Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 7

Het gaat erom spannen…

De 16-ender loopt naar de rand van de heide, gooit zijn kop achterover en laat zijn brontroep over het Reemsterveld daveren, zodat het plaatshert achterin weet, dat hij hem niet in zijn buurt zal dulden.  Daarna draait hij zich om en komt onze kant opwandelen. Het is een prachtig gezicht om hem zo statig door de nog laat-bloeiende heide te zien lopen, dit is echt genieten in optima forma!

Hij gooit zijn kop achterover en laat zijn brontroep over het Reemsterveld daveren - Foto: ©Louis Fraanje

Hij gooit zijn kop achterover en laat zijn brontroep over het Reemsterveld daveren – Foto: ©Louis Fraanje

Daarna draait hij zich om en komt onze kant opwandelen - Foto: ©Louis Fraanje

Daarna draait hij zich om en komt onze kant opwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtig gezicht, om hem zo statig door de nog laat-bloeiende heide te zien lopen – Foto: ©Louis Fraanje

Burlen en nog eens burlen…

We zijn helemaal in de ban van de 16-ender, die daar – heel op z’n gemak – door de paarse heide aan komt wandelen, zo’n geweldig ‘natuurmoment’ is goud waard, het hele plaatje is compleet. En op de achtergrond zien we het plaatshert heen en weer rennen, burlen en nog eens burlen, de hele boel is nu echt ‘los’ gegaan, je voelt het gewoon, dit is je ware, hier ga je voor!

Het plaatshert staat te midden van zijn harem te burlen -Foto: ©Louis Fraanje

Het plaatshert staat te midden van zijn harem te burlen -Foto: ©Louis Fraanje

Dan is de rust weer gekeerd en wordt er gegeten - Foto: ©Louis Fraanje

Dan is de rust weer gekeerd en wordt er gegeten – Foto: ©Louis Fraanje

De avondzon zakt langzaam maar zeker achter de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

De avondzon zakt langzaam maar zeker achter de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Een sfeervolle bronstavond als deze, zullen we niet gauw vergeten, ook al vonden er misschien geen spektaculaire gevechten plaats, het was een ‘top-avond’, waarbij de vos en het zwijn een extra duit in het zakje deden, voor wat betreft de ‘bijvangst’!
En als dan tot slot, de avondzon als een vuurrode bal, langzaam wegzakt achter de bosrand aan de horizon, dan kan de avond niet meer stuk, dan vergeet je even alles om je heen. Maar… daar is nu geen tijd meer voor, want we moeten – als de wiedeweerga – maken dat we op tijd bij de uitgang zijn. Dus… snel de spullen in de auto en weg, gelukkig zijn we net voor sluitingstijd bij de uitgang en rijden we even later met een gerust en tevreden gevoel huiswaarts!

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 8

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/18/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-7/