Tops(c)ores – Deel 4

Hype hype hoera

‘Zeg, lieverd, heb jij dat ook? Voel jij je ook zo helemaal zen? Mm-mm? Die rust, die stilte, die zacht ruisende bladeren… Alleen jammer, dat die specht er zo akelig op los zit te hameren. Oh, dat ben jij? Sorry, schatje. Ik dacht al, die heeft ook geen regelmaat! Gebruik je soms één van je hamertenen? Grapje, lieverd, grapje. By the way… zouden we wat kunnen zeggen van die boswachter, die daarzo ergens lekker uit z’n dak gaat? Wat staat die zich uit te leven op de bomen, zeg. Als je ’t mij vraagt, laat-ie er geen spaan van heel. Wat een (pie-ie-iep)herrie! ’t Mag best een onsje minder wezen. Je hoort de agressie ervan af spatten. Zeker ruzie met z’n vrouw. Moeten wij daar de dupe van worden? Gaat hij ons weekendje naar de knoppen helpen? Hebben wij dat weer? En dat nog wel op een vrijdagmiddag? Onze vrije vrijdagmiddag? … Tuurlijk, tuurlijk, schatje, je hebt helemaal gelijk.

Ik moet niet zo mopperen. Ik moet helemaal zen zijn. He-le-maal zen… He-le-maal… Bah, wat een onbehouwen kinkel, die boswachter. Hoor die kerel toch eens boeren! Ik krijg het er zowat Spaans benauwd van. Wat een zwaar geluid. Read my lips – die heeft het razend moeilijk op dit moment. Het lijkt wel, of er een blindedarmontsteking door z’n keel naar buiten wil. Straks gaat z’n maaginhoud ook nog spookrijden. Vast iets binnengekregen, wat totaal verkeerd gevallen is. Wat denk je? Zou z’n vrouw ‘m giftige paddo’s hebben voorgezet? Boswachtersschotel à la wildpluk? Nou, dan kan ik heel goed begrijpen, dat-ie woest is. … Wel erg woest, vind je ook niet? Het houdt maar niet op. O, nou gaat-ie weer tegen die bomen lopen raggen. Hij weet ze wel goed te raken, zeg! Met de botte bijl rücksichtslos erop los. Ik word er bijna bang van. … Zou ’t een grote vent zijn, zo’n mannetjesputter met een hele lange baard en een paardenstaart? Een gewelddadig tiep misschien? Als we daar maar geen last mee gaan krijgen. Jij beschermt me toch, lieverd? Jij staat je mannetje wel, hè. … Stop maar, lieverd, ik weet wat je zeggen wilt. Ik moet zen zijn. Helemaal zen.

Mm-mm. … Wel jammer, dat de grond zo vochtig is. Die handdoek is al helemaal klam. En ’t trekt door naar m’n trui. Je had ‘m na het sporten best even mogen wassen, hoor… Wat voor deodorant gebruik je eigenlijk? Om nou te zeggen, dat ik ‘m lekker vind. Nee. Wat een typisch luchtje. Heftig. Scherp. Doordringend. Ja, doordringend, dat is nog het beste woord. Bah, mijn trui gaat er ook al naar ruiken. En het gras. Had je de hele spuitbus in één keer over je heen gesprietst? Nee, schatje, laat maar. Niet boos worden. Alsjeblieft, niet boos worden. Daar kan ik helemaal niet tegen. Daar word ik zo verdrietig van. En dan kan ik niet zen zijn. Ik wil zen zijn. Ik moet zen zijn. Mm-mm. … Weet je wat ik zo lief van je vind? Dat idee van je om jouw gesurvival en mijn ge-shinrin-yoku te matchen in dit weekendje weg. Ontstressen middenin de natuur. Wat wil een mens nog meer? Back to basic. Pure ontspanning. Precies wat jij en ik nodig hebben met onze overvolle agenda’s.

Even een break

In onze eigen mini-tipi onder de blote hemel… Wat denk je – gaan we nog vallende sterren zien? Weet jij dat toevallig? Kunnen we een hele lieve wens doen. Vredesduifjes… Tortelduifjes… Wat is de wereld mooi, wanneer je al je zintuigen wijd open zet. Oh, ik voel me zo zen. Zo ontzettend zen. Mm-mm. … Staat de tipi al? … Wat? … Wil je dat nooit meer zeggen! Foei, stoute jongen, het is helemaal geen (pie-ie-iep)tent. Hoezo zou het zoveel makkelijker zijn met een kuiltje, een kampvuurtje en een tarp? Dat is toch veel te koud, schatje. We gaan al richting oktober! … Hoe heb je dit snoeperige veldje gevonden, trouwens? … Goed, goed, jouw geheim, maar doe me een lol. Blijf alsjeblieft niet zo lopen razen en tieren op die boswachter met z’n malle manieren. Ik vind het juist crea zo. Hier een stukje wei, daar een stukje omgeploegd. Beetje nonchalant, dat dan weer wel, maar verder vind ik het een lief lappendekentje.

Lief lappendekentje – Foto: ©Yvonne Arentzen

Lief lappendekentje – Foto: ©Yvonne Arentzen

Stoere survivalheld

Dat rommelige heeft zo iets… landelijks, iets ontwapenends zo van niets hoeft, alles mag. Dan zal die lomperik van een boswachter vast wel meevallen. Hij weet anders van geen ophouden, hè. Zo smerig dat geboer. Ik zou ‘m bijna willen zeggen: wees een vent, kieper je maag leeg, pak een borrel, zul jij eens zien hoe dat oplucht. Maar misschien lukt ‘m dat niet. Hij klinkt zo benauwd. Zou z’n vrouw hem hebben buitengesloten? … Volgens mij is-ie een stukje dichterbij gekomen. Ik hoor takken onder z’n schoenen kraken. Wat een kabaal, zeg. Ik hoop niet, dat-ie de hele nacht zo blijft donderjagen. …

Oh lieverd, schattebout, je hebt de tipi keurig een plekje gegeven! Op het vlakste gedeelte van dit snoeperige veldje! Kusje? Mm-mm. Zo zen zijn we! Als jij, stoere survivalheld van me, nou even wat houtjes sprokkelt voor ons kampvuurtje, gaat jouw schone bosbaadster heel eventjes een boompje omhelzen. Shinrin-yoku, weet je nog. Etherische olietjes inhaleren om insectjes en bacterietjes buiten de tent te houden. O denneboom, o denneboom, wat zijn je geurtjes wonderschoon. … … … Stouterd, jij had niet toevallig toch die schimmelkaas in een hoekje van je rugzak gestopt? Oh… Wat verspreidt er dan zo’n penetrante geur? Nee, die trui is het niet. Die heb ik net gewassen in dat waterplasje en aan dat dennetje gehangen.

Zo zen gewassen in het waterplasje – Foto: ©Yvonne Arentzen

Zo zen gewassen in het waterplasje – Foto: ©Yvonne Arentzen

This is fun

Maar die vieze lucht krijg ik er met geen mogelijkheid uit. Die lijkt zelfs nog sterker geworden. Wat sta je nou te snuffelen aan me. Ik ben geen bronstige hinde. Hoezo goedkope parfum van dertien in een dozijn. Toe nou, zeg. Ik heb helemaal geen luchtje opgedaan! Ga maar gauw weer een stapeltje takken scoren voor ons kampvuurtje. En pas op voor de grote, boze wolluf! … … … Schat, geweldig, wat leuk! En die twee stangen lagen daar zomaar voor het oprapen? Bijna onzichtbaar tussen de lage dennetjes, waar jij je poeps moest doen. Ze zijn wel een beetje aangeknabbeld. No problem. We nemen ze lekker mee naar huis. Toe zeg, hou ze eens boven je hoofd, stoere survivaller van me. En nou burlen. Jaja, hartstikke goed. En nou ben ik de hinde en draaf jij achter me aan. Burlen, schatje, burlen. Shout it out loud! Böh böh böh! Hoor jij ‘m ook, die boswachter? Hij boert nog steeds. En hij dendert met z’n lompe schoenen dwars door het bos. Zo spannend allemaal. Daar komt-ie aan, schatje. Zet je schrap. This is fun, real fun. Let’s have a party!’

Lees ook: Tops(c)ores – Deel 5

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/10/topscores-deel-4/