Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 6

Onverwachte momenten en ontmoetingen op de bronstplaats…

Toch zal blijken dat juist in het laatste half uur er van alles gaat gebeuren, ook al lijkt het in eerste instantie, dat het bronstgebeuren zich voornamelijk helemaal achterin op het veld af zal spelen. Het plaatshert houdt zijn harem feilloos in de gaten en staat af en toe onze kant op te burlen. En het lijkt erop, dat de situatie weinig zal veranderen de komende uren, met de nadruk op ‘het lijkt’….!

In de verte staat een plaatshert te burlen, met achter hem zijn harem - Foto: ©Louis Fraanje

In de verte staat een plaatshert te burlen, met achter hem zijn harem – Foto: ©Louis Fraanje

Hert en reebok

Maar dan verschijnt er ineens… vanachter een heuveltop, een zware jongen die even later heel geconcentreerd naar iets staat te kijken, we denken hindes te zien, we pakken de kijker erbij en ontdekken dan, niet zo heel ver ver verwijderd van het hert, een prachtige reebok in het hoge gras.
Wat een treffer en wat een ‘onverwacht’ geluksmoment, onderaan een reebok en daarboven op de heuvel de prachtige geweidrager omringd door nevelslierten.  Een schitterend tafereel, wat zich zomaar voor de ogen van de natuurliefhebber afspeelt. Nog heel even staan beide dieren in deze prachtige natuurlijke ‘setting’, maar dan gaat de bok er als een speer vandoor en is het ‘sprookje’ voorbij!

Niet ver verwijdert van het hert, zien we een prachtige reebok in het hoge gras - Foto: ©Louis Fraanje

Niet ver verwijderd van het hert, zien we een prachtige reebok in het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Het duurt maar heel even en dan gaat de bok er als een speer vandoor - Foto: ©Louis Fraanje

Het duurt maar heel even en dan gaat de bok er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Beweging

Het lijkt er op dat de boel nou eindelijk in beweging komt, want van links komen enkele hindes en kalveren, heel langzaam onze richting opwandelen.  Het gaat zeker niet snel, want voortdurend staan ze stil en kijken met de oren gespitst van links naar rechts.
Dan is ook ineens, vanuit het niets…  het bronsthert weer ter plaatse en volgt op een gegeven moment, de leidhinde  – letterlijk en figuurlijk – op de voet.

Van links komen enkele hindes en kalveren, heel langzaam onze richting opwandelen - Foto: ©Louis Fraanje

Van links komen enkele hindes en kalveren, heel langzaam onze richting opwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit het niets is het bronsthert verschenen en laat zijn bronstroep horen - Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit het niets is het bronsthert verschenen en laat zijn bronstroep horen – Foto: ©Louis Fraanje

Het bronsthert volgt de leidhinde  - letterlijk en figuurlijk - op de voet - Foto: ©Louis Fraanje

Het bronsthert volgt de leidhinde  – letterlijk en figuurlijk – op de voet – Foto: ©Louis Fraanje

De klok tikt door…

Als wij het bronsthert wat beter kunnen bekijken, ontdekken we dat het een flinke 16-ender is, misschien niet direct een zware jongen, maar de concurrentie is op dit moment nog niet zo groot, dus kan er nog van alles gebeuren. Maar… de tijd dringt en het duurt niet zo heel lang meer, of we moeten opbreken om voor sluitingstijd het park uit te zijn. En zoals altijd… nu begint het echt spannend te worden…….

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 7

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/17/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-6/