Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 5

We fietsen weer verder in de richting van Het Caitwickerzand…

Nadat we bij Halte Assel een lekker hapje hebben gegeten gaat de fietstocht verder in de richting van Grevenhout. Hier kom je langs Huifkarcentrum De Kronkel, daar vandaan kun je met paard en wagen de omgeving verkennen.  Dat is natuurlijk ook een leuke manier, maar wij gaan verder via Grevenhout  naar het Caitwickerzand.

Al fietsend komen we een huifkar tegen van Huifkarcentrum De Kronkel – Foto: ©Fransien Fraanje

Bij ANWB-paddenstoel 21264/001 splitsing Assel/Grevenhout staan oude beuken met kromme takken, die spreken tot de verbeelding van ons natuurliefhebbers, dus… worden ze mooi op de plaat gezet.

Enkele hele mooie kromme beuken bij de kruising – Foto: ©Fransien Fraanje

Fransien over Grevenhout op weg naar Nieuw Millingen onder prachtige beuken – Foto: ©Louis Fraanje

Caitwickerzand

Over Grevenhout fietsen we richting de Kootwijkerweg (N302), hierbij passeren we ook links het prachtige natuurgebied Kootwijkerveen, dat een bezoek meer dan waard is. Het meertje in het Kootwijkerveen ligt zo’n 40 meter boven NAP. Het is het enige stuk met levend hoogveen op de Veluwe.

We zijn er al vaker geweest, dus rijden wij verder en komen langs het Vakantiepark  Landal Rabbit Hill en slaan bij de Kootwijkerweg linksaf naar Kootwijk. Halverwege steken we de weg over naar picknickplaats Caitwickerzand. Hier houden we weer een pitstop met koffie en iets lekkers uit eigen voorraad.

Hier weer een pitstop bij het Caitwickerzand. – Foto: © Louis Fraanje

Moeder Fraanje bij de Grasklokjes aan het Boveneind – Foto: ©Louis Fraanje

Het Boveneind

Na uitgerust te zijn gaat de tocht weer verder over de Kootwijkerweg, onder de A1 door in de richting van het andere dorp Kootwijk.

We passeren het Pannenkoekenrestaurant Het Kootwijkerduin, met daar schuin tegenover het  witte huisje aan de Nieuw Milligenseweg 80, waar mijn moeder op 18 december 1914 is geboren. Mijn grootvader was toen boswachter bij Staatsbosbeheer en woonde in deze dienstwoning . Meer over hem op: Boswachter Gerrit van Uffelen en de Veluwe 

Even verderop slaan we rechtsaf de Boveneindseweg op en besluiten om het dorpje Kootwijk links te laten liggen.

<<< Hier op het Boveneind heb ik veel met mijn moeder gewandeld, het was haar lievelingsplekje in de buurt van haar ouderlijk huis, zij is op 9 december 2003 in Barneveld overleden.

Louis met zijn camera door de knieën voor het maken van een plaatje – Foto: ©Fransien Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

Door de knieën voor een mooie foto…

Fransien ontdekt veel Gele Toortsen langs de Houtbeekweg en krijgt er blijkbaar geen genoeg van? -Foto: ©Louis Fraanje

Iets moois

We volgen  hierna de Kootwijkerdijk, die ons uiteindelijk via de Houtbeekweg naar Stroe zal verwijzen. Maar onderweg zien we in de berm mooie blauwe Grasklokjes en Gele Toortsen staan, daar gaan we voor door de knieën. Zo half liggend op de grond proberen wij er iets moois van te maken. Waarbij menige voorbijganger op de fiets, zich afvraagt of er iets ‘loos’ is. Niets dus… doorrijden maar!

Lees ook: Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/30/kleurrijke-fietstocht-over-de-veluwe-deel-5/