Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 58

Reebokken zijn alweer bezig om hun territorium af te bakenen

Toch maar weer eens een middagje aanzitten in mijn schuilhutje bij het moeras, verscholen tussen het riet verstrijken de uren, zonder dat je er eigenlijk goed erg in hebt. Heel anders dan in het opgejaagde leven van alle dag in onze hedendaagse maatschappij. Hier kom je helemaal tot rust, hier in de eenzaamheid, met alleen de geuren en geluiden die al eeuwenlang hetzelfde ademen.

Zo zit ik een aantal uren zomaar voor mij uit te  staren, tot er leven in de brouwerij komt en twee reekalveren vanuit de rietkraag het open veld opkomen. Het zijn oude bekenden deze tweeling en het duurt niet lang of ook moeder reegeit komt tevoorschijn.

De bekende tweeling van het Rauwe Veld - Foto: ©Louis Fraanje

De bekende tweeling van het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Het duurt niet lang of ook de geit komt tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

Het duurt niet lang of ook de geit komt tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Oprukkende bebouwing

Die geit loopt hier al wat jaartjes rond en heeft ook heel wat tweelingen op de wereld geholpen, blijkbaar is het Rauwe Veld een vruchtbare biotoop, want het reewild voelt zich hier goed thuis. Ondanks dat het gebied van alle kanten bedreigd wordt door de oprukkende bebouwing, blijven de reeën in dit kleine ‘paradijsje’, al vraag ik mij wel steeds vaker af; hoe lang nog? Want niet ver hier vandaan verdronk afgelopen vrijdagnacht 14 februari jl. nog een reebok! Lees meer…

Lang kan ik hier op dit moment niet bij stil blijven staan, want er gebeurt ondertussen van alles, van rechts komt nu een andere reegeit uit het bos de open vlakte op, bijna direct gevolgd door een prachtige reebok, een 6-ender in bastgewei.  Zo’n prachtige bok laat het bloed van de natuurliefhebber weer sneller stromen, dat kan ik u alvast vertellen, zeker bij ons!

De prachtige reebok, een 6-ender staat in het open veld - Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige reebok, een 6-ender staat in het open veld – Foto: ©Louis Fraanje

Ruik ik iets? - Foto: ©Louis Fraanje

Ruik ik iets? – Foto: ©Louis Fraanje

Nee... afblijven! - Foto: ©Louis Fraanje

Nee… afblijven! – Foto: ©Louis Fraanje

De reegeit is op dit moment nog niet gediend van zijn charmes - Foto: ©Louis Fraanje

De reegeit is op dit moment nog niet gediend van zijn charmes – Foto: ©Louis Fraanje

Geduld

Nadat ze zo een tijdje bij elkaar hebben gelopen en hun buikje vullen met het aanwezige gras, wandelt de bok  in de richting van de geit, heel voorzichtig snuffelt hij eens aan haar achterkant. Maar… daar moet de geit op dit moment nog niets van hebben, de bok zal nog een paar maandjes geduld moeten hebben. Normaal gesproken is de paartijd van het reewild in de zomer van juli t/m augustus, dus heeft hij nog even de tijd!

De reebok in bastgewei veegt langs het riet en de takken in de houtwal - Foto: ©Louis Fraanje

De reebok in bastgewei veegt langs het riet en de takken in de houtwal – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Och… zo gaan de dingen in het leven, ook bij het reewild gaat de natuur gewoon zijn gang. De bok ziet er dan ook maar vanaf en sjouwt op zijn gemak naar de rietkraag om daar met zijn gewei langs het riet en de takken in de houtwal te vegen. Bij de reebok bevindt zich voor tussen de rozenstokken van zijn gewei nog een geurklier, daarmee markeert hij zijn territorium. Dat doet hij ook vaak bij jonge boompjes, vooral als hij straks in maart/april zijn gewei gaat vegen, dan gaat hij soms zo te keer dat de bast van de boompjes afgeveegd wordt.
Maar… zover is het lang nog niet, toch kun je echt genieten van al zulk soort kleine dingen in de natuur, die je ook tegelijkertijd een kijkje geven in het leven van de dierenwereld. En ook… hoe wonderlijk het allemaal in- en met elkaar verweven is, daar kun je uren naar kijken en ‘stil’ van worden!

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 59

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/21/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-58-2/