Noordwaarts naar Texel – Deel 66

Vogels van velerlei pluimage…

De volgende dag vroeg uit de veren, want het beloofd weer een mooie dag te worden, er hangt wel wat bewolking maar dat mag geen naam hebben. We besluiten om vandaag de route langs de oostkust te gaan verkennen, daar liggen ook aardig wat plassen waar wij vogels kunnen zien. Dus rijden we vanuit De Koog over de Ruigendijk  in de richting van De Cocksdorp, na de rotonde gaan we dan linksaf de Postweg op.

Als we heel even naar rechts een stukje de Nieuwlanderweg opkijken, zien we daar boerderij “de Reunie”, maar dit is inmiddels meer een ‘ruïne’ geworden. Glimlachend wijs ik Fransien erop en zeg: “Zo… dat begint ook een aardige ‘doorzonwoning’ te worden!”  En toch heeft zo’n bouwval ook wel weer iets schilderachtigs, dat mag misschien heel raar klinken voor de goegemeente, maar dat is mijn persoonlijke mening hierover.

Boerderij "de Reunie", bij de Koog is inmiddels meer een 'ruïne' geworden – Foto: ©Louis Fraanje

Boerderij “de Reunie”, bij de Koog is inmiddels meer een ‘ruïne’ geworden – Foto: ©Louis Fraanje

Rotganzen

Via Eierland koersen we richting De Cocksdorp, waar we doorheen rijden en net buiten het dorp een hele koppel Rotganzen tegenkomen in de berm.  Hier op deze plek zijn we de vogels vaker tegengekomen, soms wel met honderden bij elkaar en is het gegak niet van de lucht.
In de verte zien we de bekende vuurtoren van Texel met de huisjes er omheen, het is alles bij elkaar een prachtig plaatje om in te lijsten.

Een hele koppel rotganzen met aan de horizon de bekende vuurtoren – Foto: ©Louis Fraanje

Een hele koppel Rotganzen met aan de horizon de bekende vuurtoren – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine Zilverreigers

Maar we willen naar Oost en als we uiteindelijk de Lancasterdijk oprijden, zien we net voorbij de molen Het Noorden, plotseling een viertal Kleine Zilverreigers in het weiland staan. Tjonge… dat is een treffer, gauw de camera uit het raam en op de gevoelige plaat vastleggen, want dat overkomt je ook niet iedere dag.
Hadden we er kortgeleden eentje bij ‘De Petten’ in de lens gevangen, nu staan er hier zomaar vier tegelijk  bij elkaar te koekeloeren.  Dit is genieten in ‘optima forma’ wat een geluksmoment, al wachten de prachtige vogels niet op ons en gaan al snel op de wieken, waarbij we aan hun poten heel duidelijk de bekende gele tenen te zien krijgen. We volgen ze zolang het maar mogelijk is, totdat ze helemaal verdwenen zijn.

Staan er zomaar vier Kleine Zilverreigers bij elkaar in het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Staan er zomaar vier Kleine Zilverreigers bij elkaar in het weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Ze wachten niet op ons en gaan al snel op de wieken – Foto: ©Louis Fraanje

Ze wachten niet op ons en gaan al snel op de wieken – Foto: ©Louis Fraanje

Aan hun poten zijn heel duidelijk de bekende gele tenen te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Aan hun poten zijn heel duidelijk de bekende gele tenen te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Torenvalk

Nog nagenietend van deze schitterende vogels, wordt ons oog alweer naar iets anders getrokken, want ergens in de buurt zit een Torenvalk, boven op de punt van een dak heel rustig om zich heen te kijken. We kennen hem van zijn bekende ‘bidstand’ als hij staat te wiekelen (ook wel bidden genoemd), waarbij hij dan ineens met een topsnelheid naar beneden duikt op een prooi. Maar nu heeft hij alle tijd en blijft lekker zitten waar hij zit, prima… dan rijden we door volgende keer beter.

Op de punt van het dak zit een torenvalk heel rustig om zich heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Op de punt van het dak zit een  Torenvalk heel rustig om zich heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Zit er een Buizerd tegenover een Zwarte kraai, komt er een Lepelaar langsvliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Geluksmoment

Blijkbaar hebben wij vandaag onze ‘geluksdag’ want we zijn nog maar net weer goed en wel aan het rijden, of we zien rechts van ons een Buizerd op een struik zitten, met tegenover hem  een Zwarte kraai. Als we beide vogels eenmaal goed in de lens gevangen hebben, komt er ineens een Lepelaar achterlangs vliegen. Dit zijn nou van die onverwachte ‘geluksmomenten’ waar je helemaal blij van kunt worden. Dan voel je je een echte geluksvogel. Nou… dan kan je dag niet meer stuk, dat kan ik u wel vertellen!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 67

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/26/noordwaarts-naar-texel-deel-66/