Veluws boerderijtje verscholen tussen ‘t groen

Eerbied en respect voor die oude Veluwenaren van toen…

Al dwalend over de Veluwe en zwervend door bos en veld, stonden wij enige tijd geleden ineens ‘oog in oog’ met dit prachtige oude boerderijtje, het lag heerlijk verscholen tussen ‘t groen.  Een tafereel dat je gelijk mee terugneemt naar vroeger, toen alles nog kleinschalig was en niet zo ‘opgefokt’ als tegenwoordig. Niet dat vroeger alles beter was, zeker niet, maar men was toch wat meer tevreden, iets wat je tegenwoordig steeds minder tegenkomt, dan wordt je al snel ‘oubollig’ of ‘ouderwets’ genoemd.

Wij werden getroffen door dit prachtige tafereel, de rust en stilte die er op dat moment vanuit ging omarmde ons.  We konden bijna niet geloven dat zoiets nog bestond, mede ook daarom hebben we besloten om hem in te lijsten! (Zie onder).

Het oude Veluwse boerderijtje ligt verscholen tussen 't groen – Foto: ©Louis Fraanje

Het oude Veluwse boerderijtje ligt verscholen tussen ‘t groen – Foto: ©Louis Fraanje

Eerbied en respect

Wij hebben ook een aantal jaren in zo’n zelfde soort boerderijtje gewoond en dan merk je pas – letterlijk en figuurlijk – hoe beperkt je bent in allerlei dingen, dan moet je ‘woekeren’ met de ruimte.  Dan kun je je een heel klein beetje voorstellen, hoe onze voorouders geleefd moeten hebben. Wat zijn wij dan als moderne mensen van 2019 wel heel erg verwend, tenminste voor wat betreft ruimte en comfort.
Door zo’n jarenlange woon-ervaring in een oud boerderijtje, krijg je steeds meer eerbied en respect voor die oude Veluwenaren van toen en hebben wij eigenlijk niets te klagen, ook al doen we dat soms wel!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/17/veluws-boerderijtje-verscholen-tussen-t-groen/