Reebok verdrinkt na reddingsactie in Veenendaal

Reeën komen in de knel door nieuwbouw…  ‘Ze kunnen nergens heen’

VEENENDAAL – Trillend staat de reebok nog aan de kant van de Grift. Even geleden lag hij nog in het water van het Gelders Benedeneind in Veenendaal. De fietser, waar de bok zo van schrok dat hij de vaart in sprong, dook achter hem aan en zette hem op de kant. Nog in shock staat het jonge dier verstijfd onder de lantaarnpaal.

 

Verdronken

Lang heeft de reebok niet kunnen genieten van zijn redding, want nadat hij door buurtbewoners in een naastgelegen weiland is gezet, rent hij weer het water in en verdrinkt hij. De volgende ochtend drijft het dier in het water bij de Prins Clauslaan.

“Het was een geluk dat deze jongeman erbij was, anders had hij de eerste val in het water al niet overleefd”, zegt Daniëlle Fränkel van de Dierenambulance. “Maar het is toch weer misgegaan. En het is niet de eerste keer: van de buren hoorde ik dat er vorig jaar ook al een ree is verdronken.”

 

Trillend staat de reebok nog aan de kant van de Grift - Foto: ©Daniëlle Fränkel

Trillend staat de reebok nog aan de kant van de Grift – Foto: ©Daniëlle Fränkel

In het nauw door de nieuwbouw

Volgens Fränkel komen de reeën in het nauw door de nieuwbouw in de wijk. “In heel Veenendaal-Oost wordt gebouwd. Het natuurlijke gebied gaat weg. Die beesten lopen daar nog in een stukje weiland, maar ze kunnen nergens heen. Deze was nu omringd met water.”

In overleg met de dierenarts en de wildopvang was de reebok niet verder van het water weggebracht. “Door de stress van het verplaatsen had hij kunnen overlijden, dus we hebben hem met rust gelaten zodat hij zijn weg zou vervolgen. Nooit gedacht dat hij weer het water in zou lopen natuurlijk.”

Opvallend detail: het was de vader van de jongen die de bok uit het water redde, die hem ‘s ochtends zag drijven. “Hij voelde zich bijna schuldig”, zegt Fränkel. “Hij zei nog: ik woon hier misschien zelf wel, maar we maken hier de natuur kapot.”

Dezelfde reebok een 6-ender gefotografeerd in april 2019 op de bouwplaats – Foto: ©Louis Fraanje

Dezelfde reebok een 6-ender gefotografeerd in april 2019 op de bouwplaats – Foto: ©Louis Fraanje

Te druk

Veel ruimte voor verbetering in de wijk ziet Fränkel niet. “De reeën moeten gewoon verplaatst worden naar de Groene Grens, naar een natuurgebied. Hier kunnen ze niet meer blijven. Ze zijn zich ook nog eens aan het voortplanten, dus er komen er nog meer.”

Een probleem is volgens Fränkel ook mensen die hun hond uitlaten in de weilanden. “Ze laten de honden loslopen, waardoor de natuur ook weer wordt verstoord. De buurtbewoners die ik sprak maken zich ook zorgen dat dit vaker gaat gebeuren.”

Bron: RTV-Utrecht

______________________________________________________________________________________________________________________

Natuur in de knel

Want… hoe moet ik het rijmen, dat aan de ene kant met zware machines het boerenland in het Binnenveld wordt ‘omgetoverd’ tot zogenaamde “Nieuwe Natuur” en aan de andere kant het ‘groen’ tot op het allerlaatste streepje grond wordt volgebouwd met huizen?  Alles, maar dan ook letterlijk alles wordt berekend en ingepland op de tekentafel en zo probeert men de natuur naar zijn hand te zetten, dat noem ik geen ‘Nieuwe Natuur’ maar gewoon ‘Reservaat Natuur’ , niets meer en niets minder!

Lees ookReeën op de bouwplaats – 4 delen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/18/reebok-verdrinkt-na-reddingsactie-in-veenendaal/