Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 5

Burlende herten, struinende vos en voorbij stuivend zwijn…

Vrijdag 11 september in de late namiddag toch maar weer even naar de Hoge Veluwe gegaan, en… dat resulteerde in een mooie aanzit bij het Reemsterveld.
Fransien was druk met andere dingen en bleef liever thuis, dus had ik het recht alleen. Achteraf gezien maar goed ook, want… het zou een lange aanzit worden deze keer, zo tegen half zes kwam de boswachter om hier en daar wat appeltjes neer te gooien voor de edelherten. En terwijl hij weer terugkwam lopen, ging achterin op het veld een edelhert de dekking in.

 

 

Terwijl de boswachter terugkomt lopen, zien we achterin een edelhert de dekking opzoeken - Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl de boswachter terug komt lopen, zien we achterin een edelhert de dekking opzoeken – Foto: ©Louis Fraanje

Vechtende herten in het hoge gras en nog een hert aan de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

Vechtende herten in het hoge gras en nog een hert aan de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Zwijn en vos

Tijdens deze avond-aanzit gebeurt er van alles tijdens het wachten, want… zomaar ineens komen van links een stelletje zwijnen uit de dekking en stuiven vlak voor mij langs. Eentje krijg ik er aardig goed in beeld, maar de rest is sneller dan mijn camera.
Ze zijn nog niet uit het zicht verdwenen, of ik ontdek een jonge vos in het hoge gras, onverstoorbaar struint hij van hot naar her, een prachtig gezicht en een welkome afwisseling tijdens het wachten. Het zijn de mooie bijvangsten tijdens het fotograferen in de natuur, de onverwachte momenten maken het juist zo boeiend.

Er kwam ook nog een zwijn op volle snelheid - voorbij stuiven - Foto: ©Louis Fraanje

Er kwam ook nog een zwijn op volle snelheid – voorbij stuiven – Foto: ©Louis Fraanje

Een jonge vos liep onverstoord in het hoge gras te struinen Foto: ©Louis Fraanje

Een jonge vos liep onverstoord in het hoge gras te struinen – Foto: ©Louis Fraanje

Burlen

Intussen zijn ook onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg aangeschoven, toch blijft het wat de herten betreft redelijk rustig, ons geduld wordt vanavond weer aardig op de proef gesteld.
Dan… ineens weerklinkt net na de klok van zeven, heel duidelijk vanuit het bos een langgerekte burl. Blijkbaar heeft het hert, dat vroeg in de avond de dekking in was getrokken, de hindes gevonden en laat zijn bronstroep over het vrije veld denderen.

Het hert laat zijn bekende bronstroep over het vrije veld denderen - Foto: ©Louis Fraanje

Het hert laat zijn bekende bronstroep over het vrije veld denderen – Foto: ©Louis Fraanje

Wachttijd…

Iedereen hoopt nu dat het feest gaat beginnen, maar… helaas het bronsthert trekt de andere kant uit, om vervolgens helemaal naar achteren in het hoge gras onzichtbaar te worden.  Het lijkt erop dat de bronst zich vanavond ver weg achterop het Reemsterveld zal gaan afspelen. Dus houden de anderen het voor gezien en gaan er vandoor, ikzelf en een paar anderen blijven nog even hangen, want… je weet maar nooit…….

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/16/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-5/