Dick van der Veen(80) is van alle markten ‘thuus’!

Wat heeft die kerel ‘meraokels veul’ geschreven…

EPE – VELUWE – Journalist Dick van der Veen uit Epe viert vandaag zijn 80e verjaardag, op het gebied van schrijven en vertellen,  is hij een echte ‘duuzendpoot’ want of het nou de natuur, cultuur, reizen, sport, krantenartikelen, gemeenteraads-vergaderingen of de streektaal is, Dick van der Veen is van alle markten ‘thuus’. Maar ook als een echte ‘Globetrotter’ staat hij zijn ‘mannetje, getuige zijn eigen homepage: www.reisverwijs.nl

Kruudmoes

Vóór alles is hij een rasechte Veluwenaar en een groot liefhebber van de streektaal, dat merkten wij wel als hij weer met prachtige plat-Veluwse opmerkingen kwam als Gait van de Renderklippen. Een reeks van jaren was hij ook het hart en de ziel van het programma ‘Kruudmoes’ van Omroep Gelderland.

Radio-opname voor Omroep Gelderland ergens op de Veluwe - Foto: Archief Louis Fraanje

Radio-opname voor Omroep Gelderland ergens op de Veluwe – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Eigen bandrecorder

Als zodanig trok hij er wekelijks op uit en ging ik gedurig met hem op pad om iets bijzonders in de natuur toe te lichten of iets over het Veluwse boerenleven te vertellen. We hebben samen heel wat afgelachen tijdens die radio-opnames, die Dick opnam met zijn eigen bandrecorder, nog zo’n echte ouderwetse in een zware leren tas. Maar het werkte altijd prima en zonder malheur.

Radio-opname over de Hessenvoerlui met de paarden bij Henk Vink in Barneveld - Foto: Archief Louis Fraanje

Radio-opname over de Hessenvoerlui met de paarden bij Henk Vink(†) in Barneveld – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Echt en geloofwaardig

Het mooiste vond hij als er op de achtergrond mooie geluiden te horen waren, bijvoorbeeld in de natuur zoveel mogelijk mooie vogelgeluiden en in het dorp voorbij wandelende mensen, een snorrende bromfiets of getoeter etc. Dan leek het allemaal echter en geloofwaardiger, thuis werd het allemaal aan elkaar geplakt tot een mooi verhaal. Daarin was hij een echte perfectionist, het moest allemaal wel kloppen, anders ging het weer overnieuw.

Dick van der Veen voor het huis in Epe - Foto: ©Louis Fraanje

Dick van der Veen voor zijn huis in Epe – Foto: ©Louis Fraanje

Streektaal

Het afschaffen van de dialectprogramma’s door de ‘verwesterde’ omroep heeft Dick altijd dwars gezeten, daar was hij verschrikkelijk boos over, hij heeft ze dat altijd kwalijk genomen, en met recht.
Ik red mij prima met de streektaal, hoogstens is die minder formeel dan het Nederlands, wat ook nog vaak drempelverlagend werkt, en niet alleen bij ouderen.

Identiteit

Ik heb veel waardering voor schrijvers en vrijwilligers die zich inzetten voor de streektaal, Dick van der Veen is hier een mooi voorbeeld van op de Veluwe.

Ook omdat hij dit, net als ikzelf waardevol vindt, omdat het hun identiteit mee bepaalt, en die taal ook willen overdragen aan anderen.

Gait van de Renderklippen

Gait van de Renderklippen

Veluws plat

Als ambassadeur voor de Veluwse streektaal, zou Dick voor mij absoluut op de eerste plaats komen te staan, zeker als ik zie, hoe hij er zich in al die jaren voor heeft ingezet.

Mensen als Dick van der Veen alias Gait van de Renderklippen, die trots zijn op hun identiteit en hun moerstaal, die moet je koesteren.
Veluwenaren die zonder ‘kouwe drukte’ knokken voor hun eigen taal en hiermee op een geweldige manier, een stuk cultureel erfgoed ‘springlevend’ houden. Daarom zeg ik altijd: A’j plat könt praoten, dan moi ut neet laoten!

.

Respect en waardering

Daarom heb ik heel veel respect voor Dick en alles wat hij doet, vaak op z’n eentje en nooit opgeven, tjonge wat heeft die kerel ‘meraokels veul’ geschreven en aan elkaar gepraat. Daarbij vergeleken, ben ik nog maar een prutser, die maar wat van zich afschrijft, mede ook daarom heb ik zeer veel waardering voor alles wat hij in al die jaren klaargespeeld heeft!

Dick, bij deze ook namens de Veluwe  en hert Hubertus, van harte gefeliciteerd met je 80e verjaardag, of zoals ze bij ons zeggen, hij heeft inmiddels acht kruisjes achter zijn naam staan. En daarbij ook ‘Alle Goeds’ toegewenst!

Je Veluwevriend  Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Lees ook: Dick van der Veen, een groot hart voor de streektaal

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/07/10/dick-van-der-veen80-is-van-alle-markten-thuus/