De Pampel, boswachterswoning op de Hoge Veluwe

HOGE VELUWE – Terug blik met een beetje nostalgie…

Na enig zoeken in het oude fotoarchief van Jac. Gazenbeek, vonden wij een prachtige opname van de oude boswachterswoning “De Pampel”. De opname dateert van zo rond 1960 en is door Jac. Gazenbeek zelf gemaakt.

De Pampel is een gebied van ruim 644 hectare dat het hart van het Park vormt. Het werd op 2 mei 1913 aangekocht door Anton Kröller. In die tijd bestond het gebied uit huizen, schuren, een schaapskooi, een kwekerij, bossen, heide, bouw- en weiland, zandgrond, hakhout en erven.

Boswachterswoning "De Pampel". deze opname dateert van zo rond 1960 - Foto: ©Jac. Gazenbeek

Boswachterswoning “De Pampel”. deze opname dateert van zo rond 1960 – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Centrumgebied

Tegenwoordig is de Pampel het centrumgebied van het Park met o.a. het Marchantplein, Museonder, Parkrestaurant De Hoge Veluw, het Bezoekerscentrum, het Kröller-Müller Museum met beeldentuin, de President Steynbank, de Franse Berg en het graf van Anton en Helene Kröller-Müller. De naam komt terug in de boerderij, die al vele jarenlang een boswachterswoning is, en aan de achterzijde een prachtige jachtkamer heeft. Het gebied De Pampel werd al beschreven in de zestiende eeuw..

Jachtopzichterswoning De Pampel in 1969 Foto: ©NP De Hoge Veluwe

Jachtopzichterswoning De Pampel in 1969 Foto: ©NP De Hoge Veluwe

De bekende Veluwse schrijver A.B. Wigman(1891–1972),  woonde eerst een paar jaar – van 1945 tot 1956? – in De Pampel, destijds een bouwvallige boerderij, en daarna achtereenvolgens in het Dienstgebouw en in een van de Vijf Woningen net buiten het Park. Omdat De Pampel in 1956 werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw, waarin jachtopzichter Jac. R.J. Planta (1929-2018)  kwam te wonen.

Lees ook de verhalen over de Hoge Veluwe van Yvonne Arentzen: Raadsel dankzij een oud verhaal – 4 delen

*******************************************************************************************************************************

Boswachterswoning “De Pampel” op de Hoge Veluwe in winterse sferen

Deze foto heb ik gemaakt op zondag 12 december 2010, een ijskoude winterse dag met gemiddelde temperatuur van – 4,7 °C en een gevoelstemperatuur van – 9,3 °C. In de boswachterswoning woont al vele jaren onze natuurvriend en boswachter Henk Ruseler. Links naast de Pampel staat een schitterende oude eik, die waarschijnlijk meer dan 300 jaar oud is, deze woudreus is een echte blikvanger. Bij het passeren van deze eerbiedwaardige woudreus, nemen wij altijd even onze hoed af!

Boswachterswoning “De Pampel” op de Hoge Veluwe in winterse sferen – Foto: ©Louis Fraanje

Boswachterswoning “De Pampel” op de Hoge Veluwe in winterse sferen – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Boswachter Henk Ruseler

Boswachter Henk Ruseler op de Hoge Veluwe

Henk Ruseler en de Hoge Veluwe

Op 1 april 1981 direct na jachtopzichter Jac. R.J. Planta , kwam boswachter Henk Ruseler er wonen.

Tijdens de eenenveertig jaar dat boswachter Henk Ruseler voor De Hoge Veluwe werkte, heeft hij op De Pampel gewoond, in de nieuwsbrief van de Hoge Veluwe die onlangs verscheen, schrijft hij hierover:

“Net als al mijn collega’s die het in het verleden betrof, was het aanvaarden van een functie als jachtopzichter of boswachter bij het Park aanleiding om één van de dienstwoningen te betrekken, zo ook voor mij.

Als eenentwintigjarige wildschut van De Hoge Veluwe, dit was in die tijd de officiële, alleen door het Park gebruikte, benaming voor de functie jachtopzichter, kwam ik 1 april 1981 op de Pampel wonen. Wie de plek kent, en dit zullen de meesten van jullie zijn, zal begrijpen dat ik mij een bevoorrecht jongmens voelde. Midden in één van de mooiste natuurgebieden wonen, dat wil toch bijna iedereen!”

Lees het hele verhaal: Nieuwsbrief Hoge Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/02/25/de-pampel-boswachterswoning-op-de-hoge-veluwe/