Jachthuis Sint Hubertus een symbool van herkenning

Jachthuis Sint Hubertus in nostalgische en winterse sferen

Mede ook omdat het Jachthuis Sint Hubertus haar 100 jarig jubileum viert, ben ik eens in mijn fotoarchief gedoken om wat mooie winterse plaatjes op te zoeken. En terwijl ik zo aan het zoeken en tegelijkertijd de beelden aan het terugkijken was, kwamen ook weer de vele herinneringen naar boven. Deze persoonlijke herinneringen wil ik graag met iedereen delen!

Een winterse opname op 19 december 2010 van het Jachthuis Sint Hubertus  - Foto: ©Louis Fraanje

Een winterse opname op 19 december 2010 van het Jachthuis Sint Hubertus  – Foto: ©Louis Fraanje

De achterzijde van het Jachthuis op 10 januari 2010 met de grote Kerstboom  – Foto: ©Louis Fraanje

In vervoering…

Al vanaf mijn jeugd kom ik hier op de Hoge Veluwe, om te genieten van de natuur in alle seizoenen, waarbij de verschillende dieren natuurlijk een grote rol vervullen, dat was als kind zo en dat is het nu nog. Want nog altijd kan ik in vervoering raken, als er bijvoorbeeld plotseling vanuit het struikgewas een edelhert het bospad oversteekt, of in het open veld een kudde moeflons voorbij komt. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan met het opnoemen van al dit soort ervaringen, maar dat ga ik nu niet doen, want daar heb ik al zoveel over geschreven.

Oude tijden herleven op 4 februari 2012 zelfs lekker met de slee op het ijs  – Foto: ©Louis Fraanje

Heden en verleden

Iedere keer als wij op de Hoge Veluwe zijn, dan is het Jachthuis Sint Hubertus voor ons een heel duidelijk herkenningspunt, niet alleen zomaar een stenen gebouw, maar een soort van historisch ‘baken’ uit het verleden.
Over historie gesproken, onderstaande foto met daarop een prachtige Austin Light Twelve-Six 1.7 liter Six uit 1932, maakte ik op  donderdag 28 mei 2009. De old timer werd op dat moment gebruikt door een bruidspaar, blijkbaar om een mooie fotoreportage bij het Jachthuis Sint Hubertus te maken. De auto geeft samen met het Jachthuis, een prachtig beeld uit het verleden van het echtpaar Kröller-Müller, naar het heden!

De prachtige Austin Six uit 1932 aan de achterzijde van het Jachthuis Sint Hubertus – Foto: ©Louis Fraanje

Onlosmakelijk verbonden

Het Jachthuis is ‘onlosmakelijk’ verbonden met de geschiedenis van het Park De Hoge Veluwe in al haar facetten.  Misschien dat het inmiddels alom bekende hert Hubertus, dit op de onderstaande foto, die ik ooit in 2015 van hem maakte, misschien nog eens extra wil benadrukken!

Het bekende hert Hubertus voor het gelijknamige Jachthuis Sint Hubertus - Foto: ©Louis Fraanje

Het bekende hert Hubertus voor het gelijknamige Jachthuis Sint Hubertus – Foto: ©Louis Fraanje

Meerwaarde

Met dank aan het echtpaar Kröller-Müller en allen die zich daarna ingezet hebben voor het behoud van deze ‘oase’ in het groene hart van Nederland, dan wordt het Jachthuis Sint Hubertus niet alleen een symbool van herkenning, maar ook van ‘erkenning’. Een ‘meerwaarde’ die een felicitatie ‘meer’ dan waard is!

Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/12/15/jachthuis-sint-hubertus-in-winterse-sferen/