Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 8

Bronsthert reageert zich af op een boom

Woensdag 16 september – Zo rond de klok van 4 uur in de namiddag,  konden wij nog net een plekje vinden bij P1 aan de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, vlak naast onze vaste natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp, die al wat eerder aanwezig waren.
Dus… de auto in de berm geparkeerd, onze camera’s opgesteld en zo geduldig wachten op wat komen gaat, want… je weet maar nooit. Ook al denken sommigen dat het altijd ‘prijs’ is op de Hoge Veluwe, soms kan het heel anders lopen dan verwacht, dat zullen we vanmiddag ook merken.

Aan de bosrand stond een edelhert in de takken van een boomstam te rammen – Foto: ©Louis Fraanje

In de takken rammen 

Na verloop van enige tijd kwam een oude bekende het veld op en liep naar de overkant in de richting van de daar gelegen wildweide, het bleek de ongelijke 20-ender te zijn die wij al eerder hier gezien hadden. Maar bij de daar aanwezige hinde’s kreeg hij weinig respons, dus liep hij naar de bosrand om daar eens even heerlijk in de takken te gaan rammen. Af en toe gadegeslagen door twee hertenkalveren die in zijn buurt liepen.

Het blijkt de ongelijke 20-ender te zijn met twee kalveren in zijn buurt – Foto: ©Louis Fraanje

Aan het einde van zijn geram in de takken, ging zijn kop achterover en weerklonk zijn bronstroep – Foto: ©Louis Fraanje

Zo staan ze dan 'oog in oog' met elkaar...

Zo staan ze dan ‘oog in oog’ met elkaar…

– Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

– Foto's: ©Louis Fraanje 

Het hert  maakt met zijn gewei toch wel indruk op het tweetal – Foto: ©Louis Fraanje

Ophoepelen

Nadat hij zich helemaal uitgeleefd had op de boomtakken, keerde hij zich om naar de kalveren en probeerde hen duidelijk te maken dat ze op moesten hoepelen.  Toen dat niet snel genoeg ging, ging hij met zijn kop naar beneden op het tweetal af, dat maakte blijkbaar toch wel indruk op het tweetal, die het op een lopen zetten.

Het hert brengt het kleine ‘grut’ even weg – Foto: ©Louis Fraanje

Het roedel hinde’s met hun kalveren draven in de richting van de bronstplek – Foto: ©Louis Fraanje

In beweging

Terwijl het hert de kalveren voor zich uit drijft, komen ook ineens de hinde’s in beweging en draven gezamenlijk  in de richting van de bronstplek. ‘Wat zou er aan de hand zijn…?’ Vragen wij ons af, maar wat het dan ook mag zijn, daar hebben wij op dat ‘ultieme’ moment nog geen idee van. Pas veel later zullen we erachter komen, wat de ‘oorzaak’ hiervan is geweest…..

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 9

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/26/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-8/