Zomaar wat zwerven – Deel 115

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Woensdag 29 juni 2022 – De dagpauwoog geeft onze dag extra kleur!

Opvallend is deze prachtige vlinder zeker, je kunt haar niet missen als ze van bloem tot bloem fladdert.
Als ze dan uiteindelijk ook even rustig op een bloem blijft zitten en haar vleugels spreid, ben je helemaal gelukkig en kon Fransien er een prachtige foto van maken.
Vol verwondering hebben we samen – al genietend – deze bontgekleurde vlinder staan observeren tijdens haar bezoek aan de bloemen in de berm van de weg.

Kleurrijke vlinder

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië komt de soort voor tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste waardplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog een algemene soort en is een van de bekendste dagvlinders.

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde vlinders in Europa – Foto: ©Fransien Fraanje

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde vlinders in Europa – Foto: ©Fransien Fraanje

Naam

De dagpauwoog dankt zijn Nederlandstalige naam aan de dagactieve levenswijze en de vlekken op de vleugels. Deze oogvlekken hebben iriserende blauwe en paarse kleuren en doen denken aan de oogvlek op een staartveer van een mannelijke pauw (Pavo cristatus). Oogvlekken op de vleugels komen overigens bij veel meer soorten vlinders voor, ook bij soorten uit andere families.

Oogvlek

De dagpauwoog is hier niet te verwarren met andere vlinders vanwege de grootte, de oranjerode vleugels en de karakteristieke oogvlek op de bovenzijde van iedere vleugel. De onderzijde is juist goed gecamoufleerd door donkerbruine kleuren en donkere strepen. Ook de rupsen zijn duidelijk te herkennen aan hun gitzwarte lichaam met lange, brede stekels. Zij zijn soms massaal te vinden op brandnetels, die geheel kaalgevreten kunnen worden.
De dagpauwoog is voornamelijk te zien in de zomer, het is een van de soorten die als volwassen vlinder overwintert en ‘s winters kan worden aangetroffen in huizen. In de lente ontwaken de dieren weer om te paren en de eieren af te zetten. (Bron: Wikipedia)

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 30 juni 2022 – Donkere en dreigende wolken boven Ede-Zuid

Vanavond om 20.10 uur zag het er zo uit aan de avondhemel, dreigende onweerswolken dreven aan ons voorbij. En inmiddels hadden we ook al een aantal flinke regenbuien over ons heen gekregen.
Zo’n donkere en dreigende onweerslucht heeft iets onheilspellends over zich, maar aan de andere kant ook wel heel indrukwekkends. De onberekenbaarheid van de natuur en de grootsheid van haar Schepper!

Donkere en dreigende wolken boven Ede-Zuid - Foto: ©Louis Fraanje

Donkere en dreigende wolken boven Ede-Zuid – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vrijdag 1 juli 2022 – Weer heerlijk aan de wandel geweest! 

Vanavond samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie een stevige wandeling gemaakt op de Hoge Veluwe en na afloop even heerlijk bijgepraat.
En voordat de koffie op tafel kwam, hebben we er een rode boerenzakdoek opgelegd, dit ter ondersteuning van onze boeren. “Want… we mogen nooit vergeten, zonder boeren geen eten!”

Een rode boerenzakdoek op het tafeltje gelegd, dit ter ondersteuning van onze boeren - Foto: ©Familie van den Berg.

Een rode boerenzakdoek op het tafeltje gelegd, dit ter ondersteuning van onze boeren – Foto: ©Familie van den Berg.

Om over na te denken… of juist ter bemoediging…

                                                  “Gebruik je verstand, behoud boeren in ons land!”
                                                                                    No farmers, no food!

Knoop een zakdoek om je nek, om het stuur van je fiets of brommer, scooter of scootmobiel, aan de spiegel van je trekker, auto, vrachtauto, bus of boot etc. Een liefdevolle en vreedzame actie, als blijk van steun aan onze boeren in de goede zin van het woord!

Gebruik je verstand, behoud boeren in ons land! - Foto: ©Louis Fraanje

Gebruik je verstand, behoud boeren in ons land! – Foto: ©Louis Fraanje

********************************************************************************************************************************

Zaterdag 2 juli 2022 – Kleurrijke avondhemel

Vanavond om 22.00 uur konden wij weer genieten van een schitterende avondhemel, zo kleurrijk en zo speciaal, zoals je maar zelden ziet. Wat een fantastische afsluiter van deze prachtige eerste zaterdag in juli!
Het lijkt wel of het iedere keer steeds mooier en kleurrijker aan het worden is en telkens weer verwonderen wij ons hierover, in stille bewondering van al dit moois en de Schepper ervan!

Een schitterende avondhemel, zo kleurrijk en zo speciaal, zoals je maar zelden ziet - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterende avondhemel, zo kleurrijk en zo speciaal, zoals je maar zelden ziet – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 116

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/07/13/zomaar-wat-zwerven-deel-115/