Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 9

Kapers op de kust…

In het vorige deel vroegen we ons af, wat er aan de hand was. Nou… terwijl de hinde’s aan het rondscharrelen zijn, sjouwt het plaatshert in de richting van de aanwezige zoelplek of drinkplaats en gaat er eens even flink tekeer, blijkbaar om iedereen op deze ‘bronstplaats’ nog eens eventjes te laten zien wie er de baas is. Nou… dat hebben we vaker gezien en het ziet er dan ook allemaal heel spectaculair en indrukwekkend uit, maar… voor hoelang? Want dat er iets staat te gebeuren, dat hangt gewoon in de lucht…

Het plaatshert sjouwt in de richting van de aanwezige zoelplek of drinkplaats - Foto: ©Louis Fraanje

Het plaatshert sjouwt in de richting van de aanwezige zoelplek of drinkplaats – Foto: ©Louis Fraanje

Eenmaal in de zoelplek gaat hij er eens even flink tekeer - Foto: ©Louis Fraanje

Eenmaal in de zoelplek gaat hij er eens even flink tekeer – Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl het hert bezig is, komt er een hertenkalf voorbij wandelen - Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl het hert druk bezig is, komt er plotseling een hertenkalf voorbij stappen – Foto: ©Louis Fraanje

Kaper op de kust

Let maar op… want terwijl het hert zo druk bezig is, komt er plotseling een kalf voorbij stappen, een beetje verstoord kijkt het hert op, niet wetende wat er loos is. En… dan ineens gaat alles heel snel, want… vanuit de bosrand verschijnt er een ander hert op het bronsttoneel. Het is een ongelijke 18-ender, dus minder enden dan zijn rivaal op de bronstplek, maar hij maakt met zijn stoere gedrag zoveel indruk, dat het andere hert er als een speer vandoor gaat.

Dan verschijnt er een ander hert op het bronsttoneel - Foto: ©Louis Fraanje

Dan verschijnt er een ander hert op het bronsttoneel – Foto: ©Louis Fraanje

Het andere hert gaat er als een speer vandoor - Foto: ©Louis Fraanje

Het andere hert gaat er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Ook de hinde heeft kortgeleden een modderbad genomen - Foto: ©Louis Fraanje

Ook de hinde heeft kortgeleden een modderbad genomen – Foto: ©Louis Fraanje

Zo... daar staat het nieuwe 'plaatshert' als een overwinnaar aan de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

Zo… daar staat het nieuwe ‘plaatshert’ als een overwinnaar aan de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Overwinnaar zonder strijd

Als een koning stapt hij rond tussen zijn nieuw verworven harem, zonder dat hij er echt daadwerkelijk voor heeft hoeven te knokken, nee… dit was een ‘makkie’ voor hem. Onze conclusie is dan ook – in dit ‘speciale’ geval – dat niet altijd een hert met een groter gewei, ook meteen een stuk sterker is, dat wordt vandaag nog eens extra benadrukt en bewezen. Voorlopig is de ongelijke 18-ender in ieder geval het nieuwe plaatshert en is het bronstroedel nu onder zijn hoede gekomen en zullen we wel zien hoelang hij het volhoudt.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 10

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/28/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-9/