Jachthuis Sint Hubertus viert 100 jarig jubileum

Jubilerend Jachthuis Sint Hubertus op bijzondere wijze uitgelicht

HOENDERLOO – Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Jachthuis is deze week een buiten-fototentoonstelling geopend. Twaalf fotodoeken langs de Berlagewandeling met afbeeldingen van de aanleg, bewoning door het echtpaar Kröller-Müller, de restauratie tot en met een natuurgetrouwe replica in Madurodam, geven een historisch beeld over 100 jaar Jachthuis.

Fototentoonstelling rondom 100 jaar Jachthuis Sint Hubertus - Foto: NP De Hoge Veluwe

Fototentoonstelling rondom 100 jaar Jachthuis Sint Hubertus – Foto: ©NP De Hoge Veluwe

Expositie 100 jaar Jachthuis

De Berlagewandeling is een 45 minuten durende wandeling rondom de vijver van Jachthuis Sint Hubertus. Bijzonder aan de wandeling is dat deze is ontworpen door H.P. Berlage als onderdeel van het Gesamtkunstwerk (interieur en exterieur naar het ontwerp van Berlage) Jachthuis Sint Hubertus.

De tentoonstelling is de gehele maand december te zien, maar een bezoek wordt extra luisterrijk op de dagen dat het Park op een andere, wel heel bijzondere wijze, stil staat bij het 100-jarig Jachthuis.

Het verlichte Jachthuis

Ter gelegenheid van dit jubileum gaan in de namiddag namelijk in alle aan de buitenzijde gelegen vertrekken de lichten aan en toont dit icoon van de Nederlandse architectuur zijn grandeur bij avondschemering.

In 1920 werd het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller officieel opgeleverd en bevatte voor die tijd technische hoogstandjes, zoals centrale verwarming, centraal uurwerksysteem, centraal stofzuigsysteem, een lift, Pullmann schuiframen en elektrisch licht.

Het verlichte Jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe - Foto: ©NP Hoge Veluwe/Robert Modderkolk

Het verlichte Jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe – Foto: ©NP De Hoge Veluwe/Robert Modderkolk

100 jaar belicht

Zelfs in de tijd dat het echtpaar in het huis verbleef zal het zelden zijn voorgekomen dat in alle vertrekken de verlichting brandde. En was dit wel het geval, dan kon men er als buitenstaander niet van genieten, het Landgoed De Hooge Veluwe was immers privé-eigendom.

Het 100-jarige bestaan van het Jachthuis Sint Hubertus is daarom een mooie gelegenheid om de bezoekers van De Hoge Veluwe dit unicum voor het eerst te laten beleven. Zodra de schemer om 16:30 uur intreedt is de verlichting aan, vooral vanaf de Jachthuisvijver zal het meesterwerk van architect Berlage zich van zijn mooiste kant laten zien. Om 17:30 uur gaan alle lichten weer uit.

Dagen dat in het Jachthuis van 16:30 tot 17:30 uur de lampen branden:

28, 29 en 30 december en 2 januari 2021

Op al deze dagen is de Theekoepel bij het Jachthuis tot 17:00 u geopend voor warme en koude versnaperingen.

Deze bijzondere gelegenheid is voor bezoekers van het Park gratis mee te maken, er hoeft hiervoor niet te worden gereserveerd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/12/14/jachthuis-sint-hubertus-viert-1oo-jarig-jubileum/