Teckel “Zorro” op het zweetspoor !

Klaas Stapensea met zijn Toyota Landcruiser LJ70 – Foto: ©Pedro Brugge

Klaas Stapensea met zijn Toyota Landcruiser LJ70 – Foto: ©Pedro Brugge

Verzamelaar op het spoor van Rien Poortvliet’s waardevolle werken…

Klaas Jzn. Stapensea, eigenaar van Talpa de witte mol (gespecialiseerd in de activiteiten mollenbestrijding, fauna management en ecologisch advies), kocht destijds op 29 mei 2020 een bijzonder olieverf schilderij van Rien Poortvliet met zijn eerste geschoten moeflon op de Oud Reemse Hei d.d. 25 september 1964, samen met wildschut Mel Lieftink. In 1931 kwam Melchior Lieftink als veertienjarige in dienst van Anton en Helene Kröller. Lees meer…

Uniek

Klaas kwam nu een uniek werk (circa 34 x 28 cm exclusief lijst) op het spoor en heeft het werk onlangs aan kunnen kopen voor zijn collectie.

Het werk van Rien* met Teckel “Zorro” van wildschut Eb Curré - Illustratie: Rien Poortvliet

Het werk van Rien* met Teckel “Zorro” van wildschut Eb Curré – Illustratie: ©Rien Poortvliet

Waardevol

Het werk van Rien* met Teckel “Zorro” van wildschut Eb Curré werd voor Klaas nog waardevoller en nog meer bijzonder door de tekst op de achterzijde:

“Deze tekening is getekend als blijk van waardering en dank voor de uitstekende ondersteuning tijdens de jacht, voor de jachtopzichter van het Nationale park de Hoge Veluwe, wildschut Eb Curré.
Op de tekening is te zien de hond van de jachtopzichter die de naam droeg van “Zorro” De hond werd gebruikt voor eventueel nazoek van wild.”

De tekst "Op het zweetspoor" op de achterzijde van de tekening.

De tekst “Op het zweetspoor” op de achterzijde van de tekening.

Jachtopzichters

Eb (Elbert Gerrit) Curré (29 – 6 – `1931 / 23-11-1993), een echte hondenman, woonde samen met zijn vrouw Reina op (boerderij) Everwijnserf op het park De Hoge Veluwe. Eb is met Reina Gatelaars te Rheden getrouwd. Ze kregen 1 zoon Alexander. Ed is op 62 jarige leeftijd overleden en hij is begraven in Arnhem.
Chef Faunabeheer was in die tijd Lou Wetzels. Andere jachtopzichters (wildschut) op Nationaal Park de Hoge Veluwe waren Jan Venema, Mel Lieftink en Jaques R.J. Planta, allen zijn inmiddels overleden.

Oud-jachtopzichters NP de Hoge Veluwe Eb Curré(†), Jan Venema en Mel Liefting(†) – Foto: ©Archief Jan Venema

Oud-jachtopzichters NP de Hoge Veluwe Eb Curré, Jan Venema en Mel Liefting – Foto: ©Archief Jan Venema

Jubileumboek Sint Hubert Gilde voor de Hoge Veluwe, Broederschap van Grofwildjagers. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan. November 2000)

Jubileumboek Sint Hubert Gilde voor de Hoge Veluwe, Broederschap van Grofwildjagers. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan. November 2000)

De wildschutten

In het Jubileumboek Sint Hubert Gilde voor de Hoge Veluwe wordt een apart Hoofdstuk De wildschutten o.a. beschreven: Het Gilde zonder wildschutten is bijna niet denkbaar De wildschut is dagelijks vele uren in het veld. Zelfs in een lang jagersleven kunnen de ervaring en kennis van een wildschut moeilijk benaderd, laat staan geëvenaard worden. De wildschut kent zijn wild en weet in welk deel van het terrein het zich ophoudt. Hij begeleidt de jager of kan de jager de nodige aanwijzingen geven, die het verschil tussen een vergeefse en een succesvolle jacht uitmaken.

De taken van een wildschut zijn teveel om op te noemen. Naast deze vele taken is er ook een belangrijke rol voor de wildschutten weggelegd bij het scheppen van een goede en gezellige sfeer voor, tijdens en na de jacht. Een grap kon er dan ook best eens af.

Met dank aan:

Veluwse vrijbuiter, fotograaf en schrijver  Louis Fraanje en Henk Ruseler, boswachter van het Nationale Park De Hoge Veluwe

Tekst: ©Ir. Klaas Jzn. Stapensea – Talpa de Witte Mol

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/02/23/teckel-zorro-op-het-zweetspoor/