De mens wikt, maar God beschikt!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

Wij mensen maken allerlei plannen voor de dag van morgen en voor de toekomst, daar is ook niets verkeerds aan, dat moet ook, want voorzorg voorkomt zorg.
De grote hervormer Maarten Luther zei ooit: “Zelfs als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboom planten”.
Het planten van een boom geeft hoop, het is ook een symbool voor nieuw leven, nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.

Plannenmakerij

Maar… hoe wankel zijn onze eigen plannen soms, dat ondervinden we regelmatig, want er hoeft maar iets te gebeuren of het hele plan valt in duigen. Ondanks al onze menselijke afwegingen en plannenmakerij, bepaalt uiteindelijk God de gang van zaken en hebben wij als mens niet in de hand wat de toekomst ons zal brengen!

Avondrood op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Avondrood op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Plannen en vertrouwen

Daarom zeg ik altijd: “Bij gezondheid hopen we dit of dat te doen… “ en ook natuurlijk DV/ Deo volente/ zo God wil,  zoiets klinkt in onze 24 uurs maatschappij velen misschien wel ouderwets in de oren, maar het gezegde: “De mens wikt, maar God beschikt!” uit de bijbel(Spreuken 16:9), laat ons tegelijkertijd heel duidelijk zien, hoe nietig wij zijn.
Laten we daarom bij alles wat wij doen en van plan zijn om te doen, alleen op Hem vertrouwen, want Hij gaat Zijn weg en die is altijd de beste!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/17/de-mens-wikt-maar-god-beschikt/