Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 6

De tocht gaat verder over de eeuwenoude Houtbeekweg

We fietsen langs de eeuwenoude Houtbeekweg  naar Stroe, de Houtbeek stamt vermoedelijk uit de laatste ijstijd toen smeltwater een geul in het landschap sneed. De beek had grote aantrekkingskracht op de prehistorische mens. Al in de middensteentijd sloegen jagers-verzamelaars er hun tijdelijke jachtkampen op. 5000 jaar geleden vestigden de eerste boeren zich hier.

De eeuwenoude Houtbeekweg tussen Kootwijk en Stroe -Foto: ©Louis Fraanje

De eeuwenoude Houtbeekweg tussen Kootwijk en Stroe -Foto: ©Louis Fraanje

Het informatiebord vertelt over de geschiedenis van de Houtbeek -Foto: ©Louis Fraanje

Het informatiebord vertelt over de geschiedenis van de Houtbeek -Foto: ©Louis Fraanje

Houtbeek weer zichtbaar

Rond het begin van onze jaartelling trokken de bewoners weg. Naar de oorzaken is het gissen. Was er te weinig water in de beek? Of de bodem toch te schraal? Pas in de Middeleeuwen gingen er weer mensen wonen. Intensieve akkerbouw en grazende schapen zorgen echter voor uitputting van de bodem. Wind en stuifzand kregen vrij spel waardoor de Houtbeek onder het zand verdween. Vandaag de dag is de oude loop van de beek bij Stroe weer zichtbaar gemaakt.

Een berg houtsnippers voor de Biomassa-centrale – Foto: ©Louis Fraanje

Biomassa en ontbossing

Even verderop zagen we rechts van de Houtbeekweg op een open plek, een grote berg houtsnippers voor de Biomassa-centrale. Zo worden onze prachtige bossen gekapt, versnipperd en opgestookt, erg jammer!!!

Meer info: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/24/ontbossing-bijstook-biomassa/

Hier een prachtig veld vol met ingezaaide phacelia, een bijenplant -Foto: ©Louis Fraanje

Hier een prachtig veld vol met ingezaaide phacelia, een bijenplant -Foto: ©Louis Fraanje

Kootwijkerbroek

Vanaf de Houtbeek zijn we onder Provinciale weg N310 doorgefietst en daarna meteen linksaf de Heetkamperweg op tot aan het einde en toen linksaf een stukje de Harskamperweg gevold.   Daarna rechtsaf de Oosterbrinkweg op tot aan de Kootwijkerbroekerweg (N800) linksaf naar Kootwijkerbroek.
Via Kootwijkerbroek naar Barneveld via de Veluweweg, die overgaat in Wesselseweg.

Damhertkalfjes in de wei bij Kootwijkerbroek…

-Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Damherten en Zonnebloemen

Onderweg tussen Kootwijkerbroek en Barneveld nog wat Damherten en hindes gezien in de wei en ook nog kalfjes, zeer vertederend. Een hele grote gele Zonnebloem naast een groene maisakker, was wel een opvallende verschijning, dus… ook deze werd door ons op de gevoelige plaat vastgelegd.

Zomaar een prachtig bloeiende Zonnebloem naast een maisakker - Foto: ©Louis Fraanje

Zomaar een prachtig bloeiende Zonnebloem naast een maisakker – Foto: ©Louis Fraanje

Feest met Peterbilt

Eenmaal in Barneveld aangekomen, bleek het feest bij de JUMBO in verband met de heropening en werden wij verwelkomt met poffertjes, bedankt mensen… ze waren erg lekker! En… op de parkeerplaats stond een schitterende Peterbilt 359 truck in de gele kleuren van JUMBO. Dat  was dan voor mij de bekende ‘kers’ op de taart, eventjes genieten en fotograferen. De mensen die mij kennen, weten wel waarom. Oude tijden herleven bij het zien van zo’n Amerikaanse truck!

De schitterende Peterbilt 359 truck in de gele kleuren van JUMBO -Foto: ©Louis Fraanje

De schitterende Peterbilt 359 truck in de gele kleuren van JUMBO -Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Toen wij na deze gezellige pitstop, weer op de fiets stapten… begon het zachtjes te regenen en… onderweg steeds harder, maar voor echte ‘bikkels’ mag dat de pret niet drukken. En.. hoewel zo’n regenbui wat minder leuk is, was het wel zeer hard nodig, want het was overal ‘kurk’droog!
Bij thuiskomst… door… en… doornat natuurlijk, toch hebben we uitermate genoten! En zo’n dikke 50 kilometer bij elkaar gefietst.

Namens “De Heitrappers” tot de volgende keer – bij gezondheid – zullen we maar zeggen!

Lees ook: Fietsrondje over de Ginkelse Heide – Deel 1

______________________________________________________________________________________________________________________

Op mijn Facebook-pagina  Louis Fraanje  kun je nog meer fietstochten in woord en beeld volgen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/31/kleurrijke-fietstocht-over-de-veluwe-deel-6/