Een houten bankje en een mooi verhaal

Het verhaal begint, met het gezegde:Mooi da’j d’r bint!’…

Eigenlijk is het een gezegde in de Twentse streektaal en toen ik gisteren onderweg dit bankje zag staan, kon ik mij niet weerhouden om er geen gebruik van te maken. Ik heb iets met de streektaal, of het nu de Veluwe is of elders in het land, het spreekt mij erg aan.

Je eigen moedertaal heeft altijd iets warms iets oorspronkelijks. De echte Veluwenaar houdt van zijn taal, het is een soort lotsverbondenheid met je eigen streek. Ook ik heb dat heel sterk als ik met een mede-Veluwenaar of elders in ons land ‘plat’ kan praten. Persoonlijk vind ik dat wij onze streektaal in ere moeten houden: het is namelijk ons erfgoed.
Samen met nog een bekende voorvechter van de streektaal Dick van der Veen hebben wij er samen voor de radio bij Omroep Gelderland, heel wat uurtjes aan besteed.
Ook heb ik daar al vaker iets over geschreven op ons weblog: Plat praote en plat schrieve

Louis op het bankje met de bekende uitspraak: "Mooi da’j d’r bint! - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis op het bankje met de bekende uitspraak: “Mooi da’j d’r bint! – Foto: ©Fransien Fraanje

Visite

Maar… eigenlijk waren we die vrijdagmorgen van de 1e juli, op weg naar onze vrienden Conny Theunissen en Thijs van Hunnik in Otterlo en daar waren we meer dan welkom. De afspraak stond al heel lang op de planning, maar ja… mede door allerlei omstandigheden, kwam het er gewoon niet van. Nu dus wel en eenmaal aangekomen in het kleine paradijs van Conny en Thijs, wordt je overweldigd door de natuur en hun hele beestenboel er omheen en nog veel meer…..

Fransien probeert met haar camera het drietal ganzen zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Dit allemaal onder toezicht van een trouwe viervoeter het hondje Eef, die het ook allemaal best interessant vond - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien probeert met haar camera het drietal ganzen zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Dit allemaal onder toezicht van een trouwe viervoeter het hondje Eef, die het ook allemaal best interessant vond – Foto: ©Louis Fraanje

Bos en veld

En als je eenmaal gezellig met elkaar aan de praat raak, vliegt de tijd voorbij, want dan komen allerlei zaken aan de orde die door de jaren heen ons zijn overkomen, mooie en soms minder mooie herinneringen.
En als dan ook nog vader en moeder Theunissen aanschuiven bij het gezelschap, dan wordt het alleen maar kleurrijker en gezelliger op. Dan komen de vele herinneringen uit bos en veld naar boven, over jagers, jachtopzichters, boswachters en stropers, vele oude namen krijgen dan ineens weer glans en zo heeft iedereen wel een herinnering aan die oude tijd, waarin misschien niet alles beter was, maar wel veel gemoedelijker!

Dit is dan het uiteindelijke resultaat geworden, misschien wel 'gans' anders dan u gedacht had, maar toch... Hier vooraan de ganzen Hans en Jans met zoon Gijs - Foto: ©Fransien Fraanje

Dit is dan het uiteindelijke resultaat geworden, misschien wel ‘gans’ anders dan u gedacht had, maar toch… Hier vooraan de ganzen Hans en Jans met zoon Gijs – Foto: ©Fransien Fraanje

Wild plukken

Fransien was zeer verrukt over het boek ‘Wild plukken’ dat zij na afloop overhandigd kreeg.
Al lezend in het schitterende standaardwerkje, realiseren wij ons beiden, dat het toch een beetje jammer is, dat heel veel mensen die in Gods vrije natuur rondlopen, zich er vaak niet eens van bewust zijn, hoeveel eetbare wilde planten er gewoon zomaar om je heen groeien.

Tips en veel recepten

In dit unieke boekwerk worden meer dan 60 planten beschreven die je kunt plukken, met daarbij de medicinale werking per plant, tips en veel recepten van wildplukker Leoniek Bontje. Samen met voedingscoach Yvet Noordermeer, fotografe Bella Thewes en styling Kamer 465, verscheen bij Terra in Amsterdam.

Moedige mensen

Als dan eindelijk besloten wordt om naar huis te gaan, komt op de valreep nog Frank Ruesink binnenwandelen, de bekende en liefdevolle rebel van vrijheid en recht. Confronteren is voor hem een vorm van liefdevol rebelleren. Omdat hij die ander een mooiere werkelijkheid gunt.

Een mooie slagzin van Frank: “We hebben niet meer slimme mensen, maar meer moedige mensen nodig!” Daar sluit ik mij graag bij aan en alles hierover kun je lezen in het boekje “Liefdevol Rebelleren”, dat hij samen met Bart van Tongerlo schreef en wat ik aangereikt kreeg van Conny Theunissen, dank hiervoor!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/07/14/een-houten-bankje-en-een-mooi-verhaal/