Reeën op de bouwplaats – Deel 4

De fazanten nemen bezit van de weide

Eigenlijk zou de kop boven het verhaal nu verandert moeten worden, want ondertussen is de jonge reebok weer van het toneel verdwenen en hebben de fazanten de zaak overgenomen, want het gekok… kok… is niet van de lucht. En zien we op dezelfde plek waar straks de jonge reebok stond, een fazantenhaan de arena betreden, ook nu weer gaat het haas onverstoord verder met zijn maaltijd.

Vanuit het andere weiland komt een fazantenhaan aangelopen - Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit het andere weiland komt een fazantenhaan aangelopen – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine jongen

Van alle kanten horen en zien we nu fazanten invallen, wat een sensatie is dat toch, het is ook iets vanuit mijn jeugd, wat mij zo fascineert in deze kleurrijke vogels. Want als kleine jongen waren deze veldridders rondom mijn geboortedorp rijk vertegenwoordigd, dit had natuurlijk ook alles te maken met de kleinwildjacht in die tijd.

Er komt een fazantenhen aanvliegen en landt bij de rietkraag - Foto: ©Louis Fraanje

Er komt een fazantenhen aanvliegen en landt bij de rietkraag – Foto: ©Louis Fraanje

Respect

De jachtopzichter had gewoon de geschoten fazanten aan het stuur van zijn fiets hangen en reed met het geweer over de schouder door het dorp. Niemand stoorde zich hier aan, het hoorde gewoon bij het dagelijkse leven op het platteland, net als de bakker, kruidenier en slager, je wist niet beter. En ook als was je misschien een andere mening toegedaan, je respecteerde elkaar!

Ook komen er nu veel fazanten-hanen binnenvallen - Foto: ©Louis Fraanje

Ook komen er nu veel hanen binnenvallen – Foto: ©Louis Fraanje

Zwevende fazanten

Ik kijk mijn ogen uit bij al dat ‘geweld’  op deze avond, de strijd is losgebarsten en de ene na de andere haan staat met zijn vleugels te klapperen en rent achter de hennetjes aan.  Fazanten vliegen nooit erg hoog of ver weg, maar blijven vaak laag bij de grond, toch is het een prachtig gezicht als ze met gespreide vleugels over je heen komen zweven. En… als dan geheel onverwachts een passerende hen, door een haan in de kraag wordt gevat en betreden, lig ik echt in een deuk van het lachen, wat een mop! (In het filmpje kunt u dit terugzien.)  

De vele fazanten strijden om de hennetjes in het veld - Foto: ©Louis Fraanje

De vele fazanten strijden om de hennetjes in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

De fazantenhaan kraait...

De fazantenhaan kraait…

en slaat met zijn vleugels - Foto's: ©Louis Fraanje

en slaat met zijn vleugels – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Dan zien we ineens een kievit in het hoge gras - Foto: ©Louis Fraanje

Dan zien we ineens een kievit in het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

De kieviten proberen de pronkende fazantenhaan te verjagen - Foto: ©Louis Fraanje

De kieviten proberen de pronkende fazantenhaan te verjagen – Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht om deze fazantenhaan tussen de paarse dovenetels te zien staan - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht om deze fazantenhaan tussen de paarse dovenetels te zien staan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Als uiteindelijk de fazantenhaan te dicht bij het nest van de kieviten komt, wordt hij onafgebroken belaagd door het echtpaar kievit, die met een hevig kabaal en door middel van stevige duikvluchten de haan proberen te verjagen.  Dat heftige en sensationele stukje vliegkunst van de kieviten, heb ik ook gefilmd omdat de vogels zo ontzettend snel heen en weer en op en neer vlogen, dat ik ze niet scherp kon krijgen met fotograferen. En aan het slot poseerde er nog een fazantenhaan heel mooi tussen de paarse dovenetels, een schitterende afsluiting van deze wild-avond op de bouwplaats.

Lees ook: Reewild op de bouwplaats – Deel 5

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/23/reeen-op-de-bouwplaats-deel-4/