Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 4

Radio Kootwijk een dorpje met geschiedenis…

Vanaf de Hoog Buurloseweg fietsen we rechtdoor over Burlhul langs het reservaat van de Wisenten, die we niet te zien krijgen. Wel heb je hier een weids uitzicht over de heide en Gerritsfles, wat helaas ook verboden gebied is. Dus gaan we nog een stukje rechtdoor en slaan op een gegeven ogenblik linksaf de Turfbergweg op naar het dorpje Radio Kootwijk.

Midden in het dorpje Radio Kootwijk of Kootwijk Radio staat een enorme Amerikaanse eik met een grote gedenksteen, die ons doet herinneren aan de uitzendingen van Radio Bandoeng.

De enorme Amerikaanse eik met een grote gedenksteen op Radio Kootwijk - Foto: © Louis Fraanje

De enorme Amerikaanse eik met een grote gedenksteen op Radio Kootwijk – Foto: © Louis Fraanje

Ook is er een hoofd uitgehouwen in de steen – Foto: © Fransien Fraanje

Geschiedenis

In het centrum van Radio Kootwijk staan op het kleine pleintje houten banken om lekker uit te rusten en dat is niet verkeerd, want tegelijkertijd leer je wat van de geschiedenis op deze plek.  Hier staat ook een monument met daar bovenop een wereldbol met opschrift.
Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Kootwijk_

Pleintje met monument uit 1938 ter herinnering aan het tienjarig bestaan van de radioverbinding – Foto: © Fransien Fraanje

Monument

De eerste van het drieluik op de zuil:  Op 28 februari 1928 stelden de Nederlandsche en Nederlandsch-Indische PTT-diensten de door hen tot stand gebrachte radio telefoonverbinding tusschen Nederland en Nederlandsch-Indië de eerste in haar soort ter wereld. Ter beschikking van het Nederlandsche volk.

Tekst op de tweede:  Ter herdenking van het – 10-jarig gebruik der verbinding heeft het personeel van het zendstation gezamelyk het granieten door de natuur aan Kootwyk geschonken monument, naar deze plaats verlegd ten einde dien belangryken datum in eeuwigen steen voor het nageslacht te bewaren

De eerste van het drieluik…

...en de tweede - Foto's: ©Louis Fraanje

…en de tweede – Foto’s: ©Fransien Fraanje

De derde: H.M. de koningin-moeder wydde de verbinding in te ‘s Gravenhage in de PTT-studio sprekende met den landvoogd en diens gemalin te Batavia – Foto: ©Fransien Fraanje

Naar Assel

Vanaf Radio Kootwijk fietsen we via de Turfbergweg naar de splitsing waar we linksaf gaan de Alverschotenseweg op gaan. Iets verderop is rechts een wild-kijkscherm, maar de wildweide is leeg en verlaten, dus gaan we door in de richting van Assel.  Als we bovenop het viaduct zijn, probeer ik een mooie foto te maken van het verderop gelegen Ecoduct voor het wild.

Louis probeert een mooie foto van het ecoduct “Hoog Buurlo” te maken – Foto: ©Fransien Fraanje

Een mooie overzichtsfoto van de snelweg A1 en het Ecoduct  “Hoog Buurlo” – Foto: © Louis Fraanje

Ecoduct “Hoog Buurlo”

Het ecoduct is vernoemd naar het gehucht Hoog Buurlo dat hemelsbreed een kleine kilometer ten zuiden van het ecoduct ligt, dit was van oorsprong een landbouwenclave. Ecoduct “Hoog Buurlo” is één van de weinige ecoducten in Nederland die – net als bij de Woeste Hoeve – een echte tunnelvorm heeft. Het ecoduct verbindt het vroegere Staatswildreservaat aan de westkant met Kroondomein Het Loo aan de oostkant van de A1,  de lengte van overspanning over de rijbanen bedraagt in totaal 43 meter. De effectieve breedte op het ecoduct bedraagt circa 40 meter. De betonnen tunnelbuizen zijn ter plaatse gestort. Het ecoduct heeft voldoende ruimtereservering voor een eventueel toekomstige 2 x 3 of 2 x 4 rijstroken.

Nu eerst via Alverschotenseweg en langs de Natuurbegraafplaats Assel, naar het bekende eethuis Halte Assel bij de spoorwegovergang van de spoorlijn Amersfoort / Apeldoorn,  voor een lekkere ‘warme hap’ en een drankje…

Lees ook: Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 5

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens het onderstaande filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/26/kleurrijke-fietstocht-over-de-veluwe-deel-4/