Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 2

Door het Nederwoud met verrassingen onderweg…

Onze fietstocht start op zondagmiddag 30 juni 2019  in Ede en gaat in eerste instantie over het industrieterrein ‘Frankeneng’, waar ons oog op een bloeiende Trompetboom is gevallen.   De schitterende witte bloemen hangen met grote trossen tussen de bladeren en takken van deze bijzondere boom.

Op het industrieterrein van Ede zagen we een prachtige Trompetboom in bloei staan – Foto: ©Fransien Fraanje

Bloeiwijze van de Trompetboom – Foto: ©Fransien Fraanje

Bloeiende bermen

Ons eerste doel is Renswoude, waar wij steeds weer genieten van de schilderachtige woningen langs de Dorpsstraat. Om vervolgens via bij de  Walderveense molen rechtsaf te slaan om op de Postweg hier en daar in de berm de paarse Kattenstaarten en gele Wederik te fotograferen. Mede ook omdat het overal zo droog is, tiert de Haagwinde welig overal tussendoor, deze witte bloemetjes hebben – door hun aparte vorm – de bijnaam ‘Pispotjes’ gekregen.

De schilderachtige rij oude woningen aan de Dorpsstraat in Renswoude – Foto: ©Fransien Fraanje

In de verte loopt Louis met zijn camera langs de Postweg – Foto: ©Fransien Fraanje

In de verte loopt Louis met zijn camera langs de Postweg – Foto: ©Fransien Fraanje

Tussen de paarse Kattenstaarten staat de gele Wederik…

en witte Haagwinde(Pispotjes) – Foto’s: ©Fransien Fraanje

 

           

 

 

 

 

 

Langs de weg

Terwijl wij zo bezig zijn om de kleurrijke berm te fotograferen, passeert er een prachtige Old-Timer en gaan we met onze gedachten terug in de tijd, toen alles nog kleinschalig was en de eerste auto’s zich op de weg vertoonden. De tijd waarin de bekende schrijver Jac. Gazenbeek, als jonge kerel op dezelfde wijze als ons hier rond heeft gezworven, dat ‘idee’ geeft deze zondagmiddag toch een heel bijzonder tintje.

En als er dan zo’n schitterende Old-Timer voorbij komt rijden, is dat helemaal top! – Foto: ©Fransien Fraanje

Wat een kleurenpalet in de berm – Foto: ©Fransien Fraanje

En deze ging er als een haas vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

 

Lekker binnendoor fietsen over Zwetselaar met prachtig bloeiende Hortensia’s – Foto: ©Louis Fraanje

Zwetselaar

Nadat wij heerlijk genoten hebben van de bloeiende bermen bij de Postweg, gaat onze fietstocht via de Schansweg in de richting van Zwetselaar. Het is een genot om zo door het boerenland te fietsen, halverwege de Zwetselaarseweg is een heel apart hoekje waar de boerderijen bijna tegen de weg aan staan en de prachtig bloeiende Hortensia’s  strelen het oog. Al fietsend kijken we links en rechts om maar niets te missen van al het moois langs de weg.

Ergens langs de weg zat op een heiningpaal een Steenuiltje – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Als wij Ederveen achter ons hebben gelaten en richting Ede rijden,  ontdekt Fransien opeens niet zo heel erg ver van de weg, een steenuiltje. Hij zat rustig op een heiningpaal om zich heen te kijken. Uilen zijn overdag meestal niet erg actief en rusten uit op een tak of een paal, ze beginnen vaak pas in de schemering te jagen. De steenuil is de kleinste van de uilen die we hier in Nederland kennen. Op het platteland noemen ze hem ook wel “Katuul’ omdat hij blijkbaar net zo schreeuwt als een jagende kat in maart.
Een mooie afsluiter van deze interessante fietstocht!

Lees ook: Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/18/kleurrijke-fietstocht-over-de-veluwe-deel-2/