Bijzonder schilderijtje van Rien Poortvliet ontdekt

Klaas Stapensea met zijn Toyota Landcruiser LJ70

Klaas Stapensea met zijn Toyota Landcruiser LJ70 – Foto: ©Pedro Brugge

M’n eerste moeflon !

Ik hoorde enkele jaren terug van een bijzonder zelfportret van Rien Poortvliet(1932-1995) Via internet e.d. kwam ik het unieke kunstwerk (olieverf op linnen), op het spoor bij een handelaar in Duitsland, net over de grens bij Limburg.

Het kunstwerk “M’n eerste moeflon!”, heb ik aan kunnen kopen op vrijdag 29 mei jl. Ik ben het zelf persoonlijk op wezen halen, een hele rit van meer dan 400 kilometer, en dat met mijn oude Toyota Landcruiser LJ70 voor zo’n klein werkje, olieverf op linnen.

Ik was ’s morgens om kwart over negen vertrokken en ’s avonds om half zeven weer thuis. Maar het was de moeite meer dan waard!

Het schilderijtje zelfportret met Rien zijn eerste moeflon - Foto: Klaas Stapensea

Het schilderijtje zelfportret met Rien zijn eerste moeflon in de uitgebloeide heidevelden – Foto: ©Klaas Stapensea

Schilderijtje 

Het zelfportret met Rien zijn eerste moeflon, is inclusief lijst 28 x 28 cm en is gesigneerd op de achterzijde van het doek staat ‘September 1964 Rien’ (Rien was toen net 32 jaar oud). Op het doek zit de 32 jarige Rien Poortvliet heel trots en voldaan in de inmiddels uitgebloeide heidevelden samen met zijn eerste geschoten moeflon ram. De uitgebloeide paarse heidevelden van de Reemster Hei, zijn een teken dat het einde van de zomer dichterbij komt.

Een kijkje in het logboek van Rien Poortvliet – Archief: Tok Poortvliet

Logboek

Van zijn zoon Tok Poortvliet uit Soest, kreeg ik op 1 juni jl. via de mail, een kopie toegestuurd van een bladzijde uit Rien Poortvliet’s logboek, met daarop tekst en twee afbeeldingen. Zie hiernaast >>>

25 September ’64, m’n eerst moeflon!

’s morgens om kwart voor acht mooi moeflonram geschoten in gezelschap van Hr. Lieftink.
2 roedels tevergeefs aangeberst. Op de Reemster Hei een enkel stuk. Door een heuvel in het terrein een mogelijkheid tot aanbersen. Geschoten met schietstok plusminus 170 meter. blad. Ram gekregen van Hoge Veluwe (Fr. v. Tuyl) in ruil voor tekeningen, ontweid.

Signatuur

Het kleine zelfportret werd – mede hierdoor – voor mij nog interessanter en waardevoller.

De signatuur op de achterzijde van het doek (september 1964) correspondeert met de gegevens en tekeningen in het logboek van Rien (25 september ’64)

Signatuur op de achterkant – Foto: ©Klaas Stapensea

Mel Lieftink

Op de website van De Veluwenaar kom ik een artikel tegen d.d. 25 augustus 2016 over Het fenomeen Mel Lieftink (1917-1992). Jachtopzichter op de Hoge Veluwe.

In het unieke lees- en kijkboek Alleen voor jagers (Wil Huygen / Rien Poortvliet), wat al vrij snel uit de handel genomen is, staat op bladzijde 87 een prachtige afbeelding van Mel Lieftink die Rien zijn eerste geschoten moeflon dood blaast (zie illustratie links onder). Op bladzijde 124 / 125 van het boek Alleen voor jagers staan eveneens de 2 afbeeldingen uit het logboek van Rien Poortvliet van 25 september ’64 – Archief: Tok Poortvliet.

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb dit boek “Alleen voor jagers” in mijn grote jachtbibliotheek staan. Bijzonder voor mij is dat Rien Poortvliet op het titelblad een prachtige tekening van een vos heeft gemaakt voorzien van zijn kenmerkende signatuur Rien * (zie hier rechtsboven).

Tekst: ©Klaas Stapensea uit Emmeloord –      (Talpa de witte Mol)                                   Met dank aan: Tok Poortvliet

Meer info: www.talpadewittemol.nl

*********************************************************************************************************************

Extra bericht

Recent heeft Talpa de witte mol zijn grote boekencollectie op het gebied van jacht en stroperij uit kunnen breiden met circa 30 nieuwe boeken. De verkoper bood me ook nog twee bijzonder werken aan, die ik beide gekocht heb.

De originele tekening gemaakt door Rien Poortvliet in opdracht van toenmalig directeur van nationaal jachtschietcentrum “Berkenhorst”: Luitenant-Generaal J.A.C. Bartels uit Ermelo, afgebeeld met een dubbelloops hagelgeweer. De man met de kogelbuks is Arnold van der Wal (Cartouche), de legendarische hoofdredacteur van ‘De Nederlandse Jager’. (Zie foto boven).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tevens kocht ik nog een tekening van dezelfde verkoper van Arnold van der Wal. Het werk is volgens mij, gezien de kenmerkende stijl, gemaakt door Dolf (Adolf Egbert Adriaan Marie) Wong Lun Hing. Dolf Wong, een Nederlands beeldhouwer en kunstenaar, is op 7 mei 1921 geboren in Roermond en op 26 april 2017 overleden te Neer.

Dolf Wong heeft een prachtig boekje gemaakt. Jachtige schetsen – gewassen tekeningen en soms ongewassen cartoons. Het boekje maakt onderdeel uit van mijn boekerij en is in 1972 uitgegeven door de Lions Club te Roermond. (Zie afbeelding rechts>>)

Een vliegende kraai vangt altijd wat!

Ing. Klaas Johanneszoon Stapensea, Talpa de witte mol

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/06/29/schilderijtje-van-rien-poortvliet/