Zomaar wat zwerven Deel 139

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 13 december 2022 – ‘t Is koud buuten!

Ja dat merkten we afgelopen zaterdag 10 december jl. alvast een klein beetje, maar toen lag de temperatuur een klein stukje onder het vriespunt.
De ijskrabber moest er toch aan te pas komen, want… op de ramen van de auto lag een ijslaagje, maar ja daar is het winter voor… toch? Een koude start is niet erg, wij krabben ons wel warm!

Samen met Fransien het ijs van de ruiten krabben - Foto: ©Louis Fraanje

Samen met Fransien het ijs van de ruiten krabben – Foto: ©Louis Fraanje

Koud

Maar vannacht was de barometer echt flink naar beneden gegaan en vroor het toch nog -7°Celsius, dus dan begint het er pas echt op te lijken.
Ook hebben ze het over sneeuw…
Hoe lang het gaat duren… dat weet je maar nooit natuurlijk, als wij de voorspellingen moeten geloven, dan is het maar enkele dagen en stijgen de temperaturen weer!

Kristal helder en ijskoud! 

Vanmorgen was het ijskoud, maar op het glas van ons terras hadden zich door de vorst, de mooiste kunstwerkjes van ijskristallen gevormd.
Vanmiddag was er een mooie blauwe lucht met witte wolken en heb ik het op de gevoelige plaat vast kunnen leggen.
Adembenemend mooi en ook ontzettend ‘gaaf’ om te zien en zo bijzonder, onvoorstelbaar hoe zoiets moois dan ontstaat en zo glashelder!
Dit zijn van die dingen in de natuur, die je verstand te boven gaan, zo mooi als dit gecreëerd is door de Schepper!

Op het glas hadden zich de mooiste kunstwerkjes van ijskristallen gevormd - Foto: ©Louis Fraanje

Op het glas hadden zich de mooiste kunstwerkjes van ijskristallen gevormd – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Uitkijktoren de Koepel in de winter van 1995 .

In Lunteren vinden we op de Galgenberg in het Lunterse Buurtbos uitkijktoren de Koepel. Van hieruit kun je een groot deel van de Veluwe, Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug overzien.

Onderstaande foto kwam ik in mijn fotoarchief tegen en is waarschijnlijk in de winter van december 1995 gemaakt.

Geschiedenis

Toen notaris Van den Ham begon met het aanleggen van het Buurtbosch liet hij op de Galgenberg van 33 meter hoog eerst een theehuisje bouwen met een rieten puntdak. Later bouwde hij daar een stenen paviljoen met kantelen en in 1913 werd het gebouw opnieuw uitgebreid, naar een ontwerp van W.O.J. Nieuwenkamp. Het kreeg nu het karakter van een uitzichttoren. In de jaren zestig werd de toren opnieuw verhoogd tot 22 meter, zodat het mogelijk bleef over de bomen uit te kijken.
De Koepel, zoals de uitzichttoren wordt genoemd, is tegenwoordig een rijksmonument. In 2009 is “de Koepel” opnieuw gerestaureerd.

Uitkijktoren de Koepel in de winter van 1995 - Foto: ©Louis Fraanje

Uitkijktoren de Koepel in de winter van 1995 – Foto: ©Louis Fraanje

Winter

Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is normaal dagelijks geopend behalve op maandag van 14:00 -17:00 uur van Pasen t/m de herfstvakantie in oktober.
Entree: € 2,- t/m 12 jaar €1,- groepsprijzen op afspraak, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch kunnen gratis de Koepel bezoeken. Het beheerdersechtpaar Gertjan en Jacqueline van Doorn woont naast De Koepel. Momenteel is de Koepel gesloten, maar bij gezondheid met Pasen in 2023 hoopt men de deuren weer te openen en is een bezoek de moeite meer dan waard. (Bron: Het Lunters Buurtbos) –

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 15 december 2022 –  Enorme Kerstbal tussen de coulissen! 

Vanavond hebben wij genoten van een prachtige zonsondergang, vooral ook omdat de zon als een soort gouden bal, die rood omfloerst werd, tussen de boomtakken door te zien was.
Het leek wel een enorme Kesrtbal, die een prachtig licht uitstraalde dwars door de coulissen van een oude eikenboom. Alles bij elkaar is het een hele mooie en sfeervolle aanloop naar het komende Kerstfeest!

Enorme Kerstbal tussen de coulissen van een oude eikenboom - Foto: ©Louis Fraanje

Een enorme Kerstbal tussen de coulissen van een oude eikenboom – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 16 december 2022 –  Vogel wacht op de zon!

Vanmorgen was het weer fris buiten en in de boomtop zat een ekster, blijkbaar te wachten tot de zon boven de kim verscheen, tenminste zo leek het eigenlijk best wel.
Wat een heerlijk warm en zonnig moment, om dit zo samen met die vogel mee te mogen maken, dan verdwijnt de kou als sneeuw voor de zon. Een geweldig en sfeervol natuurmoment om deze vrijdag en daarmee het weekend te beginnen!

In de boomtop zat een ekster, blijkbaar te wachten tot de zon boven de kim verscheen - Foto: ©Louis Fraanje

In de boomtop zat een ekster, blijkbaar te wachten tot de zon boven de kim verscheen – Foto: ©Louis Fraanje

Wintertijd op de Veluwe

Vanmorgen werden wij in het bos getrakteerd op een witberijpt tafereel, dat beschenen werd door de morgenzon. Het was heerlijk fris buiten, met een temperatuur van – 4°Celsius, echt winterweer dus.
Op de voorgrond stond een klein dennenboompje, dat door de lichtval van een zonnestraal, dit kleine boompje veranderde in een feestelijk verlichte natuurlijke Kerstboom. Een geweldig natuurmoment, zomaar buiten in een sfeervol decor van het Veluwse bos door Fransien Fraanje op de gevoelige plaat vastgelegd!
Tegelijkertijd wensen wij iedereen alvast hele mooie en gezegende Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2023 toe!

Een witberijpt tafereel, dat beschenen werd door de morgenzon - Foto: ©Fransien Fraanje

Een witberijpt tafereel, dat beschenen werd door de morgenzon – Foto: ©Fransien Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 140

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/19/zomaar-wat-zwerven-deel-139/