hommels, maar worden vooral ‘s avonds en ‘s nachts door nachtvlinders bezocht, zoals de Kamperfoelie-uil, Klein avondrood, Glasvleugelpijlstaart en de zeldzame Walstropijlstaart. Ook is de Wilde kamperfoelie een belangrijke houtige plant/struik voor dagvlinders, met name de Kleine ijsvogelsvlinder, Spaanse vlag (dagactieve nachtvlinder) en Moerasparelmoervlinder. De rode bessen worden door diverse soorten vogels gegeten, die in hun uitwerpselen de zaden verspreiden.(Bron: NLBloeit)

*******************************************************************************************************************************

Zaterdag 24 juni 2023 – “Een dorpsbank zonder geheimen”

Vandaag waren Fransien en ik met onze Harley Trapson weer even in Lunteren, want het dorp heeft toch nog altijd een apart plekje in ons hart, we komen er graag en doen ook regelmatig hier onze boodschappen. We hebben er familie(broer, zus en dochter) en ook veel vrienden en kennissen wonen, dus daar alle reden om de band te bewaren en zuinig op te zijn!

Bezoek

Terwijl Fransien even haar boodschappen aan het doen was en ik op een bank in de schaduw, heerlijk zat te genieten van de gezellige drukte in de Dorpsstraat, kreeg ik ineens bezoek van onze vriend Henk de Rooy. Henk is een bekende verschijning in het dorp en omliggende dorpen, omdat hij jarenlang redacteur van de Lunterse Krant was en er ook nu nog steeds mee verbonden is.

Eventjes uitrusten en gewoon ongedwongen bijpraten – Foto: ©Fransien Fraanje

Eventjes uitrusten en gewoon ongedwongen bijpraten – Foto: ©Fransien Fraanje

Sociale functie

Op een bank midden in Lunteren, met achter ons het appartementencomplex “De Veluwe”, genoemd naar het inmiddels verdwenen Hotel De Veluwe, vooral bij de wat oudere Lunteranen nog wel bekend. Eventjes uitrusten en gewoon ongedwongen bijpraten, wat dat betreft heeft zo’n dorpsbank een hele sociale functie, het verbindt de mensen met elkaar en heeft ook geen bankgeheim, tenminste niet hier in Lunteren!

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 148

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/07/zomaar-wat-zwerven-deel-147/