Rode bosbes of Vossenbes

Het is familie van de Blauwe bosbes maar minder bekend…

Ja… de sappige blauwe bosbes is voor ons Veluwenaren geen onbekende, maar de rode bosbes of Vossenbes is minder bekend en misschien komt dat ook wel omdat hij minder algemeen is. Toch zijn deze prachtige rode bessen echt wel eetbaar, misschien wel een beetje zuur en daarom niet zo populair als de Blauwe bosbes.

De rode Vossenbessen tussen het groen - Foto: ©Fransien Fraanje

De rode Vossenbessen vallen meteen op tussen het groen – Foto: ©Fransien Fraanje

Wildgerechten

De rode bosbes of vossenbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht, die vooral bij wildgerechten wordt geserveerd in de keukens van Noord- en Centraal-Europa, met name in de Scandinavische landen, Polen, Oostenrijk, Slowakije en Karelië (Rusland). De vruchten bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Ook bevatten de vruchten mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.

De rode bosbes of vossenbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht - Foto: ©Fransien Fraanje

De Rode bosbes of Vossenbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht – Foto: ©Fransien Fraanje

Niet rauw

Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoëzuur en salicylzuur) wordt veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote, jam of marmelade verwerkt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/09/rode-bosbes-of-vossenbes/