Op bezoek bij natuurkenner Gerrit de Graaff

Natuurkenner Gerrit de Graaff - Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurkenner Gerrit de Graaff – Foto: ©Fransien Fraanje

Barneveldse duizendpoot, globetrotter en ambassadeur van de natuur

Gerrit de Graaff, wie kent deze geboren en getogen Veluwenaar eigenlijk niet. Gisteren vrijdag 26 juli 2019 bereikte deze Barneveldse natuurkenner de gezegende leeftijd van 86 jaar!

Jarenlang had hij een eigen natuurrubriek in de Barneveldse Krant, bij elkaar zo’n 642 afleveringen vol met natuurbelevenissen en reizen in de ruimste zin van het woord, waarvan er ook vele op ons weblog ‘De Veluwenaar’ zijn gepubliceerd.

Daarnaast schreef hij ook een flink aantal boeken en heeft hij verscheidene natuurkalenders op zijn naam staan, eigenlijk teveel om op te noemen.

Natuurlezingen

En dan mag ik ook zeker, de duizenden en nog eens duizenden natuurlezingen niet vergeten, die hij samen met zijn vrouw Tiny voor diverse verenigingen en instanties heeft gegeven en waarmee zij door heel Nederland trokken.

Verandering

Maar… alles verandert, als op die bewuste vrijdag 16 november 2018, zijn vrouw Tiny komt te vallen en daarna in ziekenhuis beland. Ze heeft een gebroken ruggenwervel en moet er blijven, daarna gaat ze een tijdje naar een verzorgingscentrum om te revalideren. Maar… inmiddels is ze weer thuis en ook weer redelijk goed ter been, dus hebben we onlangs  samen een afspraak gemaakt, om weer eens gezellig bij te praten.

De natuur in... met Gerrit de Graaff en Louis Fraanje, nu in de achtertuin - Foto: ©Fransien Fraanje

De natuur in… met Gerrit de Graaff en Louis Fraanje, nu in de achtertuin – Foto: ©Fransien Fraanje

Klein paradijs

Zo staan we op die bewuste morgen, rond de klok van 10 uur aan de achterdeur en worden we vriendelijk ontvangen. Ja… eigenlijk worden we meteen meegenomen de natuur in, want de achtertuin bij Gerrit en Tiny de Graaff  is een waar paradijsje vol met wilde planten in allerlei soorten en kleuren.
“Kijk en luister, daar boven in die boom zit een vink te zingen, onze eigen huisvink mag ik onderhand wel zeggen, dat is iedere dag weer genieten!” zegt een enthousiaste De Graaff.

Twee natuurvrienden tussen de wilde bloemen en planten - Foto: ©Fransien Fraanje

Twee natuurvrienden tussen de wilde bloemen en planten – Foto: ©Fransien Fraanje

Respect en bewondering

Al pratend lopen we door de tuin, waar – naast allerlei andere wilde planten – de schitterende toortsen van het vingerhoedskruid er bovenuit steken. Het is een belevenis op zich, om zo samen met mijn oude natuurvriend door de tuin te wandelen, die ondanks zijn hoge leeftijd, nog altijd met veel enthousiasme over de ‘levende natuur’ kan vertellen. Dat is bewonderenswaardig en dwingt respect af, iets waar je ‘gezond’ jaloers op kunt worden.
Dan roept Tiny dat de koffie klaar staat en nemen we samen plaats in het gezellige tuinhuis, waar we al vaker gezeten hebben om gezellig bij te praten over wat ons zo al bezighoudt en genieten van de koffie en cake.

Dan is er koffie in het tuinhuis...

Dan is er koffie in het tuinhuis…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Samen reizen

Eigenlijk is misschien wel zijn boek “Geheimen van bomen”, waarvoor hij de Nederlandse Bomenpersprijs kreeg, de aanleiding geweest om op zoek te gaan naar andere bijzondere bomen in de wereld.  “We hebben talrijke reizen gemaakt langs monumentale bomen in Europa en later in de rest van de wereld. Tiny had er reuze plezier in de route op papier te zetten en vond het ‘op reis gaan’ heerlijk: hoe verder hoe liever,” aldus De Graaff.

“In 1986 gingen we voor het eerst naar de Sequoia-bomen in de Verenigde Staten van Amerika en later nog twaalf keer. Tussendoor nog naar de Kauri-bomen in Nieuw-Zeeland, de dikste Baobab in Zuid-Afrika, de grootste Ficus op de Hawaii-eilanden, de dikste boom ter wereld in Oaxaca in Mexico, enz. Nu zijn we oud, maar nog niet der dagen zat… Als we willen, kunnen nog met de auto tochtjes maken in eigen land. Onze kinderen maken het goed. We zijn dankbaar voor de fijne reizen die we in het verleden hebben mogen maken en zo tellen we onze zegeningen,” zegt hij tot besluit .

Natuurkenner Gerrit de Graaff al bladerend in één van zijn vele dagboeken - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurkenner Gerrit de Graaff al bladerend in één van zijn vele dagboeken – Foto: ©Louis Fraanje

Dagboeken

Natuurkenner Gerrit de Graaff heeft vanaf het allereerste begin, dagelijks opgeschreven wat hij meemaakte in zijn talrijke dagboeken, deze mogen dan ook gerust ‘uniek’ genoemd worden.  Jarenlang schreef en schrijft hij ook nu nog altijd de wetenswaardigheden van de dag op. Over het weer, de natuur, wat hij gezien heeft en ook over ons bezoek, letterlijk alles wordt opgeschreven. Daarnaast heeft hij een zeer omvangrijk foto-archief, met een enorme collectie beelden over de natuur en alles er omheen, teveel om op te noemen!

In november vorig jaar verscheen de laatste pagina in een reeks van 642 afleveringen, geschreven door deze Barneveldse natuurkenner Gerrit de Graaff en het is goed zo, volgens hem.  “Als je zoveel gezien en beleeft hebt als wij, dan ben je een gezegend mens, dat mag ik gerust zeggen als je zo’n leeftijd bereikt hebt!”

Lees ook: Gerrit en Tiny de Graaff… groen in de liefde

______________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Omroep Gelderland uit 2015:

Groen in de liefde / Omroep Gelderland 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/27/op-bezoek-bij-natuurkenner-gerrit-de-graaff/